Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. január 24., péntek

Vajon megelőzhetőek-e az emberi tragédiák?

Biztosan van olyan is, ami igen, de vannak olyan esetek is, melyek nem. Ez sok mindentől függhet. A hatalmon levők a történelem során sokszor szerettek szemet hunyni a tények felett, csak hogy ne kelljen a felelősséget felvállalniuk. A II. Világháború ideje alatt a zsidók deportálása is ilyen "kellemetlen tény" volt. Már akkor is az vezetett a tragédiák sorozatához, hogy megpróbálták megmásítani az adatokat, vagy csak szimplán letagadni a tényeket. Úgy tűnik, sokat nem változtak a dolgok. 

De szerencsére akkor is voltak olyan bátrak, akik szót emeltek az emberellenes bűncselekmények és az azok feletti szembehunyás ellen. Megakadályozni ugyan nem tudták a deportálásokat, azonban maga a felszólalásuk bizonyítja, hogy ezek a tragédiák esetleg megelőzhetőek, vagy talán enyhíthetőek lettek volna, így azok terhei a kor vezetőinek vállain nyugszanak. Az egyik ilyen levelet Slachta Margit, a Szociális Testvérek szerzetesrend vezetője írta Horthy Miklósnénak a kárpátaljai deportálásokról:

Budapest, 1941. augusztus 13.
Főméltóságú Asszonyom!

(...) Egy kis társasággal felutaztam Kőrösmezőre, illetőleg Havasaljára és egyes más községekbe, ahonnan mostanában az internálások, összeterelések és kiutasítások történnek.

A központi írott, méltányos és érthető rendeletekkel ellentétes, kusza és embertelen intézkedéseket láttunk. – Láttunk állampolgársági okiratukat kezükben tartó embereket, félkarú hadirokkantat, alig csoszogó aggastyánt, kanyarós kisgyermeket kétnapi utaztatás után órákon keresztül a tömeggel esőben a nyílt teherkocsin való továbbszállításra várni. Láttuk ezen szerencsétlenek gúnyolására felállított akasztófát az állomáson a rajta lógó varjúval, Karácsonyfalván a beszögezett ablakú néptelen házakat, mert lakóikat éjjel, vagy hajnalban vitték el, a ricsei női koncentrációs tábort, családtagjaikat pedig Garanyban, láttam a hosszú vagonsort, melyben a szerencsétleneket odaszállították és közülük 24 vagon embert visszaküldtek, láttam Száldoboson, hogyan rakják teherkocsira a falu bámészkodása mellett szuronyos katonák és csendőrök őrködése mellett az embereket, amikor az akció beszüntetésére már kiment a rendelet, láttam Putnokról egy csoportot, kiknek iratait a szolgabíróság beszedte, visszatartotta és tulajdonosait elszállíttatta stb., stb.

Nekem az ügynek mindig csak fele az, hogy minden ember Isten gyermeke, tehát igazságtalanul és kegyetlenül senkivel sem lehet bánni. – A másik fele annak átlátása, hogy mi lesz velünk, ha az ország lecsúszik a jogelvek alapjáról és mind mélyebben és mélyebben csúszik a demoralizációba, a csendes anarchiába. S ami ma csendes, milyen rombolásban fog kitörni később, főleg ínség idejében, ha már nem lesz zsidó, akin megszokta, hogy az ököl és erőszak a törvény.

Ezért bátorkodom újra audienciát kérni, most már saját tapasztalataim alapján, kérem, hogy nemcsak főméltóságú Asszonyomnak, de a Kormányzó őfőméltóságának is elmondhassam az ügyeket és kérjem intézkedését. Teljes bizalommal mondom, azért kérem a meghallgattatást Főméltóságtoktól, mert a felelős fő intézkedők vagy elmennek „szabadságra", ha valamilyen intézkedést tettek, vagy valami történik, amiben intézkedniök kellene, vagy nem adnak lehetőséget az ügyek elmondására, vagy a tények megcáfolják szavaik hitelét.

(...) Tekintvén, hogy minden szóbeli ellenkező kijelentések dacára a deportálások ezerszámra és lázas gyorsasággal folynak, bátorkodom Főméltóságodtól lehetőleg levelem átadójával jóságos válaszát kérnem, hogy lehetséges-e az audiencia és mikor? (...)

Főméltóságodnak mély tisztelettel,

Slachta Margit


Teljesen egyet tudok érteni Slachta Margittal abban, hogy egy másik emberi lénnyel kegyetlenül és igazságtalanul bánni  nem lehet büntetlenül - főleg nem egy ún. "keresztény" kultúrkörben - mely állítólag magasabb rendű minden másnál. Ami a dolog másik felét illeti, "hogy mi lesz velünk, ha az ország lecsúszik a jogelvek alapjáról és mind mélyebben és mélyebben csúszik a demoralizációba, a csendes anarchiába. S ami ma csendes, milyen rombolásban fog kitörni később, főleg ínség idejében, ha már nem lesz zsidó, akin megszokta, hogy az ököl és erőszak a törvény", azt sajnos tapasztaljuk a jelenben.



Forrás:


http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/24/megrazo-level-egy-fiutol-ha-apu-nem-fog-eljo-nni-akkor-e-n-is-meghalok/?fb_action_ids=3855491683813&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1380584812204430%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése