Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. december 25., kedd

AZ ÜNNEPEK SEBEI

„Gyerekkoromban egyszer, apám berúgott karácsonykor. Éppen kibontottam az egyik ajándékot, egy kézápoló krémet, amikor kitört belőle az alkoholista dühroham. A karácsonyunknak befellegzett. Rettenetes volt. Az egész család megrémült. Most, harmincöt év múlva is, valahányszor megérzem egy kézápoló krém illatát, rögtön rám tör mindaz, amit azon a karácsonyon éreztem: a félelem, a csalódottság, a fájdalom, a tehetetlenség és az ösztönös vágy, hogy kordában tudjam tartani a dolgokat.” (Idézet név nélkül)

Számtalan pozitív dolog emlékeztet a karácsonyra: a hó, az ünnepi díszek, a "Csendes éj" vagy a "Jingle Bells" dallama, a díszesen becsomagolt dobozok, a Betlehem, a kandallón lógó harisnyák. Ezek az "ingerek" fel tudják idézni a karácsony ünnepéhez hozzátartozó érzelmek melengető nosztalgiáját.

Ám vannak másmilyen ingerek is, amelyek kevésbé nyilvánvalóak, és másféle érzéseket és emlékeket aktivizálnak.

Elménk olyan, mint egy nagy teljesítményű számítógép. A látványt, a hangot, az illatot, az érintést, az ízeket érzelmekkel, gondolatokkal, emlékekkel köti össze. Érzelmekkel, melyek felidézik az emlékeket.

Néha a legapróbb, legártatlanabb esemény beindíthatja az emlékek újraéledését. Nem mindegyik kellemes, főleg ha rossz családban nőttünk fel.

Lehet, hogy nem értjük, mitől ijedtünk meg hirtelen, mitől vagyunk lehangoltak, idegesek. Lehet, hogy nem értjük, mi indította be ismét függő viselkedésmódunkat. Ha ilyesmi történik, valószínűleg valamilyen ártatlan esemény aktivizálta újra a mélyen eltemetett emlékeket.

Ha valami fájdalmas emlékeket hoz felszínre, még ha nem értjük is pontosan mi, visszahozhatjuk magunkat a jelenbe azzal, ha elismerjük az általa keltett érzéseinket, kicsit távolabbra helyezkedünk, fölidézzük a megfelelő lépést, és megerősítjük magunkat. Mindegy, milyen volt a múlt, már távolról szemlélhetjük, és sokkal kellemesebb ünnepet teremthetünk magunknak ma.

Mai emlékeztető:

Ma tapintatosan végiggondolom a karácsonnyal kapcsolatos emlékeimet. Elfogadom az érzéseimet akkor is, ha mások, mint a többieké ezen az ünnepen. Istenem, segíts elengednem az ünnepekkel kapcsolatos fájdalmas emlékeimet. Segíts lezárnom a múltat, és olyan ünnepet teremteni, amely boldoggá tesz.

(Egy olvasó által beküldött cikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése