Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. december 25., kedd

Ítélkezések és sértegetések

A jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat; és a gonosz ember az őszívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat. (Máté 12: 35)

Mindannyian hajlamosak vagyunk ítélkezésekre, hiszen valahogyan méltatjuk, osztályozzuk azt a módot, stílust, ahogyan velünk bánnak. Sajnálatos az a színvonal, amit olyan személyek képviselnek, akik esetleg évtízedeket töltöttek el a gyülekezeti ügyek kezelésével. Számomra ledöbbentő, hogy emberek, akik mások felett "ítélkeztek" mennyire nincsenek tisztában alapvető emberi értékekkel és mennyire nem látják az összefüggéseket a saját tetteik és a velük történő dolgok között. Sőt a gyülekezet elhagyása után is ugyanazt a szellemet nyilvánítják ki, amit vénekként a társulati agymosásban magukévá tettek, és aminek ők maguk is áldozatává váltak.
Jézus kijelentette a korabeli vallásvezetőkről: "vak vezeti a világtalant", úgy tűnik most sincs ez másképpen, hiszen néhányan úgy gondolják, hogy átvehetik a szerepet a "szívek és vesék vizsgálójától" és ítéleteket jelenthetnek ki másokról.

De mi is számít ítélkezésnek? 
Mint minden más szónak az értelmét, ezt is kissé elferdítve kapjuk a JT-inál. Ha valakivel valami problémád van, vagy sértő dolgot tett veled szemben és azt te megmondod a szemébe, nos ezt már ítélkezésnek veszik. Holott ez nem az, sőt ha Jézus tanácsát követed, akkor ezt a módszert kéne alkalmaznod a nézeteltérések esetén, ahelyett, hogy lenyelnéd a sérelmet, vagy éppen a másik háta mögött pletykálkodnál róla.
A baj csak az, hogy sokszor lehetünk úgy, hogy nem vagyunk képesek szavakba önteni a sérelmeinket. Érezzük, hogy valahogy irritál a másik, de nem bírjuk megfogalmazni a gondunkat. Vagy éppen tudjuk mi az, de nem vagyunk elég "tökösek" hogy odaálljunk elé és tisztázzuk vele a helyzetet.

Ekkor kezdhetünk ítélkezni a másik felett. Ez a fajta "barlanglakó" stílus már sokszor indított el háborúkat és boszorkányüldözéseket, bűnbakokat látva az éppen aktuális másképpen gondolkodókban, vagy egyes csoportok tagjai ellen, akik valami miatt írígység tárgyaivá váltak mások szemében. Ezek az ítélkezők úgy gondolták, hogy nyugodtan elvehetik a másik ember vagyonát, sőt életét is, csak azért mert őszerintük "megérdemelte" vagy "kiprovokálta" magának az illető. 
Jézus azt tanácsolta, hogy menj oda és "dorgáld meg őt négy szem között" (Máté 18:15). De ehhez neked is meg kell tudnod fogalmazni, hogy mi vele a gondod, ugyanis ha egy konfliktus van, akkor abban mindig két fél van benne, sohasem egy. Így mindkét félnek lehetősége adódhat a szellemi növekedésre, - ha követik Jézus tanácsát. A megfelelően rendezett nézeteltérés igazából mindenkinek a javára válik, a Biblia ezt így fogalmazza meg: "Miképen egyik vassal a másikat élesítik, a képen az ember élesíti az ő barátjának orczáját." (Péld 27:17)
A krisztusi a tanácsnak a figyelmenkívülhagyásával pedig senki nem növekedik, viszont annál több vitatkozás és szócsata - vagy éppen fizikai háború - alakulhat ki.

Én nem csodálkozom azon, hogy a volt JT-i annyira hajlamosak a mások feletti ítélkezésekre, hiszen az Őrtorony által közvetített kiadványok tele vannak olyan utalásokkal, hogy akik nem követik az ő "útjukat", azok büszkék, felfuvalkodottak meg hasonlók. Azok, akik ezen nőttek fel, vagy ilyen tanításokkal táplálták az elméjüket évtízedekig, nem képesek egyik napról a másikra gondolatilag átváltani, még akkor sem, ha éppen közelről látták meg ennek a képmutató voltát, vagy éppen ők váltak ezen ítélkezések áldozatává.

Az ítélkezés az, amikor kijelentünk valakiről olyan dolgot, amit csak Isten tudhat róla. Hiszen csak Ő tudja egyedül, hogy milyen körülmények játszottak közre az egyén életútjában ahhoz, hogy olyanná vált amilyenné. Ilyen kijelentések tipikusan, hogy "te ilyen vagy olyan VAGY". Pedig ez senkire nem tartozik csak egyedül az illetőre saját magára és Istenre. Ha valami sért vagy bánt benne, akkor megmondhatom neki, hogy pl: "ez és ez a kijelentésed engem sért, vagy alaptalan, vagy megindolkolnád-e, hogy honnan veszed stb" vagy "rám így és így hatott, amikor ezt mondtad, hogy....", de az, hogy kijelentem, hogy az illető milyen ember vagy kétségbevonom az indítékait, az nem működik. Már csak azért sem, mert ebből csak - mellesleg teljesen jogos - sértődés alakulhat ki, hiszen a másik fél biztosan kb annyi rossz tulajdonságodat látja, mint te az övéit. De mindenkinek a saját hibáit, javítani valóit kell látnia, hogy dolgozhasson rajta. Jézus képmutatónak nevezte azokat, akik mások rossz tulajdonságain szeretnének dolgozni, magukéi helyett:

"Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek. Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van? Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!"
(Máté 7:1-5)

Érdekes, ezt is az ítélekezésnél említi Jézus. 
Ez az egyik legnagyobb gond az ún "keresztény" közösségekkel számomra, hogy egy felsőbbrendűségből indíttatva a tagok úgy képzelik, hogy ők "megmentettek", míg mindenki más "megtérésre"vagyis az ő tanácsaikra szorul. Ugyanakkor ki nem állhatják, sőt rühellik az őszinteséget. Erre utal a kirekesztő bánásmód, főleg úgy, hogy az nem konkrét helytelen vagy veszélyes tetteken, hanem véleménybeli különbségeken alapul.

Egyik kommentelő, aki egyébként korábban vén volt egy szegedi gyülekezetben, az alábbi véleményt írta rólam:

"Kérlek, hogy ne beszélj zöldségekkel! Mondom ZÖLDSÉGEKKEL!
A nő nem való ide,teljesen bekattant!
Sefa már kiosztotta én sajnáltam, de nem méltó a válaszra!
Büszke Jezabel nő! Büntetése legyen az, hogy nem válaszolsz neki! Ennél nagyobb nem kell neki!
Igazad van testvérem! Sátáni szellemtől vezérelt, magabiztosnak gondolja magát, önhitt, büszke, felfúvalkodott, önreklámozó hölgyemény!
Szerencséje, hogy ezt tűrik mellette!
Javaslom, hogy az ilyeneket ne méltassuk válaszra! Szellemi éheztetést érdemelnek!
Nem kell aggódni, ha nem teszünk a tűzre, elalszik és locsolgatja magát a saját oldalán, a sok egyforma eszű által!
Ki adhat tisztát egy zöldségből! Egy másik fás zöldség!"


A volt tanúk nem feltétlenül egyek gondolkodásban!
Lásd: Zöldség!
Bár együttesen láthatjuk, mi az, ami hazugság, vagy rossz, sokan teljesen tévútra térnek, miután megszabadultak JT-től!
Sokan vannak, akik szabadnak érzik magukat mindenre, mert azt gondolják, ezt csak, mint tanúk nem tehették!
Ne várja senki azt, hogy azért, mert valaki JT, minden szép és jó lesz, de ez fordítva is igaz!
Becsapottak voltunk, akik a szervezetben voltunk, emiatt talán ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek, akik hajlamosak vagyunk gyorsan megbántani egymást, de ne feledjük, a szeretet sok vétket elfedez.
Nehéz jól bánni olyanokkal, akik önmagasztalóak, csak a saját gondolkodásuknak hisznek, miközben mindenkit megbántanak, aik sértik az önérzetüket.
Érdekesnek tartom azt is, hogy itt, ezen az oldalon "valaki" így beszél, mint pl. te, aki szimpatikus voltál kezdettől, más oldalon, ugyan ezzel a névvel egy harcos, oda mondó, kemény szavakkal ostorozó ember szavait olvasni, aki védi JT becsületét!
Szerintem semmi rossz nincs abban, ha valakit már sokadszorra figyelmeztetnek arra, vigyázzon a csepp kis szájára!
A büszke Jezabel csak ártalmas lehet mindenkire, aki itt olvasgat!
Üzengethet mindenkinek, nekem is, magát járatja le!
Egy ezoterikus, sátáni gondolkodású NŐ, ha uralomra készül és mindenkit lenéz, az eredménye, hogy elküldik a pi....llanatba!
Kezdetben csíptem a fejét, aztán átváltozott démonosba, azóta csak fejlődött.
Remélem, hogy nem lépsz te is a nyomdokaiba, nagyot csalódnék, bár olvasva téged(?) máshol is, ez már kezd ingani!

Nem nehéz elképzelni, hogy ilyen mentalitással mekkora károkat okozhatott mások életében, bár nyilván tudatlanul. De hát pontosan azért került abba a helyzetbe, amibe, hogy a tudatlanságára fény derüljön. Jézus maga is említést tett arról, hogy lesznek olyanok, akik a gyülekezetből való kirekesztéseket, sőt még erőszakos tetteket is megszentelnek (János 16:2) és azt képzelik, hogy szent szolgálatot végeznek Istennek. Lehet, hogy hite van az illetőnek, de önismerete az nincsen, mert valójában soha nem bírta elviselni a körülötte levő emberek más véleményét, mint ahogy most sem tudja.
Egy másik volt vén hasonlóan ítélkezik felettem:

" Ez igy van senki nem tart téged kereszténynek a blogolók közül. De ebben nem ők a hibásak, hanem te, mivel olyan képet közvetitesz magadról, ami alapján ezt a következtetést vonták le."

"Te olyan józanul, és érzéketlenül, bátran meg mered mondani másoknak a véleményedet, belegázolva ezzel a lelkivilágukba, hogy néha csak lestem. Viszont úgy látszik visszafelé ezt már nem nagyon szereted."

"...azt én nem tudhatom. de az, hogy nem tudsz leszakadni a témáról, hanem mindig tovább füzögeted, ez azt jelenti. Kicsit olyan vagy, mint az a feleség, aki el akar érni valamit a férjénél, de az nem megy bele, és a végén, utolsó érvként elkezd sírni, és vádaskodva mondja, hogy te már engem nem is szeretsz. Aminek ugyan semmi köze a témához, de egy utolsó esélyként megpróbálja, érzelmi síkra terelni. Te is ezt csinálod most. de szerintem hagyjuk már abba, mert én meg olyan leszek mint az a férj, aki a béke kedvéért meglátva a könnyeket azzal akarja bizonyítani, hogy a feleségének nincs igaza, hogy belemegy abba amit az akar, akárhogy nem értett vele egyet korábban. Ahhoz képest, hogy elég feminista vagy mégis tipikus nő(bár ennek örülök, már azt hittem, hogy soha nem mutatod ki a nőiességed)"

"Egyáltalán nem az a baj, hogy most nő vagy nem nő. Egyszerűen arról van szó, hogy neki is el kéne fogadnia azt, hogy mások másként gondolkodnak. Olvasd vissza Elegemvan postjához írt kommentjeit. Érzéketlen, önfejű, makacs. De hogy őszinte legyek engem már nem érdekel. Engem is megvádolt, hogy "ezt a képességedet a nők feletti erőszakoskodásban fejezeed ki!" hogy ezt honnan szedte azt nem tudom. még hogy én erőszakoskodok a nőkkel. szóval szerintem kicsit el van szállva magától. Ami még ugye nem lenne baj, csak hát ugyanezért másokat elitél
Én nem démonizálom a karalábét. Azt lezli, és küzdős teszi. Én szerintem egy mentálisan sérült nő. aki nem tud a gyógyulás útjára lépni"

Mint az óvodában. No comment.
Igaz is, talán annak tulajdonitani valamit, mert a nő hisztis és "hát mit tehet szegény férfi egy ilyen nővel" az nem számít a másik megalázásának és egyúttal szóbeli erőszaknak - nála. Végül is nehéz olyannal szót érteni, aki csak egy "ezoterikus hisztérikát", vagy "egy démonoktól megszállt elmebeteg nőszemélyt" lát az emberben.

De hát ővelük is ugyanezt tették a JT gyülekezetekben és mégsem tanulnak belőle? Akkor miből fognak?

Egy történet jutott eszembe arról, hogy Jézus egy alkalommal hogyan kezelte azt a helyzetet, amikor a tanítványai ítélkezni akartak egy város felett, akik véleményük szerint sértően jártak el Jézussal szemben:

"....De nem fogadák be őt, mivelhogy ő Jeruzsálembe megy vala. Mikor pedig ezt látták az ő tanítványai, Jakab és János, mondának: Uram, akarod-é, hogy mondjuk, hogy tűz szálljon alá az égből, és emészsze meg ezeket, mint Illyés is cselekedett? De Jézus megfordulván, megdorgálá őket, mondván: Nem tudjátok minémű lélek van ti bennetek: Mert az embernek Fia nem azért jött, hogy elveszítse az emberek lelkét, hanem hogy megtartsa. Elmenének azért más faluba."

Jézus érdekes módon nem a sértést okozó emberek viselkedésére hívta fel a figyelmet, hanem a tanítványaiban megnyilvánuló hozzáállásra és önismeretének hiányosságaira.

20 megjegyzés:


  1. Olvastam a blogon a fiúk kardcsörtetését. Nem tudják megtagadni múltjukat.Kár, hogy ugyanazt a mentalitást viszik a blogba, mint amit képviseltek a gyülekezetben. Az új cikkeddel egyetértek. Köszönöm!
    Cloudbusting, egy volt vén.

    VálaszTörlés
  2. Engem nem érdekel, hogy kinek van igaza, a következő ilyennél, vagy aki ezt folytatja, az érintett felek 1 hetes tiltást kapnak.

    Ezt egy 3 tagú >>>nem exjt<<< olvasó, pártatlan szavaztatással döntjük el, mindenkinek vétójoga van.

    Vegyük már észre, hogy ki a provokátor, ki érzi jól magát, ha "dagonyázhat", "jólmegmondhat" és lássuk e szellem beáramlásának gyümölcseit:

    A MEGOSZTOTTSÁG KELTÉSE

    Nem tűröm tovább, nem adok igazat senkinek, szavaztatott moderálás lesz, ha nem érdemi vita folyik, hanem burkolt személyeskedés. Ezeket a veszekedéseket továbbá teljesen felesleges nyilvánosan folytatni mert privátban is meg lehet vitatni!

    Örüljetek, hogy aludtam rá egyet, tegnap nagyon mérges voltam, mert a fórumon a JT-k egyből el is kezdték beidézni, hogy tessék "ilyenek vagytok".

    Szóval elég, állj, stop az egymás ekézéséből.

    Lassan már mindenki csöndben lesz, hogy egy-két ember nyugodtan veszekedhessen.

    A moderatúra első döntése, vétó nélkül:

    karalábe4 egy hónapi kitiltása a kommentelésből.

    Indoklás:

    "Karalábé meg is írta, hogy nem azért van a blogon, mert valakivel közösséget akarna ápolni.

    Mindenki más - főképpen az aktív olvasók - ezt másként gondolja. Hisz a blog látogatói a blogot egy közösségnek tekintik, amely közös hit vagy meggyőződés nélkül tömöríti azokat, akiknek egy a szándékuk, segíteni Jehova Tanúinak és a volt tanúknak, vagy azoknak, akik érdeklődnek a témában továbbá kritikával illetni az Őrtorony Társulatot.

    Karalabe4 utóbbi komment-tevékenysége nem ezt a pozitív szándékot tükrözi. Azért őt tiltjuk ki, mert ő a kezdeményező a konfliktusokban."

    VálaszTörlés
  3. Hujjujj! És Leslie07 még csak pár nap gályarabságot, és Küzdős pár óra kalodába zárást se kap? Ezek a fiúk kitettek magukért! :-/
    Cloudbusting

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, amint folytatják, őket is kitiltjuk egy időre.

      Novemberben így kérleltem karalabe-t:

      @karalabe4: Megértem, hogy nem szeretnél senkit sem kiszabadítani és természetesen jogod van ahhoz hogy ne szeressél kiszabadítani senkit és ahhoz is, hogy ezt leírd, meg mindenhez is.

      A többségünk viszont segíteni szeretne kiszabadulni azoknak, akik ébredezőfélben vannak, meghagyva nekik a jogot mindig minden időben hogy ott maradjanak ahol vannak. Neked is megvan természetesen a jogod hogy megmaradj ahol vagy és hogy ennek hangot is adj.

      Ez ami nálad nem jön be, és persze hogy ehhez is jogod van, ez nem egy irányított gondolkodási stílus, hanem egy irányított MEGNYILVÁNULÁSI stílus a cél leghatékonyabb elérése érdekében. Van különbség, nem kicsi.

      Nem kell szemellenző senkire, de egy rendszeren belül kell mozogni, ha csak onnan lehet elérni egy célt és eszerint kell szűrnünk a megnyilvánulásainkat e cél szempontjából.

      Elfogadom hogy elfogadod. És jogodban áll. És az ellenkezője is. És nekem is. :)

      Erre válaszolta:

      @Johnny Joker:
      Ez már így más.

      ---

      Érdemes elolvasni ezeknél a beszélgetéseknél kedves Cloudbusting, hogy ki a kezdeményező provokátor, a konfliktusgenerátor. Tudod én a kezdetektől fogva elolvasok minden egyes kommentet. Tegyél így te is és ne csak a kiragadott kommentek alapján dönts, hanem tessék az ELEJÉTŐL végigkövetni a beszélgetéseket, végigolvasni és úgy dönteni.

      Rengetegen jeleztek vissza, hogy "úristen mi megy a blogon", higgadt és pártatlan személyekkel szavaztattam meg a döntést (és nem az ellenprovokátorokkal).

      A blog nem ezért a veszekedésekért van, más a célja. Rengeteg alkonfliktus is kialakult a főkonfliktus miatt, mint egy vírus, úgy fertőz ez a szellem. Ennek vettük elejét (számtalan figyelmeztetés és kérés után mindkét fél irányába!) és ha kell további lépéseket teszünk.

      Nem arról van szó hogy "mindenki álljon be a sorba", de egymás gyerekes céltalan szapulásának semmi helye a blogunkon.

      Törlés
  4. Egyértelműen Karalábénak volt igaza szerintem. Más meg másként látja biztos. Leslie 07 még a JT gyülekezetben érzi magát. Nem veszi észre, hogy itt ez a démonos duma már nem jön be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nem arról van szó, hogy kinek van igaza... nem tisztem igazságot tenni. Itt arról van szó, hogy az ilyen vitákkal nem járatjuk le a mozgalmunkat, mert az nem fog célt érni, továbbá arról, hogy feleslegesen nem romboljuk a vérrel és verejtékkel felépített közösséget, privátban is lehet szájkaratézni és a másik embert ítélgetni... vagy az ilyen helyeken, mint ez a post.

      Törlés
  5. Kedves Johnny!
    Értem és köszönöm! Lassan 2 éve olvasom a blogot. Csaknem mindent elolvasok, kommentekkel együtt, még a hörgéseket is. Szubjektív véleményem, hogy Karalábé4 semmivel sem provokált többet mint pl L07. Egyéni megközelítésével üde zöld színfoltja a blognak. Az utolsó két postját (saját blogján)pedig ajánlani tudom a férfi többségű karzatnak, különösen azoknak, akik sok éven keresztül "terelgették" a jórészt a gyengébbik nemből álló nyájakat. Válogatott Őrtornyos jelzőiket (démonos, ezotériás hisztérika, stb) pedig jó lenne ha lettennék az ajtóban, és nem hoznák be az ilyen kitűnő fórumokra mint a Tied, Sefatiásé, Kingdomé, Karalábéé. Ösztönösen ringbe szállok, ha úgy érzékelem, hogy többen nekiestek egynek.
    További eredményes szerkesztést! :-)
    Cloud...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy így alakult. Én nem haragszom a fiúkra, mert, amint írtam a cikkben is, több évnyi agymosást nem lehet csakúgy egyik napról a másikra letenni. Ez azonban nem jelenti, hogy adott esetben nem lehet figyelembevenni amásik véleményét. Küzdősön azért akadatam ki, mert berakta a vezetéknevem első betűjét a kommentjébe. Meg sem fordult benne, hogy túlment az én határaimon, hogy belelépett abba, amit úgy neveznek, hogy magánterüület. Sefatiásnál ugyanez volt: ha valaki azt mondja, hogy "nem", azt nem érti, csak ismételgeti a saját nézetét, hogy az nem úgy van, végülis ő jobban tudja, hogy én nekem mi a határ és mi elfogadható. Leslie-t már meg sem említem, mert nála azt hiszem, csak a vak nem látta, hogy milyen módon sértegeti a vele egyet nem értőket....
      De mivel ő pénzeli a háttérből a Johnny blogját, így nem lehet ellene fellépni.... (pontosabban ellene nem lehet fellépni)
      Miben különbözik ez az Őrtoronytól?

      Úgy gondolom, hogy elég konkrét voltam minden esetben, ha valakinél nem, akkor arra rákérdeztem, de használható válasz egyszer sem jött. Csak a személyem elleni támadás, amihez NINCS joguk.
      Sajnos ezt tanulták a gyülekezetben, de én nem azért jöttem ki onnan, hogy ezt folytassam és úgy gondolom, hogy mindenki meg tudja hozni maga ezt a döntést az életében. Én nem akarok senkit sem kitéríteni, mint ahogy be sem akartam, amikor még a gyüli tagja voltam. Akkor és most ís úgy vélem, hogy mindenkinek szabad akarata van.

      A gyülekezetből hozott agymosással nem lehet a végtelenségig takaródzni. A blog legalább dukomentálja azokat az történéseket, melyek a JT gyülekezetben zárt ajtók mögött történnek. Éppen némelyek, akik engem vádoltak, maguk is ezért undorodtak meg a gyülekezeti élettől.

      Azok, akik a fórumon nevettek rajta, majd megtapasztalhatják maguk is, hogy mi folyik a szép hangzatos vallásos beszédek hátterében a gyülekezeti ügyek intézése közben.
      Én magam nem szeretnék semmilyen közösség tagja lenni, ahol nem kezelnek egyenrangú emberként.

      Törlés
    2. Annyi a helyzet, hogy a véleményt nem a másikról kell írnunk, mert nem ezért alakult ki ez a felület.

      Másrészről a kutya sem harap meg, ha nem hergeled fel jól, mondjuk a füleit húzkodva.

      A blogomnak nincs szüksége pénzre, teljesen önkéntes alapon működik. Leslie úgy pénzel, hogy ad ennivalóra meg például úgy, hogy kifizette az útiköltséget néhány nehéz helyzetű társunknak, hogy el tudjon jönni a találkozónkra.

      Írod: "Én magam nem szeretnék semmilyen közösség tagja lenni, ahol nem kezelnek egyenrangú emberként."

      Nálunk mindenki egyenrangú. A személyeskedés egyenrangúan, mindenkinek tiltott. A véleménynyilvánítás minden másról teljesen szabad.

      Törlés
  6. Olvasva a blogokat szerintem Leslie07 is mehetett volna a levesbe simán.Karalábé legalább nem sértegette őket annak ellenére, hogy nem állt ki mellette nagyon senki.Nem mintha ezt privátban nem lehetett volna megbeszélni. Nem kellett volna hagyni, hogy ez idáig fajuljon, bár lehet, hogy a hangadókat azért hagyták, hogy növekedjen az olvasottság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben az ügyben senki sem írt nekem privátba, meg másba sem (egyedül csak Sefa, senki más). Aki privátban ír, azzal nyilván ott lehetett volna folytatni a megbeszélést, de természetesen ott sem fogadom el, ha valaki rám akarja a véleményét erőltetni.
      De ha privátban kapok levelet, akkor nem lett volna nyilvános az egész. Rengetegen panaszkodtak rólam, de nem nekem. Bocsánat, azzal nem tudok mit kezdeni.

      Leslie minden kommentemnél az utóbbi időben feltűnt és belémkötött, de amikor rákérdeztem a problémájára, akkor nem tudta megmondani, hogy mi baja van velem. Mint ahogy Sefa sem (de ő legalább priviben próbálta....)

      Törlés
    2. Mindenki - ő is - tiltásra kerül ha folytatja a személyeskedő, provokáló, megosztó-kampányt.

      Tegnap több havi csúcsra ért az olvasottság, sajnos nem tudtam beavatkozni, mert vendégségben voltunk, pedig rám is telefonáltak.

      Törlés
  7. "Ebben az ügyben senki sem írt nekem privátba"
    ...
    "Mint ahogy Sefa sem (de ő legalább priviben próbálta....)"

    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, rosszul írtam, mert Sefa írt: ő priviben akarta a véleményét rám tukmálni. Elfogadom, hogy nem érti, hogy mi volt a problémám vele, ezért nem is forszíroztam vele a további levelezést.
      Attól még nem engedem, hoyg beleszóljon az életembe és a hitembe, mert ő nem érti.

      Törlés
  8. Én nem ismerem Leslie-t, csak a blogos megnyílvánulásait. A kérdésem az, hogy felkérte-e őt valaha, valaki arra (akár az égben, akár a földön) hogy Isten ítéletosztó felkent papja, vagy bottal hadonászó prófétája legyen? Ha valóban Krisztust követi, akkor miért nem akar (érzékelhetően is) a "legkisebb" lenni? Ha valóban ezt tenné, akkor akár a legnagyobb is lehetne, és szelíden oktathatná a testvéreit. Mennyivel más végkifejlete lenne az ilyen csörtéknek...... ha egyáltalán idáig fajulhatna.
    Engem Karalábé nem kért, hogy fogadatlan prókátora legyek. Nem is ismerjük egymást. 24 évet húztam le a gyülekezetben, 15-öt vénként. Ismerem az ott meghonosodott, "Bibliával alátámasztott" patriarchális hozzáállását a férfiaknak (különösen véneknek) a nőkhöz. Elmondhatom, mi, "idősebb férfiak" nyomába se érhetünk a Jézusi példának, annak, ahogyan ő bánt a nőkkel. És még valami; kedves "idősebb és tapasztaltabb férfiak" a blogon, ezek a platformok nem JT. gyülekezeti összejövetelei. Itt "beszélhetnek" a nők.
    A privát beszélgetéseket természetszerűleg nem ismerhetem, így csak az alapján tudok véleményt nyílvánítani, amit a fórumokon olvasok.
    Köszönöm, hogy ezt elmondhattam!
    Cloudbusting

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményedet!
      Nyilván bennem is sok tüske van még, sohasem tagadtam. Ezek a partiarchális megnyilvánulások, amiket tapasztalatm egyesek részéről, bizony kinyitják a zsebemben a bicskát. De nem is ez zavar a legjobban, mert amint írtam ezen nem lehet "csak úgy" változtatni. Az jobban fáj, amikor valaki az ő viselkedésének indoklására használja fel az én reakciómat: "te provokoltád ki", "azért jártam el így, mert te milyen vagy". Ezek sokkal súlyosabb dolgok, mert azt mutatják, hogy az illető semmilyen felelősséget nem vállal a tetteiért és nem is szándékozik ezt megtenni a közeljövőbe.

      Igazán sajnálom, hogy nem tudtam ennél pontosabban kifejezni az ezzel kapcsolatos meglátásaimat. Sajnos nehéz ezt megtenni, amikor eleve rosszat feltételeznek az emberről.

      A magam részéről a blogot uraló nyílt antiszemitizmussal sem értek egyet. Leslie nem csak engem diszkriminált, hanem más vallásokat, köztük kiemelten a zsidókat is.

      Törlés
  9. Sajnálatos, hogy idáig jutottak a dolgok. Tegnap a magam módján személyeskedés nélkül szerettem volna, kicsit a tűzet oltani, az lett a vége, hogy én is kaptam.
    Ráadásul olyasmiért, amit el sem követtem. Mára vált világossá számomra, hogy egy félreértésből adódóan (nevezetesebben félreolvasásból) mert egy másik oldalon lévő olyan személlyel azonosítottak, akivel kb. annyi a közös bennünk, hogy neki is C betűvel kezdődik a nick neve.

    Akivel én konfliktust éreztem, mindenkinek írtam privátban. Volt, aki válaszolt, volt aki nem. De, végül is így vált világossá számomra a fentebb leírt félreértés, hogy ezt a lépést megtettem.

    Tegnap erős emlékek kavarodtak fel bennem, hogy hárman cincálnak egyet, mint egy bíróiban.(amiben volt részem, négy férfi egy nővel szemben). De, erőt vettem magamon és első indulatból nem írtam le az érzéseimet. Azt éreztem, csak jobban elfajulnának a dolgok. Aludtam rá egyet.

    Karalábé! K. Reakciója érthetetlen volt számomra. Neked is csak azt írhatom, amit neki tegnap, hogy nem tudni melyik szavad, mondatod volt az, amivel akaratlanul megnyomtad a „piros gombját” s ezt a válasz reakciót váltottad ki.

    Cloud, köszönöm, hogy megosztottad a véleményed.


    -C-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolom, nem fair felcsattanni csak azért, mert valaki rálépett a "tyúkszememre". Én megmondtam küzdősnek és utólag Johnny-nak, is, hogy mi váltotta ki nálam az ellenreakciót. Úgy gondolom, azért vagyunk nicknéven, hogy tiszteletbe tartsuk egymás magánéletét. Az, hogy kűzdős kiderítette a nevemet és annak kezdőbetűjét beírta a kommentjébe, ezzel átlépett egy határt, amihez nem volt joga.
      Nem köteles senki sem tolerálni a másik hisztijét, de ha egyszer MONDOM, hogy mi bajom és senki egyetlen szóval sem vette eddig ezt figyelembe, sőt még engem vádolnak, akkor bizony jogosan gondolom, hogy erőszakos emberekkel van dolgom, akik helyettem akarják eldönteni, hogy nekem mi a jó és mi nem.

      Igazából nem is bánom, hogy ez így kijött.

      Törlés
  10. Írod: "Én magam nem szeretnék semmilyen közösség tagja lenni, ahol nem kezelnek egyenrangú emberként."

    Valójában arról van szó, hogy nem szeretnél semmilyen közösség tagja lenni, ahol nem nyomkodhatod szabadon mások "piros gombját".

    Ha találtál ilyet, kérlek értesíts, én is megyek egy kis gombnyomogatásra, levezetésképpen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazad van.
      Nem szeretnék olyan közösség tagja lenni, ahol valaki másnak kell lennem, csak azért, mert egyesek nem akarnak szembenézni a saját dolgaikkal. Mindenkinek van piros gombja: én kezelem a magaméit, más meg kezelje az sajátját. Ez teljesen normális elvárás. Az nem normális, hogy én "ezt nem mondhatom ki, mert fú mit szól ez meg az, meg milyen véleményük lesz rólam"...
      Ez egy álságos élet egy lárva-állapot. Ez van a Tanúknál. Én ezt nem akarom, és nem kötök kompromisszumokat semmilyen álságos vallásos közösség miatt. Ahol nem fogadnak el úgy, amilyen vagyok, ott nem szeretnek, de nem azért mert én nem vagyok szeretetre méltó, hanem azért mert ők magukat nem szeretik és nem fogadják el.

      Mást nem akadályozok meg, ha ez nekik jó. Nekem nem. Köszönöma lehetőséget, amit eddig is a blogtól kaptam, de ilyen áron nem kell közösség.

      Sik sikert kívánok neked a továbbiakban!

      Törlés