Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. április 11., péntek

A szektásodás megjelenése a politikában

A szektás gondolkodás és a személyi kultusz egyáltalán nem csupán vallási alapon létezhet. Robert Lifton a kínai totaliariazmus hatásait tanulmányozva megállapította azokat a jellemzőket, melyek a kultuszokra jellemzőek. Steven Hassan, aki a Moon szekta tagja volt korábban, szintén felállított egy ún. BITE modellt, ami feltárja a szektaszerű szervezetek működését. Hassan a Combatting Mind Controll c. könyvében kifejti, hogy a szekták lehetnek üzleti, pszichológiai, kereskedelmi, sőt politikai jellegűek is, a vallásiakon kívül. Az egyedüli helyes útról, és az egyedül üdvözítő igazságról szóló szólamok ugyanis távolról sem csupán a vallásos szentfazekak privilégiumai.
Az alábbiakban egy vallásos mázzal bevont, burkolt politikai fenyegetést hoznék fel annak illusztrálására, hogy miképp tekinti az egyik párt azokat az embereket, akik nem rájuk szavaztak.
(néhány részt kiemeltem)


Kóczián Rudolf: Ahogy szavaztál...

Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!
Úgy mondjanak neked, igent vagy nemet!
Úgy nyújtsanak majd feléd segítőkezet!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

Úgy mentsenek ki a lángban álló házból!
Úgy húzzanak ki, vad dühöngő árból!
Éhhalál küszöbén, úgy kapj majd kenyeret.
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

Épp olyan hű legyen hozzád feleséged!
Fiad tiszteljen, vagy tagadjon meg téged!
Aszerint áldják, vagy átkozzák majd nevedet!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

Hogyha IGENT mondtál, az ÚR legyen veled!
Hogyha NEMET! ő se bocsásson meg neked!
Ne látsd meg a napot, a pokolban a helyed!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!


Mert ki elfelejti, megtagadja népét,
Aki elveszti vér szerinti testvérét,
Nincsen rongyabb annál, mentsége nem lehet!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled

Ha valakit érdekel, elődásban is meghallgathatja ezt a műremeket:
https://www.youtube.com/watch?v=o16QwTdMUdo&feature=youtu.be


Mondjuk az érdekes, hogy a vers írója szerint adott esetben csak akkor kaphatnak az emberek segítséget a bajaikban (tűzeset, betegség, szociális gondok), amennyiben a szavazataikkal támogatták a pártot? Ez már csak azért is érdekes, mert hiszen ők, a politikai vezetők esküdtek fel arra, hogy azokra az égető emberi problémákra - amelyekkel éppen ők átkozódnak - megoldásokat keressenek és találjanak. A támogatást így nekik kéne megadniuk az embereknek, és nem fordítva, hiszen ők a miniszterek (ami annyit jelent: szolgák). Elvileg.
Ez azért nem semmi, hogy a választás győztesei úgy átkozódnak, mint a sarki jövendőmondó cigányasszony arra a járókelőre, aki a szolgáltatását nem vette igénybe. Azt szerintem senki nem vonja kétségbe, hogy a tetteinknek és mulasztásainknak következményei vannak, de az is igaz, hogy az életben felmerülő gondokat kezelni is lehet.
Más szavakkal: ha valaki olyan feladatot vállal magára, amelyben nem lehet semmit tenni, de ő mégis megígéri a javulást, az hazudik. Ha viszont valóban lehet tenni az ügy javítása érdekében, és az illető birtokában is van ennek a tudásnak, akkor meg minek átkozódik a nem-együttműködők miatt (akik mindig és mindenkor lesznek...), hiszen ő azért van ott, azért jutott hatalomra, hogy a kialakult helyzetet kezelje. Vagyis a politikusok AZÉRT vannak a hivatalukba, mert ők a feladatok megoldását magukra vállalták. Nem szívességet tesznek, hanem ezért kapják a fizetésüket. Magukra vállalták a szociális problémák kezelését ("segítő kezet nyújtanak feléd", "éhhalál küszöbén kenyeret adnak"), a tűzoltóság, a rendőrség, katonaság megszervezését ("kimentenek lángban álló házból", "kihúznak vad dühöngő árból") és még sok egyéb mást.
Tudtommal a szavazó polgárok sem a hatalomrajutásukat segítették elő, hanem azt, hogy képviselve legyenek az emberek érdekei (legyenek azok akár szavazó vagy éppen nem szavazó állampolgárokéi). Ugyanis ott, ahol elvileg szólásszabadság van, azt is lehet, hogy mást mond, mint amit "kéne" vagy, ne adj isten, nem szól semmit. Attól ő még ugyanolyan adófizető állampolgár.
Arról nem is beszélve, hogy ha az illető párt, tételezzük fel "nem annyira jól teljesítene", akkor majd előveszik a szavazópolgárokat és azokkal etetik meg a levest, amit főztek. Nem hinném, mert biztosan mindannyian részesülnénk belőle. Senki sem vonhatja ki magát jogosan a következmények alól, mert mindannyiunknak van feladata a társadalomban, akár szavazott, akár nem.

Hasonlóan a szekták vezetőinél: azok, akik csak egy hatalmi pozíciónak tekintették hivatalukat, mely kielégítette megalomán egójukat, bizony csalódhatnak azokban, akik "nem támogatták" törekvéseiket. Az ilyenektől könnyen megszabadulhatnak, amíg tehetik, de a kocka fordulhat és előbb vagy utóbb ők kerülnek terítékre. A csalódott volt vezetők hasonló átkokat szórhatnak a gyülekezetükre, akik ilyen vagy olyan okokból nem kívánták tovább pásztorolásukat. Jóllehet önként vállalták fel, hogy segítő kezet nyújtanak a bajba jutottaknak, mégis csak a saját jólétük és pozíciójuk foglalkoztatta őket elsősorban. Elfelejtették, hogy a hatalmonlevők felelőssége mindig nagyobb és nem fordítva (ez még ugyan nem jelenti azt, hogy a többieknek nincsen egyáltalán...).

"Ha valaki első akar lenni, legyen mindenek között utolsó és mindeneknek szolgája." (Márk 9:35)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése