Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. november 24., szombat

Félrevezetés áldozatai. Kinek a hibája ez?

"Persze többen azzal érvelnek Johnny blogján is a hozzászólásoknál, hogy ez nem csupán a Társulat hibája, hanem az egyéné is, aki hagyja magát megvezetni és folyamatos befolyás alatt tartani. Ez részben igaz is lehet, de egy megfenyegetett ember gyengeségét nem feltétlen lehet felróni neki. Ne feledjük, hogy sok nőt úgy erőszakolnak meg férfiak, hogy a nő végül nem mutat ellenállást. De ez nem azért van, mert akarja, hanem így védi meg az életét. Nem róhatjuk fel egy megerőszakolt nőnek, hogy "héj, te, miért nem álltál ellen erősebben? hát aszittem, hogy akarod te is...".

Ugyanígy nem róhatja fel senki egy szellemileg megerőszakolt Jehova Tanújának, hogy "héjjj, te, miért nem zavartad el Jehova Tanúit, miért álltál le velük beszélgetni?" vagy "miért nem hagyod ott az egészet, ha nem tetszik?". Nem róhatja fel senki egy szellemileg megerőszakolt embernek, hogy miért hagyta magát. Hagyta magát, mert megtévesztették. Hagyta magát, mert csapdát állítottak neki. Hagyta magát és most pedig már olyan csapdában van, hogy félti a kis életét.

Fél megszökni, mert nem tudja, hogy túlélheti-e. Vagy ha túl is éli, nem tudja mit veszít. Nem veszíti-e el pont azokat az embereket, akik a legfontosabbak számára? Lehet, hogy elveszítené élete szerelmét, akit most is szeret. Akit szeret és akire nem haragszik még akkor sem, ha ő folyton azzal traktálja, hogy legyen szellemibb és olvassa naponta a napiszöveget, meg a bibliát. Nem tud emiatt haragudni a kedvesére, mert látja, hogyan indázza be az elméjét ez a gondolati csapda. Látja, hogy az a nő csak jót akar és viszontszereti őt. Látja a kedvesén, hogy talán teljesen összeroppanna, ha otthagyná ezt a vírust, ezt a szektát, ezt a mocskos dolgot."
(részlet egy önvallomásból)

Jehova Tanúi vallás nem az egyetlen, amely körmönfont módszerekkel próbálja az embereket megnyerni a saját céljaira. Ez egyeseknél bejön, másoknál nem annyira, de másoknál más jön be. Pl: néhány évvel ezelőtt kedvező svájci frank vagy egyéb külföldi valután alapuló hiteleket ajánlottak lakásvásárláshoz, amit rengeteg ember igénybe is vett. Aztán kiderült, hogy talán a valuta mögött nem is létezett fedezet, no meg az is, hogy a forint árfolyama másként alakult, mint ahogyan azt sokan várták. Hogy mennyit lehetett ebből előre sejteni, és mennyi az egyén saját hibája, aki esetleg az anyagi előnyök érdekében belement egy kétes üzletbe, azt nehéz megállapítani. Valószínűleg e két dolog egyéni keveréke, ami minden egyes esetben más és más. Természetesen senki sem hibás azért, mert a bank hamis információt adott magáról és olyan terméket értékesített, amivel nem is rendelkezik és az így keletkezett kárát a hitelezőkkel akarja megfizettetni.

Egy dolog azonban biztos: bárki, aki érintve van ebben a témában, mindenkinek saját felelőssége van a dolog rendezésében, függetlenül attól, hogy milyen mértékben kap ehhez segítséget az államtól. Tehát az információszerzés, kérelembeadás, levelezések lebonyolítása és minden egyéb ügyintézés azt terheli, aki felvette a kérdéses összeget. Ezt senki nem tudja helyette felvállalni.

Ha ezt az esetet párhuzamba állítjuk azzal a helyzettel, amibe az Őrtorony vallásos becsapása révén kerültünk, láthatjuk, hogy NEM vagyunk hibásak abban, hogy milyen vallásos tanításokat adtak el nekünk a Bibliára hívatkozva. Mint ahogy egy nő sem felelős azért, ha valaki megerőszakolja, a szellemi erőszakot elszenvedett emberek sem felelősek a velük történtekért. Az összes kimondhatatlan szívfájdalom okozója az Őrtorony Társulat, és a vallással kapcsolatos csalódást és annak jószándékú követéséből fakadó károkat köteles lenne rehabilitálni, illetve megtéríteni.
Elvileg.

A dolog másik oldala viszont, hogy mindezt hogyan tudjuk elérni. Nincs könnyű dolgunk. A dolog lényege, hogy ez egy olyan problémarendezés lenne, amely, mint amúgy mindegyik, megkívánná mindkét fél aktív közreműködését. Pontosan ebben látom a fő gondot; hiszen egy olyan erős hierarchikus rendszer, mint a JT szervezet, ahonnan minden utasítás csakis felülről jön, szükségszerűen kitermel egy olyan "pórnépet", akik tehetetlennek érzik magukat és kilátástalannak a helyzetüket és egy külső megoldásra várnak. Ezt nagyon jól tudja az Őrtorony, és meggyőződésem, hogy ezt módszeresen alakítja ki agymosással, érzelmi zsarolással és egyéb kegyetlen módszerekkel, amit a bevezetőben említett személy is kifejezett.

Egy volt vén így fogalmazta ezt meg az egyik hozzászólásában:

".....és el sem hiszitek, hogy ez mekkora gond. Sokan csak akkor fogadnak el valamit, ha felülről kapják. Én párszor megintettem a véntársaimat, de nem hittek nekem, és rámfördültek, hogy mit okoskodok, minek szólok bele a dolgaikba. Majd jött a köf, és amikor ugyanezt elmondta nekik, akkor alázatosan fogadták a tanácsot. Tehát úgy vannak beállítva a tanúk, hogy valamit csak akkor fogadnak el, ha azt felülről megerősítik. Ez nagyon veszélyes dolog, mert ha komoly dologról van szó, akkor nem mindig lesz ott egy magasabb rangú személy. ráadásul komoly gőgről tesz tanúbizonyságot"

Az Őrtorony-agymosás egyik pusztító hatása, hogy megfosztja a követőit az alapvető szociális képességektől és érdekérvényesítéstől annak érdekében, hogy engedelmes rendszerébe tudja integrálni a tagokat. Ez átalakítja  a jellemüket, ami megszabja sorsukat. Az egyik ilyen hatás, hogy a tagok egy "egységes testvériség"-nek szeretnének látszani a külvilág előtt, míg belül forr a düh, amit aztán van, aki betegségben, van, aki agresszióban, de akad olyan is, aki valamilyen titkos függőségben (alkohol, szexmánia stb) fejez ki. A külső látszat és az 'egységes frontvonal' iránti vágy még akkor is megmaradhat, ha már az egyén maga meg is tapasztalta annak az ő saját életére gyakorolt romboló hatását. Tapasztalatom szerint, ezt még az ex-Tanúk közül is sokan alkalmazzák a blogon, másokra erőltetve a saját (nos, társulati), békéről és egységről alkotott elképzeléseiket. Aztán csodálkoznak, ha ez nem mindenkinek tetszik. Mint ahogyan nekik maguknak sem tetszett, amikor mások tették ezt velük, mint ahogyan a fenti volt vén szavaiból is kiderül.

Nos, jóllehet NEM vagyunk hibásak semmiféleképpen azokban a tanításokban, amiket Őrtoronyék hazudtak, viszont a kialakult helyzettel csakis mi egyénileg tudunk valamit kezdeni, hiszen a mi életünkről van szó. Nekünk kell tehát újraépítenünk azt az megrongálódott emberi jellemet, melyet az elferdített tanítások alakítottak ki. Ehhez azonban újra kell tanulnunk az alapvető szociális képességeket, melyek teljesen elsorvadtak a gyülekezeti "problémarendezés" hatásai következtében. Hasonlóan a devizahitel áldozataihoz, nekünk magunknak kell felmérni a keletkezett károkat és keresni a helyzetünkből a kiutat. Ezt nem tudjuk másként megtenni, csak ha felvállaljuk a felelősséget az életünk alakulásáért. Ez sokakban egy képzavart okoz, ami abból is fakadhat, hogy az Őrtoronyban minden fogalom ki van csavarva, így ez is.
Még egyszer: NEM VAGYUNK hibásak, tehát nem kell magunkat vádolni vagy szégyellni, de MI VAGYUNK a felelősek, tehát nekünk kell tenni a saját érdekünkben.

Itt meg kell jegyeznem, hogy azáltal, hogy ha ugyanazt a vallásos fanatikus szemléletmódot próbáljuk alkalmazni a gyülekezeten kívülre is, mint amit ott benn tanultunk - amivel teljességgel lehetetlenség emberi konfliktusokat kezelni -, akkor nem sok esélyünk van arra, hogy bármilyen módon is érvényesítsük érdekeinket a bennünket ért sérelemmel kapcsolatosan. A nézetkülönbségeket inkább használjuk fel arra, hogy megismerjük mások nézőpontját és megtaláljuk a saját vakfoltjainkat. Pl az ítélkezés helyett: "te gőgös vagy", "nem vagy keresztény", "toleránsabbnak kellene lenned", "ezoterikus hisztérika vagy", sőt "lilith boszorkány", inkább próbáljuk meg kifejezni azt, ha megsértett vagy felháborított valaki. PL: "amikor ezt mondtad, bennem azt az érzést keltetted, hogy...", "meglehetősen sértő ez és ez a kijelentésed....", "valóban azt érted ezalatt...", "nem értek egyet veled, ezért meg ezért...." stb.

Mindig emlékezzünk arra, hogy a saját szempontunkból megítélni valaki tettét veszélyes, mert az ítéletnek ugyanazon mértékét fogja Isten ránk is alkalmazni. Isten ugyanis látja egy embernek az egész életét és az őt ért összes hatást, így minden amit látunk és tapasztalunk, az minden annak a függvényében értékelhető csak, amin az az ember keresztülment. Pl, ha azt gondoljuk, hogy az illető nem annyira szépen (a mi ízlésünk szerint) fejezi ki magát valamiben, az lehet, hogy éppen egy hatalmas lelki nyugalomról árulkodik, ahhoz képest, ami abban az emberben végbe megy. Ezt nem tudjuk megítélni, csak Isten látja ezt. Inkább kérdezzük meg, hogy mivel érdemeltük ki, hogy így válaszolt nekünk. Lehet, hogy meg fogunk tudni valamit magunkról, ami hasznos. Kivéve akkor, ha már azt hisszük, hogy mindent tudunk és nincsen szükségünk semmi újra....de ebben az esetben nem vagyunk fejlődőképesek. Sőt, könnyen félrevezethetőek leszünk olyan emberek által, akik a saját maguk dícsőségét keresik, mert úgy fogjuk érezni, hogy valakihez oda kell csapódnunk, mert magunk nem tudunk boldogulni.

Ha valóban szellemi emberek vagyunk, akkor nem kell eltűrni senki ítélkezéseit, de minden esetben meg kell indokolni az álláspontunkat, hiszen ezzel információt szolgáltatunk a másik ember számára. De sajnos nem mindenki él ilyenekkel, mert aki csak a fizikai dolgokra koncentrál, az nem látja meg a saját fejlődésének lehetőségeit és szükségességét sem:

"Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképen ítéltetnek meg.
A lelki ember azonban mindent megítél, de ő senkitől sem ítéltetik meg."
(1Kor 2:14-15)

Ha a "minden" helyett inkább az embert magát ítéljük meg, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk, mert végig kell mennünk azon az úton, amin az a személy végigment, csak hogy megértsük, hogy milyen mértéket is alkalmaztunk rá.

Én ezt senkinek sem kívánom a magam részéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése