Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. január 14., kedd

A nő növekedése

""A férfinak meg kell tanulnia szeretni. A férfinak meg kell tanulnia, hogyan érheti el, hogy a szíve legyen az úr, miközben az elméje csak engedelmes szolga marad. A férfinak sok dolgot meg kell tanulnia. A nő ezeket a tulajdonságokat mind hozza magával, csak épp a társadalom ezeket mind a gyengeség jeleinek tekinti."
(Osho)


A nők felemelkedése figyelhető meg ma világméretekben. Ez a folyamat azonban nem egy válasz a soviniszta elnyomó rendszerre, mint a múlt századi feminista mozgalmak - melyek ugyanolyan károsak, mint a férfiuralmú elnyomórendszerek, csak ellentétes irányba - hanem inkább a női princípiumok előtérbe helyezése, és a társadalmi értékek közé való újbóli bevezetése. Ezt a folyamatot lehet szeretni, lehet utálni, egy dolgot nem lehet: figyelmen kívül hagyni.
Ez nem arról szól, melyik nem a "jobb" vagy előnyösebb, mert ez egy vég nélküli és meglehetősen terméketlen vitának a melegágya. Inkább arról van szó, hogy az évezredes elnyomás, amikor a nőknek "úgy kellett tenniük", mintha butábbak lennének párjaiknál - nos, ha nem akartak begyűjteni egy-két pofont, akkor biztosan -, egy társadalmilag elfogadott anya szerepet kellet betölteniük a férjeik életében, hiszen azok "nem képesek" kezelni az érzelmi gondjaikat, ugyanakkor a tradicionális értékek szerint csakis ők foghatták meg a partfisnyelet, ők pelenkázhattak gyereket és legtöbbször a mosogatással is magukra maradtak. Ez így hagyományozódott anyáról lánygyermekre, és jaj volt annak a lánynak, aki ezt nem akarta bevállalni.

Igazából "csak" annyi történt - tetszik, nem tetszik -, hogy ez a tendencia megfordítódott, ami átmenetileg elég nagy zűrzavart okozhat mind a két nemnél.  A hagyományos szerepek megváltozása különösen érzékenyen érintheti a patriarchális felépítésű rendszereket, mint pl a Jehova Tanút is. Ez természetes folyamat, egyáltalán nem kell aggódni emiatt. A szőnyeg alá söpört női nem valószínűleg ki fog mászni onnan - ugyanis nem nagyon tehet mást - és, remélhetőleg a férfi mellé fog állni, de nem olyan módon, ahogy azt egyesek talán gondolnák vagy elvárnák. Ez már önmagában sokkoló lehet egyesek számára, főleg azoknak, akik a Bibliából egyetlen tanítást jegyeztek meg, melyet az 1Kor 11:3 foglal össze leginkább: "Akarom pedig, hogy tudjátok, hogy minden férfiúnak feje a Krisztus; az asszonynak feje pedig a férfiú; a Krisztusnak feje pedig az Isten."

Szeretném, ha a blog férfi olvasói tudnák, hogy részemről nem cél senki megalázása, vagy lekicsinylése. Személyesen sokat köszönhetek egyes JT gyülekezeti véneknek. Voltak, akik apám helyett apám voltak, egyesek felhasználták anyagi javaikat az érdekemben (pl az autóikkal elvittek a kongresszusra stb). Voltak, akik családi nyaralásukra vittek magukkal, és sokaknál vendégeskedtem. Ezeket én nem felejtettem el, sőt hálával gondolok rájuk. Sajnos voltak olyanok is - akik , akik könnyen levadászható szexuális zsákmányként tekintettek rám, és azért voltak mérgesek, mert nem álltam kötélnek nekik, de majd őket megítéli az Isten. Bennem nincs bosszúvágy senki iránt, még azok iránt sem, akik sérelmeket okoztak és emiatt évekbe tellett, mire visszatornáztam magam és kiegyensúlyozódtam, de utólag ezt is hasznos tapasztalatként értékelhetem ki.  Megértettem, amit a Biblia mond az 1Tim 2:20-ban: "Nagy házban pedig nemcsak arany- és ezüstedények vannak, hanem fából és cserépből valók is; és azok közül némelyek tisztességre, némelyek pedig gyalázatra valók."

Pontosan ebből értettem meg, hogy nem kell eltűrnöm a soviniszta, szexista megjegyzéseket. Nem szabad tolerálnom a paternalizáló stílust, az életbölcsességeket "zsebből" osztogató lenézéseket, hanem egyenrangú félként, nyíltan és őszintén beszélhetek egy férfival. Ha valakit ez idegesít, az nyugodtan megírhatja nekem, hogy miben sértettem meg (melyik szavammal vagy mondatommal és miért), ennek hiányában azonban megállapítható, hogy a hiba az "ő készülékében van". Ezért a ócsároló megjegyzéseket figyelmen kívül hagyom. Ha valaki ilyenre vetemedik, az majd Jézussal elszámol, ahogy akar.

Biztos vagyok abban, hogy a nők ébredése (és nem lázadása!!!) hozzá fog járulni azon férfiak jóllétéhez, akik nem tovább szűkíteni, hanem bővíteni kívánják nézőpontjukat, és a fentebb említett bibliavers értelmének megértésénél több dolgot is szeretnének felfogni Isten rájuk vonatkozó szándékáról. Sőt, a főség elrendezésének értelmét is felfoghatják, mégpedig nem az Őrtorony Társulat ködösítő szemüvegén keresztül - aminek ugye a fele sem igaz, mint ahogy sokan már rájöttek erre - hanem azon a módon, ahogyan Krisztus értette. Ráadásul ezt nem is tőlem fogják megtudni, hanem saját maguk fogják megérteni Isten Szellem által amennyiben elhárulnak azok az akadályok, melyekkel ezt gátolták. Mindenki saját maga gátolta ezt a folyamatot, csak a Társulat ebből hasznot húzott, és röhögött a markába. Ezért is hamis tanítók és antikrisztusok, mert Jézus meggyógyította a vakokat, nem pedig kitette eléjük a lábát.

Én a férfiakat is képesnek tartom arra, hogy megértsék azokat a dolgokat, melyeket a nők a szívükön keresztül látnak. Amilyen mértékben fogják ezeket a nőket neurotikusnak, hisztérikának, túlérzékenykedésnek vagy egyéb hasonlóaknak tekinteni, olyan mértékben zárják be magukra azt az ajtót, és dobják el annak kulcsát jó messzire, amely a társulati pszichológiai csapdából való kimenekülésükhöz vezetné őket. A nő növekedése ugyanis nem a férfi lesüllyedését hívatott eredményezni, hanem annak megerősítését és felkészítését az előttünk álló feladatokra. Ami mindenkinek van, nem csupán a nőknek.

Sok sikert mindehhez!


"A női erő feltartózhatatlan, vulkánként tör föl a föld közepéből. Születőben van egy új, lágyabb, emberibb világ, ahol felváltja a versengést egymás segítése, a magányos egyént a megtartó közösség, az összeszorított ajkakat a fogvillantós nevetések, a tesztoszteront az oxitocin.
Én érzem ezt. És szeretném, ha ti is éreznétek."
(Palya Bea)

A gondolatokhoz tartozó gyönyörű dal erről a linkről hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=jl_hsdmYD9I


Forrás:
https://www.facebook.com/photo.php?v=591164404291944

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése