Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. január 4., szombat

Vallási tolerancia az iskolában

Keresed az életed értelmét? Hogyan kerüld el a szekták veszélyeit?
Érdekelnek az ‘élet nagy kérdései’? Nem találod a helyed a világban? Esetleg vannak olyan osztálytársaid, akik kissé szokatlan vallási nézeteket vallanak?

A természetfeletti dolgok iránti érdeklődés az emberiséggel egyidejű. A fiatalok néha úgy érezhetik, hogy igényük lenne egy olyan értékrendre, amihez igazodhatnának. Teljesen természetes az a vágyad, ha jobban meg szeretnéd ismerni barátait és osztálytársaid hitnézeteit. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy kitáruljon a világ előtted. Van azonban néhány pont, amire nem árt odafigyelned:

  • · Mindenkinek joga van a saját hitnézetéhez

Ha megismered más hitnézetét, azzal csak szélesíted a látóköröd. De bármennyire is szokatlannak tűnik egyesek vallása, senkit nem lenne helyes lenézni vagy kigúnyolni hitbéli hovatartozása miatt. Ezenkívül fölösleges vallási témában vitatkozni.

  • · Merjél önmagad lenni, merjél kérdezni

Egyes vallásos csoportok tanításai különösen megragadhatják a figyelmedet. Talán különlegesnek és titokzatosnak is érezheted magad. Úgy érezheted, hogy valami új dolgot tanultál, ami más megvilágításba helyezi az addigi ismereteidet. Legyél gyanakvó azonban, ha úgy tapasztalod minden kérdésedre meglepő gyorsasággal választ kapsz, és úgy tűnik, minden problémára egyszerű megoldás létezik.

  • · Ha úgy érzed, hogy sürgősen döntened kell egy bizonyos vallásos csoport melletti elkötelezettségben

Légy óvatos ezzel! Egyes szekták érzelmi ráhatással próbálnak behálózni tapasztalatlanokat. Néhányan talán úgy érezhetik, hogy ha nem tudnak valamit megcáfolni, akkor az biztosan igaz. Ez azonban nem így van. Éppen olyan, mintha bűnözőnek tartanának és neked kéne a saját ártatlanságodat bebizonyítanod.

  • · Őrizd meg az egyéniségedet

A valódi barátaid úgy szeretnek téged, ahogy vagy. Előfordul, hogy ahogy egyre többet tudsz meg a világról, elindul benned egy változás iránti vágy, hogy másként tegyél dolgokat. Ha valakit esetleg zavar valamilyen szokásod, akkor elvárható, hogy az illető szóljon neked és elmagyarázza, hogy miért nem szereti azt, amit csinálsz. Ha azonban valaki az öltözködésedet, baráti kapcsolataidat vagy táplálkozási szokásaidat csak azért kritizálja, mert azok egy adott vallási csoport normáiba nem illenek bele, akkor az már személyiségi jogaidba való beavatkozás.

  • · A saját kérdéseidre te tudod a legjobban a válaszokat

Minden embernek van egy sajátos életútja, amivel közelebb kerülhet a természetfeletti kérdések jobb megértéséhez. Egyeseké magában foglalhat bizonyos vallásokhoz való tartozást, másoké nem. Éppen úgy, ahogy többféle virág nyílik a réten, az emberek sokfélék, és ez így természetes. Ne engedd azzal manipulálni magad, hogy valamilyen csoporthoz KELL tartoznod.

  • · Ha úgy érzed, felettébb nyugtalanít ez a kérdés

Semmi rossz nincs abban, ha felkeresel különféle egyházakat abból a célból, hogy egy teljesebb képet alakíts ki magadban, vagy elolvasol többféle vallási irodalmat és összehasonlítod azokat. Feltárhatod a téged zavaró gondolatokat egy idősebb bizalmas személynek is, például egy tanárnak, egy iskolapszichológusnak vagy egy szociális munkásnak.

  • · Tájékozódj, mielőtt döntesz

Mielőtt egy vallási csoport mellett elköteleződnél járjál utána a hírnevüknek. Keress rá az interneten, és légy bátor megvizsgálni az ellenvéleményeket is. Derítsd ki hogyan bánnak a volt tagjaikkal, mert te is abban a bánásmódban fogsz majd részesülni, ha a későbbiekben esetleg megváltozna a véleményed.



Felhasznált forrás: Szekta-kérdőív http://m.cdn.blog.hu/je/jehovatanui/file/Szekta-K%C3%A9rd%C5%91%C3%ADv.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése