Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2011. december 29., csütörtök

Kétértelmű képek

Michelangelo Antonioni A nagyítás (Blow-up) című filmje jutott eszembe arról a módról, ahogyan az Őrtorony Társulat kiadványait nézik át a testvérek, legalábbis a társulati videó szerint.

                                              http://bdk.blog.hu/2007/08/01/antonioni_nagyitas


Az Őrtorony Társulat furcsa ábrázolásairól itt bővebben lehet olvasni.  De hogy jön ide Antonioni filmje?
A kultuszfilmet a rendező 1966-ban forgatta, amely egy évvel később elnyerte az a cannes-i fesztivál fődíját. A rendező szerint a film egy férfiről és egy nőről szól egy szép őszi napon, de aki megnézi az látni fogja, hogy nem csak erről. Aki nem szeret meztelen nőket nézni, az ne is nézze meg egyáltalán, mert van benne néhány.

A történet szerint adva van egy fiatal fotós, aki egy kissé alternatív gondolkodású, nem igazán szereti a rutinmunkákat.  Ezért különféle 'utcán heverő' témákat keres művészi becsvágya kielégítése céljából. Egy parkban egy furcsa párt pillant meg, követni kezdi őket és távolról fényképeket készít róluk. Pechjére, a nő észreveszi és tiltakozni kezd a fotózás ellen és a tekercset kéri. Ez felkelti a fotós érdeklődését és a tekercs átadását megtagadva különös kiváncsisággal kezd a képek nagyításába otthon. Minél többet mustrálja az egyre nagyobb részletességű nagyításokat, annál több részletre lesz figyelmes. Az egyik képen egy pisztolyt tartó kezet, majd egy másikon egy halottat is felfedezni vél. Azt hívén, hogy csak a képzelete játszik vele, késő este visszamegy a helyszínre, ahol megtalálja annak a férfinak a holttestét, aki a nővel volt aznap. Mire visszaér a lakásába, a képek eltüntek, reggelre a holttest is a parkból. Senki nem hisz neki a bizonyítékok hiánya miatt.

A film felveti a világ megismerhetőségének kérdését. Az, amit az egyén a körülötte lévő világból érzékel, az vajon egyenlő-e az objektív valósággal vagy annak egy szubjektív szűrőn keresztülment egyedi leképezése? Amit  a fotós a nagyítások mögött meglát, vajon az igazi valóság vagy csak látszat, a fantázia terméke? A megismerés relatív fogalom, a dolgok nem ragadhatók ki az összefüggéseikből, máskülönben elvész vagy megváltozik a jelentésük.
Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy%C3%ADt%C3%A1s_(film)

Az un. kétértelmű képekkel  (ambiguous pictures) bizonyítható, hogy a vizuális érzékelés egy aktív teremtő folyamat, melyben a képi érzékelésben résztvevő idegrendszeri szervek mintegy 'megalkotnak' egy képet a külvilágról, tekintet nélkül arra, hogy az igaz-e vagy nem.

Az egyik ilyen híres kép, a Boring-féle ábra:
http://www.tankonyvtar.hu/szociologia/szocialpszichologia-mas-080906-1

Vajon egy, az arcát elfordító fiatal hölgyet látunk vagy egy fehér kendőt viselő, nagyorrú idősebbet?

Visszatérve a bevezetőben idézett Őrtorony képekre, az egyes egyén lelkiállapota erősen befolyásolhatja a látott képet. Pl: ha valaki valamilyen sérelmet szenvedett el a Jehova Tanúi gyülekezetben, akkor bizonyára könnyebben fel fogja fedezni a rejtett démoni fejeket a kiadványok képeiben. De ez a másik irányban is érvényes: egy személy, aki elkötelezett híve az Őrtorony-tanításoknak, az még a teljesen egyértelmű rajzot is figyelmen kívül hagyhatja, mint például a Jelenések könyvében láthatő zombi-kezet Jézus háta mögött. Nem azért teszi ezt, mert nem lát jól vagy az ábra nem lenne egyértelmű, hanem nem illik bele az elképzelésébe, a tudata tiltakozhat ellene, hiszen át kellene értékelnie az egész hitét, életét egy látszólag apró kis részlet miatt.
Ezért inkább egy magyarázatot kreál.

7 megjegyzés:

 1. Nem tudom, hány ilyen reklámot láttam már, hány ilyen képet. Jó lenne tudni, mennyit változtattak rajtam, hogy milyen lennék, ha nem láttam volna őket. Vajon tényleg képesek tudat alatt hatni rám? Vajon tényleg kihatással vannak a későbbi döntéseimre? És ha igen, milyen arányban?
  Ez etikus? Így hatni valakire?
  Jó lenne tudni.
  Üdv, Névtelenül.
  Áldás, Békesség!

  VálaszTörlés
 2. Biztos, hogy működik ez a hatás, hiszen a képi (vagy hallott)reklámok elég sokba kerülnek, biztos nem érné meg a cégeknek, ha nem térnének meg busásan. Mégha nem is feltétlenül alkalmaznak rejtett üzeneteket, a képi sugallat elég ahhoz, hogy vágyakat keltsen fel, amiről aztán úgy érezhetik az emberek, hogy nem élet az élet azok nélkül a tárgyak birtoklása nélkül (lásd pl: autó reklámok meccs közben, ha megnézed a városi forgalmat, akkor bizony a legtöbb autóban 1 db férfi ül, akiknél sok esetben egy státuszszimbólum a nem is akármilyen, hanem bizonyos típusú autó birtoklása, még akkor is, ha anyagi helyzetük nem engedhetné meg ezt a luxust).
  Az, hogy etikus-e ilyen üzeneteket használni vagy sem már bonyolultabb kérdés, hiszen a távirányítón található gomb nem csupán bekapcsolásra, hanem kikapcsolásra is szolgál. Nyilván a gyerekek esetében másról van szó.

  Egyébként a tudatalatti manipulása nem csupán negatív irányba történhet. Biztosan tapasztaltuk mindannyian, hogy egy zene meghallgatása felvidíthat vagy egy történet olvasása, ami látszólag egész másról szól, érthetővé tesz valami eseményt az életünkben, látszólag 'megmagyarázhatatlan' módon.

  Ez már csak tőlünk függ, melyik hatásnak milyen mértékben tesszük ki magunkat (vagy a szülők a gyerekeiket).

  VálaszTörlés
 3. Tehát a szabad akarat. Hogy ki mire használja ezt a kincset. Nagy felelősség. Nem hiába, "A hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által." (Róm 10:17) De mire használja a szabad akaratát az, aki nem hall? Akiben nincsen meg Isten Igéje? Hiszen akkor mi alapján dönti el, hogy kikapcsolja a tévét, vagy be? Isten nélkül nem megy. Csak rosszul dönthetünk.
  Isten által áldott boldog új évet kívánok, és sok jó cikket, hozzászólást.
  Üdv, Névtelenül.
  Áldás, Békesség!

  VálaszTörlés
 4. Senki sem szent, akármennyire is vallásos. Így az emberek hoznak rossz döntéseket időről-időre, akár tetszik, akár nem. De a rossz döntéseknek, akárcsak a jóknak, meg vannak céljaik az emberek életében. Ezért nem lehet kirángatni senkit sem egy rossz helyzetből, mert addig, amíg nem ismeri fel a rossz döntését valaki, addig abból nem jöhet ki (Máté 5:24-26).

  VálaszTörlés
 5. Amikor valaki egy képet értelmez, akkor tulajdonképpen újra kell kódolnia a szimbólumokat. Ezért nem is meglepő, hogy az újrakódolás (reprodukálás) közben hat rá a világnézete. Ezért is fordulhat elő, hogy amíg agyban is bent vagyunk sem a képek, sem a szövegek ellentmondásosságát nem értettük meg vagy nem akartuk megérteni. Legalábbis nálam így volt.

  VálaszTörlés
 6. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A gondolatok megosztásából egy zsoltáridézet jut eszembe."Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?" Töredékes képességeink ellenére Isten örül annak, ha használjuk azokat még akkor is, ha csak a tükör által homályosan látás szintjére juthatunk el. "A hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által." (Róm 10:17) igazsága szélesebb érvényű az Ige hallásánál. A tudománnyal kapcsolatban is igaz. Ige szűk az a szakmai terület, ahol a kapott információk hitelességét meg tudjuk ítélni, emiatt az un. "tudásunk" döntő része hit, s ugyanígy az élő Istenbe vetett hit igazi személyes "tudásra" vezet el bennünket.
  Milonni

  VálaszTörlés