Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2011. december 9., péntek

Félelem és elmekontroll (vallási kontrolltechnikák) 1. rész

Amint jeleztem a blog oldaldobozában, nem célom az Őrtorony Társulat 'leleplezése', ezt már sokan megtették helyettem. A következő cikket a http://jwfacts.com/watchtower/fear-cult-mind-control.php oldalon találtam, amit így kisebb 'fogyasztható' részletekben szeretnék ide erre az oldalra felrakni (remélem ez engem is jobban fog ösztönözni a fordítására).
A cikket azért is érdemes áttekinteni olyanoknak elsősorban, akik Jehova Tanúi voltak, mert segít világosabban  átlátni az alkalmazott ravasz technikákon és megérteni, hogy miért is érezték magukat úgy ahogy, amíg Tanúk voltak. Az egyik motto:

„Senki nem csatlakozik egy szektához. Senki sem csatlakozik valamihez, amiről azt gondolja, hogy kárt fog okozni neki. Az emberek csatlakozhatnak egy vallásos szervezethez, egy politikai szervezethez vagy olyan emberek csoportjához, akik igazán szimpatikusak.”-  Egy Jonestown túlélő



„A szabadság iránti szenvedély erős és örökkévaló, szerencsére, mert az elfojtását célzó odaadás is az.” - AM Rosenthal, New York Times


A vallásnak hatalma van az emberek manipulálására, hogy valószerűtlen tanításokban higyjenek és egy önsorsrontó életvitellel kötelezzék el magukat. Például:
  • ·         Öngyilkos szektatagok, akik feláldozzák az életüket és megölnek ártatlan embereket
  • ·         Szülők, akik engedik meghalni gyermekeiket orvosi kezelés elutasítása miatt
  • ·         Apák és anyák, akiket arra utasítanak, hogy kerüljék a saját gyermekeiket vagy gyermekek, akik örökre kizárták a szüleiket és a testvéreiket az életükből, egy vallási vagy erkölcsi véleménykülönbség miatt

Abbéli erőfeszítésben, hogy magyarázattal szolgáljon ilyen viselkedésformákra, ez a cikk (és a folytatásai) összefoglalja azt a nagy mennyiségű kutatást, amit vallási és politikai kontrolltechnikák tanulmányozásában végeztek. Majd ezeket a technikákat összehasonlítja az Őrtorony által használt gyakorlattal. Végezetül a tagokra gyakorolt érzelmi hatást  vizsgálja, különösképpen azokra, akik megpróbálnak kilépni egy ilyen szervezetből.
Különösen fontos felismernie Jehova Tanúinak, hogy ők nem  különlegesek, sem hittételbeli nézetekben, sem a szeretet kimutatásában sem pedig a szabályozó technikákban. 

A legfőbb jellemzői bármely csoportnak, mely elmekontrollt gyakorol és fenntart:
  • ·         A vezetőség megérdemli a szigorú, megkérdezhetetlen engedelmességet
  • ·         Ők egyedül tanítják az igazságot
  • ·         Megmentés egyedül csak a csoporton keresztül lehetséges
  • ·         Más hiten levő személyek szigorúan kerülendők

Kutatók szerint egyedül az Egyesült Államokban több mint 3000 olyan szervezet van, melyekre ráillik ez a leírás és kb 10000 világszerte. Ezek lehetnek akár néhány tagot, de akár milliókat is számláló csoportok. Az Őrtorony Társulatra  tökéletesen illik a fenti leírás, sőt ráadásul  ’különösen veszélyes csoportnak’ minősül a legtöbb olyan listán, mely a szekták ismertetésével foglalkozik.

(Folyt. köv.)

1 megjegyzés: