Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. április 3., csütörtök

Filmajánló: Martha Marcy May Marlene

A fiatal, magányos Marthát teljesen behálózza egy szekta. Ám gyorsan kiderül, hogy a vidéki gazdálkodó közösség szimpatikus vezetője valójában egy szörnyeteg. Ha nehezen is, de a lánynak sikerül elmenekülnie tőlük. Martha elhatározza, hogy megpróbál normális életet élni. A nővéréhez, Lucyhoz és a sógorához megy, akiket évek óta nem látott. A múltat azonban nem könnyű feledni, fájdalmas emlékek gyötrik, ráadásul egyre jobban elhatalmasodik rajta a paranoia. Emiatt nehezen megy a beilleszkedés a családba, az új környezetbe.
Sajnos csak a trailert tudtam megtalálni, de ez alapján érdekesnek ígérkezik:


Egy vélemény a filmről:

"Engem rendesen elgondolkodtatott a film, és nem bánom a befejezést, nem kell a rendezőnek megmondani a "tutit".
Ha valaki megcsömörlött a mai hazug, képmutató társadalomtól, összezavarodik a valóság és a hirdetett ideológia (szabadság, egyenlőség, demokrácia...) közötti szakadéktól, akkor megpróbál más utat keresni. A sors egy szektához vezeti, ahol bizonyára érik pozitív élmények, választ talál kérdéseire. De persze ezek is emberi csoportok, ahol előbb-utóbb előjönnek a "hiányosságok", az emberi gyarlóság, a szexualitás, tisztaság okozta dilemmák, harcok... Ezek szélsőségessé is válhatnak. De a mi társadalmunk mennyivel jobb? Elítélünk embereket, akik betörnek, gyilkolnak. De nézzük már meg, hogy a bankárok, politikusok, jogászok, rendőrök mennyivel több embernek teszik tönkre az életét büntetlenül? Mennyi embert lopnak meg, taszítanak nyomorba, kergetnek öngyilkosságba, és mindezt úgy, mintha ők lennének a "jófiúk"?
Társadalmunk olyan, mint egy nagy szekta: ha engedelmeskedsz, betagozódsz, ha te is lopsz, csalsz, törtetsz, akkor jó vagy, de ha az igazságot, a szeretetet követve becsületes akarsz lenni, akkor kivetünk magunk közül.
Ezért szerintem ebben a filmben nem az a kérdés, hogy szekta vagy (fogyasztói) társadalom, hanem, hogy az ember mit kezd magával ott, ahova a sors rendelte:
Vállalja-e lelkiismeretének az irányítását, felmeri-e tenni a kérdéseket, mer-e harcolni az igazságért?
Persze egyedül baromi nehéz, nem árt segítséget, társakat találni, akik segítik az útján."

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése