Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. január 4., szombat

Segítség! Szektaveszély!

Mit tegyek, ha a gyerekem egy szekta tanítása iránt érdeklődik az iskolában?


Előfordulhat, hogy egyes fiatalok életkorukból adódó vagy a családi kapcsolatok meglazulása miatt kialakult válságban egy szekta tanításainak bűvkörébe kerülnek. A szülőknek ez esetleg félelmetes tapasztalat lehet, amitől rögtön óvni szeretnék gyermeküket. De az is lehet, hogy egyáltalán nem tudnak arról, hogy a a fiatal kapcsolatban van egy szektával, mert az titokban folyik.

Honnan lehet felismerni, ha egy nem túl jó hírnévnek örvendő vallásos csoporttal került egy fiatal kapcsolatba? A szekták sokat adnak a pozitív benyomásra és a külsőségekre, ezért megtörténhet, hogy az addig nagyszájú fiatal hirtelen nagyon engedelmes lesz, megváltoztathatja zenehallgatási szokásait vagy segítőkésszé válik.

Ez akár még pozitív tapasztalat is lehetne, ha nem lenne tele a média a vallási kultuszokról szóló negatív hírekkel. A szekták működésével és indoktrinációs technikáikkal kapcsolatos ismeretszerzés azonban segíthet jobban megérteni hogyan óvhatja meg gyermekét azok negatív hatásaitól. Fontos tudomásul venni, hogy a szekták jelensége azért létezik, mert erre kereslet van - az emberek érdeklődnek a tanításaik iránt. Egyes vallásos csoportok különösen aktívak a hitük terjesztésében, és a vezetőik kihasználják a liberalizmus által nyújtott vallásszabadságot, és a sérülékeny személyeket - köztük gyerekeket, fiatalokat -, védő közösségek meggyengülését, illetve azok hiányát. Ebből következik, hogy a szekták ellen vívott harcot legelőször otthon kell elkezdeni.

A vallási kultuszok indoktrinációjába be van építve a lehetséges ellenállás elhárítása. Ez úgy történik meg, hogy felhívják a potenciális megtérő figyelmét arra, hogy a hitéért valószínűleg üldözni fogják, amit még esetleg a Bibliából vett idézetekkel is alátámasztanak. Önnek, mint szülőnek a természetes első reakciója lehet, hogy megpróbálhatja a fiatalt óvni a veszélytől. Viszont éppen ez az, ami kedvez a szekta terjedésének. Ezért ajánlatos inkább kerülni az ideológia vitákat. Mindenkinek joga van a saját hitnézeteihez, gyermekének is lehet Önétől eltérő véleménye, akár vallásos kérdésekben is.

Hasznos kideríteni, hogy mi az ami érdekli, vonzza őt, mit tanul ott, miért szeret oda járni. Ebből sok mindenre lehet következtetni, amit a fiatal esetleg nem tudott szavakban kifejezni. Érdemes elmenni vele az összejövetelre, megismerni azokat, akikkel barátkozik. Azonban ne tévessze meg az ott jelenlevő emberek kedvessége és vendégszeretete. A legtöbb tag ugyanis nincs tisztában azzal, hogy milyen hatás alatt áll.

Próbáljon kideríteni egy teljesebb képet, és megtudni azt, hogy miért pont az Ön családját érinti ez a kérdés. Tájékozódjon az interneten, ismerje meg, hogy miről is van szó. Léteznek információs oldalak, filmek, melyek érzékeltetik egy szekta belső életét és azok családokra gyakorolt hatásait. Ilyen például A hit fogságában című film, amely egy szekta emberi kapcsolatokra gyakorolt hatását, egy tizenéves lány küzdelmén keresztül mutatja be. Elérhető erről a linkről: http://jehovatanui.blog.hu/2011/02/24/a_hit_fogsagaban_film

Nem szükségszerű, hogy bárki áldozattá váljon, még gazdagabb is lehet egy tapasztalattal.

Blogok, melyek további felvilágosítással szolgálhatnak:

http://jehovatanui.blog.hu/

http://eletazortoronyutan.blogspot.hu/

http://jtinfo.blog.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése