Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2016. február 22., hétfő

Egy szekta újrafogalmazta magát


Csodálatos környezet, kényelmes szállás nosztalgikus német rendezvényekkel és hagyományos ételek.

Mindez Chilében.
A 2012-ben nyílt szabadidő- és rendezvényközpont kényelmes Wi-fi-vel, televízióval felszerelt szobákkal, úszómedencékkel és játszóterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat, kiváltképp azokat, akik vonzódnak a történelemhez és a német kultúrához. Igen, többek között az Oktoberfest-et is megtartják itt, de van kaszinójuk, és programajánlataik között szerepel lovaglás, kerékpározás vagy magashegyi túrázás.

De kitől származik az ötlet, hogy egy német kulturális környezetet teremtsen a semmi közepén egy latin-amerikai országban?
tradicion-alemana
A "német falu", Villa Baviera

Paul Schäfer
Az üvegszemű náci nővér, Paul Schäfer
A Villa Baviera -t, amely a Colonia Dignidad néven volt ismert korábban, eredetileg német bevándorlók alapították azzal a céllal, hogy egy keresztény segélyszervezetet hozzanak létre az egyik valaha jegyzett legerősebb földrengés (1960) szenvedőinek. A kolónia megépített és felszerelt egy kórházat, mely ingyenes ellátást biztosított több ezer chilei lakos részére.

Az 1961-ben alapított szervezet hivatalos neve angolul Dignity Charitable and Educational Society volt, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy Méltóság Jótékonysági és Oktatási Társaság. Alapítója a bonn-i származású evangélikus szociális és egészségügyi dolgozó, Paul Schäfer, aki náci múltja és pedofilia vádja elől menekült el az akkori Nyugat-Németországból. A következő három évtizedben Schäfer, a chilei hatóságok korrupt együttműködésével, a terror helyévé alakította a tábort, annak mintegy 300 állandó lakosát teljes alárendeltségben tartva és elvágva a külső világtól. A Hitlerjugend-hez hasonlóan, a gyermekek el lettek választva a szüleiktől, és korcsoportjuknak megfelelő csoportokban nőttek fel. A szex tiltva volt, kivéve a vezető jóváhagyásával. Ha valaki gondolatban vagy tettekben valami bűnt követett el, akkor elvárták, hogy egyenesen Schäfer-nak gyónja azt meg, aki gyakran alkalmazott elektromos sokkot büntetésül.

Paulschneider
Schäfer a tábori gyerekekkel
A "jótékonyszervezet" nevétől eltérően a valóságban nem sok méltóság találtatott a helyen. A 70-es évektől Schäfer hozzájárult politikai fogvatartottak ellátáshoz, akiket chilei katonai diktátor titkosrendőrsége helyezett el a táborba. Így a hely egy kínzó-, vallató- és munkatábor céljait kezdte szolgálni Pinachet ideje alatt 1973 és 1990 között. A fogvatartottak kínzásában néhány táborlakó maga is részt vett, sőt szemtanúk szerint politikai kivégzések is történtek. Ezeken felül háborús bűnösök is menedéket kaptak itt időnként, mint pl Josef Mengele, a "Halál Angyala" is itt kapott átmeneti szállást, mielőtt Braziliába menekült. 



VII_Region_Colonia-Dignidad2
A tábor

1997-ben több, mint 300 rendőr vette körül az akkor még Colonia Dignidad-ot, hogy letartóztassák Schäfer-t, aki addigra már Argentínába szökött a megmaradt lakók segítségével. Csak 2005-ben fogták el, és ítélték el mintegy 26 gyermek molesztálása miatt. Azóta több, mint 20 kolonia vezetőt ítéltek el azért, mert asszisztáltak a Schäfer által elkövetett rémtettekhez, illetve maguk is bántalmazók voltak. 

Eddig a történet, de mi legyen azzal a mintegy 120 lakóval, akik hosszabb ideje a táborban éltek vagy abban nőttek fel?

2012-ban szállodát építettek, így megnyitották sötét történelmük színterét a látogatók előtt. A weboldalukon, bár szűkszavúan ugyan, de elismerik múltjukat, sőt a tábor megmaradt épületei múzeumként látogathatóak.  Colonia címmel egy film is készült, Emma Watson főszereplésével, mely bemutatja a tábor életének mindennapjait.




Vegyes érzések kavarognak bennem - és talán abban is, aki ezt a cikket olvassa - azzal kapcsolatban, hogy mennyire etikus egy ilyen helyet turisztikai vagy az áldozatok emlékére állított mementón kívül bármi más célra használni. A valóság viszont az, hogy jó néhány áldozat még ma is ott él, sőt ők azok, akiknek talán leginkább bevételük van a projektből. Igen, aránylag könnyű az áldozatokról "megemlékezni", de mit is kezdjünk azzal, ha még élnek?
A szekták által megalázott, megnyomorított, kifosztott emberek ma is itt vannak köztünk, és nem csak Chilében. Vajon az a kormányzat, mely valami módon hasznot húzott a tevékenységükből - érdekes módon a diktátorok és a szekták valahogy mindig jól megfértek egymással - és egyáltalán nem érdekelték az emberi jogok meg hasonló "bárgyúságok", mit tesznek ma az áldozatokért?


Felhasznált források:

http://www.messynessychic.com/2016/02/18/the-reformed-nazi-cult-trying-to-open-its-colony-to-tourism/

http://www.dw.com/en/colonia-dignidad-chiles-colony-of-crime/g-18713008

http://www.villabaviera.cl/

http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-02-27/villa-baviera-chiles-torture-colony-tourist-trap#p1


1 megjegyzés: