Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. május 10., szombat

Elveszett gyermekkor - TDK szakdolgozat a Jehova Tanúi családokban nevelkedő gyermekekről

Tegnap Székesfehérváron a Kodolányi Főiskola Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) tartott, melyen részt vettem egy évek óta készülő dolgozatommal, melyet egy 7 főből álló csoportos interjú elemzésére alapoztam. A dolgozat pontos címe: Az ellopott gyermekkor - A Jehova Tanúi vallási mozgalom gyermekekre és ifjúságra gyakorolt hatása.

Örömmel jelenthetem be, hogy a konferencián elsőként juthattam tovább az országos döntőbe (OTDK), mely jövő évben kerül megrendezésre. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik részt vettek az interjúban, elküldték történeteiket vagy egyéb módon segítették munkámat (az érintettek tudják ezt....egyébként az emailcímükön külön értesítem is őket).
Reménykedéseimnek megfelelően, a téma iránt óriási érdeklődés volt, sőt az felhozott információ sokkolóan hatott egyesekre (sajnos ezt nem lehet elkerülni ebben a témában, ezért ezt egy jó jelnek értékelem ki). A dolgozatomat annyira jónak találták, hogy a konzulens és opponens pontjai csak 3 ponttal maradtak el a maximumtól (57/60), ezért aztán nem is nagyon kritizálták azt (amin csodálkoztam). Furcsa volt hallgatni az elismerő szavaikat, mivel már annyira hozzászoktam, hogy minden leírt szavamba belekötnek...de hát milyen hasznos is, ha vannak az embernek önkéntes "segítői", most látom az eredményét! Az előadásomat viszont annál inkább kifogásolta a zsűri, aminek örültem, mert a feltárt hibákat fel tudom használni az országos versenyen. (Természetesen azért a dolgozatomat is átírom még.....:)....mire jó a megszállottság...:)
Az OTDK-n való részvétel önmagában is egy eredmény, de igyekszem abból is a maximumot kihozni. Rendkívül örülök annak, hogy egy ilyen fontos téma a tudományos kutatások témájává válhat. A felvetett problémakör remélhetőleg több hasonló kutatáshoz vezet majd, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy érdemben lehessen a Jehova Tanúi és más szekták által okozott károkkal foglalkozni.  Azt is mondhatnám, hogy a lehetőség adva lesz, innentől már csak a volt szektatagokon fog múlni, hogy kívánnak-e azzal élni vagy sem.

A dolgozat publikálása, illetve annak lehetőségei még mindig nem tisztázottak számomra, ezért azok türelmét kérem, akik el szeretnék azt olvasni. A témából egyébként szakdolgozat is készül hamarosan.

Egy kivonatos tartalomjegyzéket szeretnék azonban megosztani:

Tartalom

Bevezető..
Elméleti háttér.. 
Megjelenésük Magyarországon.
Keletkezésük, terjedésük okai és társadalmi hátterük.
A korai egyház fogadtatása a hatóságok és a történelmi egyházak részéről 
Az üldözések hatása.
Destruktív vagy nem destruktív.
“Hű es bölcs rabszolga” szerepe.
Az abszolút tekintély elismertetése és az erőszakos módszerek elfogadása. 
Indoktrináció folyamata, az információ visszatartása és korlátozása. 
Kiközösítettekkel való bánásmód.

A Jehova Tanúi családokban felnevelkedett fiatal felnőttek körében végzett kutatás
A módszerválasztás indoklása
A csoport összetétele és körülményei
Kérdések
Tapasztalatok
Az eredmények kiértékelése

13 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök a sikerednek! Bár sok dologban nem vagyunk egy hullámhosszon, szívből kívánom, hogy a munkád és az erőfeszítésed megkapja az elismerést azokon a fórumokon, ahová eljutsz vele. Én is gratulálok!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Sefa! De nem az elismerésért csinálom...mert azt amúgy is megkapom:)

      Törlés
    2. :) Én sem azt írtam, hogy te kapd meg, hanem a munkád és az erőfeszítésed :P

      Törlés
  2. Én is szeretnék gratulálni a munkádhoz! Nina :)

    VálaszTörlés
  3. Kellenek az ilyen tényfeltáró munkák, még ha fájdalmasak is. Örülök a kitartásodnak, sok erőt kívánok a továbblépéshez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, remélem sikerül folytatnom a kutatásomat és egy olyan keretbe hoznom előbb-utóbb, amivel érdemi segítség nyújtható mindazoknak, akik szektákban, ezoterikus csoportokban sérültek.

      Törlés
  4. Gratulálok itt is, nagyon örülök! :)

    VálaszTörlés