Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. december 16., vasárnap

Hit vagy realitás?

Az alábbi film abban segít, hogy megértsük, hogy hogyan segíthet az irreális hit egyeseknek.
Ádámot, az agresszív neonácit rehabilitációra küldik egy meglehetősen különös vallásos közösségbe. Ivan a program vezetője furcsa nézeteket vall. Ádám elhatározza, hogy kiábrándítja őt vallásos téveszméiből.....




4 megjegyzés:

  1. Kb. egy évvel ezelőtt láttam ezt a filmet, sokat tanultam belőle a HIT-ről. Hogy az igazi hívő „valójában egy csodabogár”.
    S beköszön, amit máshol tanultam, : tégy úgy mintha…S lassan elkezd működni. Iván egy élet igenlő. Példaértékű számomra, bár nekem volna ekkorra hitem. S, egy igazán pozitív gondolkozó, aki a dolgok jó oldalára hívja fel a figyelmet. Az ELFOGADÁSBAN él, amit olykor kiszínez, hogy elviselhető, hordozható legyen, számára, de mindig a jóra fokuszál, a múlt terhelt emlékei ellenére is.

    Hatással volt rám a film, talán kicsit meg is szégyenültem, a vélt vagy valós bajaim okán.

    -C-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, nekem más benyomásom volt róla. Úgy véltem, Iván azáltal éli meg a hitét, hogy nem vesz tudomást bizonyos tényekről. Ez mindegy, hogy jó vagy rossz, ez az ő döntése. Igazából senkivel nem tett rosszat, senkire nem kényszerítette a hitét, azok, akik elhitték a kis "hazugságait", maguk mentek bele a játszmába.
      Iván hitének kétségtelenül nagy előnye, hogy a rossz esemény bekövetkeztének pillanatában látja annak pozitív oldalát is. Ez elég gyakorlatias ugyan, bár az empátiás képességeit nem igazán növeli.
      Inkább azt mondanám, hogy Iván hite érthető a személyes tragédiájának fényében. Ez arra mutat, hogy a hit egy személyes megélés.
      Lehet neki szüksége volt arra a fanatikus hitre, de más másként élhet meg hasonló helyzetet és az is ugyanolyan jó lehet.
      A film vége nagyon tetszett, amikor Ádám ráérez erre, mintha egy játszmában venne részt és meglátja az egész dolog pozitív hatását.

      Törlés
    2. Nem mondok ellened, miért is tenném? Neked más jött le ebből az egészből. Iván a tégy úgy mintha-ban van, mintha nem lett volt öngyilkos a feleséged, mintha nem volna béna a gyereked, mintha, nem bántalmaztak volna a gyerekkorodban., mintha nem szenvednél halálos kórságban. És legyőzi! Mert valahol meg tudja teremteni magában, hogy a múltnak nincs hatalma fölötted. A HIT olykor az életünket menti meg. S ez nem lebecsülendő (ezt most mindenféle okoskodás nélkül írom).

      A jót keresni a rosszban is, a bűnözőben, az alkoholistában, a tolvajban. S az esendőség elfogadása, hogy lehet nem Sátán, hanem Isten tesz próbára.

      DE, végül elkészül a süti, Iván célt ér.

      -C-

      Törlés
  2. Sajnos a youtube törölte ezt a filmet, így csak egy előzetest tudok feltenni erre az oldalra.

    VálaszTörlés