Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. április 15., kedd

Szülők! Így ijesztgessétek gyermekeiteket a világvégével meg az Ördöggel!

A film egy igaz történeten alapul, ami illusztrálja, min mehet keresztül egy olyan felnőtt, aki szembe mer nézni bigott és kegyetlen neveltetésével. Sybil szűklátókörűen vallásos szülei megnyomorították gyermekkorát. Ahelyett, hogy kezelték volna az anya betegségét, inkább imádkoztak, aki skizofrén beteges hajlamait a lányán élte ki, rendszeresen kínozta őt, míg apja szemet hunyt a bántalmazások felett. Ahhoz, hogy elviselje és túlélje a fájdalmakat, és a vallásos nevelés miatti elfojtott haragját, a tehetséges lány 16 különféle személyiséget fejlesztett ki magában, melyek segítségével más és más túlélési technikákat alkalmazhatott. Sybil felnőtt korára megragadt a szerepekben, és a "személyiségek" nem akartak egymásról tudni, ami súlyos zavart idézett elő nála.

Egy megértő pszichológus (Dr Cornelia Wilbur) segítségével azonban sikerült integrálnia személyiségének különböző részeit és elismerni végre jogos haragját.
A film külön érdekessége, hogy az ún. multiple személyiségzavar éppen Dr Wilbur munkássága révén vált elfogadottá. A doktornőnek magának is szembe kellett néznie szakmája soviniszta attitűdjével, mely férfi képviselői a lány feltörő emlékeit nem tekintették valósaknak, sőt magát a doktornőt vádolták, hogy ő magyarázta bele őket a lányba. Tüneteit egyszerűen női hisztériának és menstruációs zavaroknak tekintették. A vallásos nevelés következtében a lány maga is démoni megszállottnak érzékelte magát, ami miatt többször próbált öngyilkosságot elkövetni.

Sybil később álnéven, remeteként élt, egészen haláláig. Teljes felgyógyulását a környezet előítélete akkor nem tette lehetővé.
(másfél órás film, csak erős idegzetűeknek)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése