Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. október 16., kedd

A meggyőzés művészete

Az alábbi gondolatok hasznosak lehetnek azoknak, akik folyton meg akarnak valakit/valakiket győzni az igazukról:

“Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. (…) A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek meg most már ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk.”

Rudolf Steiner

7 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon igaz és találó!

    Másképpen megfogalmazva: Ne halat adjunk, hanem horgászni tanítsunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még másképpen: mindenkinek meg van a joga a saját nézőpontjához, mert mindenki úgy szemléli a világot, ami benne van, amilyen ő. Így a világ egy olyan hellyé fog válni számára, ahol ő jól érzi magát.
      Ezért nem mindegy, hogy engedik-e, hogy meglássuk a dolgokat úgy, ahogy mi (csak mi) látjuk, vagy ha nem akkor ragaszkodunk-e ehhez, vagy 'bedőlünk' mások nézőpontjainak.

      Törlés
  2. Azért itt többről van szó, mint horgászni tanításról, már átvitt értelemben is.

    Nem vitatja el senki, hogy mindenkinek van joga a saját nézőpontjából látni a dolgokat. Csak mit ér a jogával, ha rosszul látja. Illetve mindenkinek van joga ahhoz is, hogy megválassza, hogy kivel barátkozik. Más kérdés, hogy kinek van igaza. Mindenkinek joga van sok mindenhez, de mit ér vele, ha nem maradandó vagy nem helyes?

    rrr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rosszul látja, akkor abból neki lesz baja és akkor majd eldönti, hogy megváltoztatja-e a nézőpontját vagy megy tovább azon az úton, amit gondol

      Lehet nézeteket cserélni, meg kell is, de csakis úgy, hogy tiszteletben tartjuk a másik meggyőződését. Ha valaki tanulni akar egy más ember által átélt helyzetből, akkor jó, de lehet, hogy csak a sajátjából akar tanulni. Az az ő személyes dolga.
      Az emberek csak úgy képesek valamit beépíteni az életükbe, ha meggyőződnek róla valamilyen módon, vagy úgy, hogy egy számukra hiteles ember mondja, vagy saját maguk tapasztalják meg.

      Törlés
    2. Ezzel egyetértünk.
      Csak kevés az időnk, hogy hol ezzel, hol azzal kísérletezzünk és tapasztalatokat gyűjtsünk. Tehát az idő röppen és nem mindegy, hogy sikerre jutottunk-e. De ez valóban mindenki saját felelőssége és feladata.

      rrr

      Törlés
    3. Lehet, hogy a tied kevés. Nekem van bőven. Majd ha sikertelennek érzem magam, akkor tanácsért fordulok valakihez, aki hiteles előttem....

      Törlés
    4. Természetesen. Mindenkinek joga van a saját döntéséhez.

      rrr

      Törlés