Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2016. február 5., péntek

Hibás vagy vagy felelős?

"Nem hiszek abban, hogy hibás vagy, de abban mindenképpen, hogy felelős – óriási különbség van a kettő között. A továbblépéshez meg kell értened, hogy milyen negatív sémák, korlátozó hiedelmek, önhazugságok, belső hiányok, hiányszemléletek vittek ebbe a kapcsolatba, és tartottak benne addig, ameddig. Mit mutatott ez a tükör, mire hívta fel a figyelmedet? Ennek a megértése nagyban csökkenti – ha nem is szűri ki teljesen – a későbbi seggfejek képbe kerülésének esélyét."

A bántalmazó kapcsolatok és a szekták között már korábban vontam párhuzamot (pl az előző cikkben). Most megint egy jó kis cikkre akadtam, melyet ajánlok elolvasására (a linket alább megjelöltem).

Egy gondolat jutott eszembe ezzel kapcsolatban, mégpedig a hibás és a felelős szavak értelme közötti különbség. A szektában károsultak valóban hibáztathatók-e azért, amiért becsapták, kihasználták vagy manipulálták őket? Vagyis előidézték-e vagy hozzájárultak-e valamilyen módon a velük szemben, illetve a kárukra elkövetett csalásokhoz? Okolhatóak-e azért, mert egyes szociopaták úgy gondolják, hogy joguk van - sőt mi több "isteni felhatalmazásuk" - belépni mások magánszférájába és eligazítani őket az életük ösvényén, ha akarják azt, ha nem, vagyis "szellemi erőszakot" elkövetni velük szemben? Úgy gondolom, hogy ezért egyáltalán nem hibáztathatók ezek az emberek. Nem szükséges ezért ostobának vagy butának érezniük magukat csupán azért, mert évekig, évtizedekig egy vallásos erőszakszervezet tartotta őket a markában.
De vajon mennyire felelősek a velük történtekért (a felelős szó nem jelenti azt hogy hibás)? Erre azt kell mondjam teljes mértékben felelősek vagyunk (hogy a magam nevébe is beszéljek). A bennünk zajló belső folyamatok értelmezése és kiküszöbölése (negatív sémák, korlátozó hiedelmek, önhazugságok, hiányállapotok stb), melyek "behívták" mintegy megteremtették az életünkben a szekták valóságát, a saját hatáskörünkbe tartozik. Ezt ugyanis senki nem tudja megtenni helyettünk.

Alább kiszótáraztam ide a két szó jelentéstartalmát:
  • Hiba szó jelentése: tökéletlen helyzet vagy hiányos állapot, ami egy korábban okozott hatás, elvégzett művelet, elkövetett vagy elmulasztott tett, bekövetkezett esemény eredménye.
  • Felelősség szó jelentése: kitartó okozás, elszánt törekvés egy cél elérésére az ellentétes vagy eltérítő külső hatások ellenére is. A saját magunkra vonatkozó tudatos elképzelésünk, hogy kívánt, ésszerű hatást érünk el, egy cél elérésében közreműködőként részt veszünk, egy helyen jelen voltunk úgy, hogy a dolgok ottani alakulására hatottunk. Ez vonatkozhat csoportokra is vagy bármire, ami személyekből áll.
Mit lehet tenni?
Elengedni, megbocsátani, abbahagyni a sérelmek dédelgetését, sőt megköszönni az értékes tapasztalatot, ami azáltal tudott az életünkbe bekerülni, mert hozzájárulásunkat adtuk talán naivitásból vagy tudatlanságból beengedtük a hatását vagy azáltal, hogy erőszakkal betört a magánszféránkba (a szektában nevelkedett gyermekeknél ez volt a helyzet) és talán félelemből vagy megfelelési kényszerből nem tettük ki onnan időben. 
 
"Az elengedésnek része a megbocsátás, ami nem azt jelenti, hogy a seggfej bármikor jöhet folytatni azt, amit eddig tett. Azt jelenti, hogy köszönöm, hogy megtanítottál pár fontos dologra, menj békével az utadon, és kívánom, hogy találd meg egy napon, amit keresel. Ezt nagyon nehéz érezni és kimondani magunknak, de a sérelmek dédelgetése azt betegíti meg, aki velük él. Nem fog könnyen menni, talán egyedül se feltétlenül, és ne feledd: a seggfej nem lesz ott, hogy segítsen feloldani a feszültséget. Ez is rád marad. A jó hír az, hogy évek múltán se késő."

Felhasznált források:

Külön érdekesség, hogy a cikk írója a bemutatkozásában az alábbi idézetet használja fel:
"Azt akarom, hogy a gyerek ne féljen. Ne legyen a szókincsében bosszúálló Jehova, kárhozat, kénköves láng, pokol."

Minő véletlen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése