Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. február 14., csütörtök

Kezelik-e a vének a szexuális molesztálás áldozataival kapcsolatosan felmerülő gondokat a gyülekezetben?

Egy kedves Tanú írt egy kommentben Sefa blogján, amihez ugyan részben önkéntes számüzetésem miatt nem szeretnék hozzászólni, de mivel úgy érzem személyesen érintve vagyok ebben a kérdésben, azért itt fejteném ki a véleményem.

A kommentelő naivitása megható, de nem akarom ezért őt leszólni, mert a gyülekezeti jószándékú tag szempontjából valóban ennyi látszik. 
A hozzászóló a következőket írja:

"Le is írtad a lényeget: "Rengeteg levél foglalkozik azzal, hogy miként kell kezelni ezeket az eseteket."

Foglalkoznak vele, és kezelik. Nem szemet hunynak felette, vagy pedig a vétkes vén áthelyezésével oldják meg a problémát. És valóban nem vagyok vén. De 8 gyülekezet közel 20 vénjével ápolok barátságot, és mindegyikük teljesen normális, és egészséges családi, és szellemi életet él. És nem állítom, hogy előfordulhatnak olyan helyek, gyülekezetek, ahol vannak ilyen problémák, bár hozzáteszem, hogy egy gyermek molesztálási ügyről tudok, amely esetében az illető mentálisan, zavart,- tehát beteg-, illetve ki is van közösítve.

Az is hozzátartozik, az igazsághoz, hogyha valakit gyermek molesztálási ügyben vétkesnek találnak, akkor az az illető onnantól kezdve mindegy hogy mennyire, és milyen mértékben bánja meg amit tett, és az is lényegtelen hogy mennyi idő telik el, az illető Jehova Tanúi között soha többé nem kaphat semmilyen kiváltságot.

Te miként oldanád meg a hasonló problémákat?"


Igen, ez valóban egy fogós-ravasz kérdés. A kérdés mindössze annyi részemről, hogy kinek vagy minek a problémáját kellene kezelni vagy megoldani? Ugyanis egy ilyen esetben több szereplő van: 1. van maga az áldozat, aki ellen elkövették a bűncselekményt 2. van az elkövető 3. van a gyülekezet, ahol a dolog megtörtént vagy "csak" felszínrejött (ugyanis azt azért tudni kell, hogy a gyermekmolesztálási esetek nagyon ritkán jönnek fel azonnal), 4. ha csak felszínrejött az eset, akkor az a környezet, ahol a bűncselekményt eredetileg elkövették.

Ebből azért látszik, hogy ez nem egy egyszerű dolog, igazából komoly szakemberekre és a rendőrség bevonására is szükség lenne. Ezenkívül ügyvédekre, akik védik az áldozat érdekeit.
Ezek közül mit nyújt az Őrtorony Társulat és milyen problémát kezel?

Kétségtelenül reagálnak arra, ha valahol ilyen esetről hallanak. 

Egy 2012. április 9.-én a Vének Testületének írott levél szerint, mely jogi kérdésekkel kapcsolatos eljárásmódokban ad tanácsot, a következőt fejtegeti azzal kapcsolatosan, ha valaki egy bűncselekmény részeseként vagy áldozataként kerül a vének látókörébe:
"Ha a vének tudomására jut, hogy egy Jehova Tanúja vagy egy gyülekezettel kapcsolatban álló személy egy állítólagos bűncselekmény részese vádlottként vagy áldozatként, akkor azonnal hívják fel a jogi osztályt. Néhány esetben a vének bírói bizottságot hoznak létre, hogy egy olyan helytelenséggel foglalkozzanak, mely a büntető jogot is megsérti (például: gyilkosság, nemi erőszak, gyermekbántalmazás, csalás, lopás és testi sértés). Általában a véneknek nem kell késleltetniük a bírói bizottság tevékenységét, de emellett szigorúan bizalmasan kell kezelniük az ügyet, hogy elkerüljék, hogy a világi hatóságok, akik talán bűnügyi nyomozást folytatnak az ügyben, szükségtelenül belebonyolódjanak az eljárásba. Például még azt a tényt sem szabad megosztani másokkal, hogy bírói bizottság jött létre, ha ők nem jogosultak arra, hogy tudjanak erről (ks10 6. fej., 18. bek.). Emellett fel kell venni a kapcsolatot a jogi osztállyal, és az ügy körülményeihez igazodó jogi útmutatást kell kérni a bizalmasság megőrzésével kapcsolatban."

Az útmutató szerint:

  • a jogi osztályt kell értesíteni
  • fel kell állítania egy "bírói bizottságot" a helyi vénekből (ha valaki nem tudná: ezek az emberek bár jószándékúak, semmiféle jogi, pszichológiai vagy bűnmegelőzési képesítéssel nem rendelkeznek, sőt a legtöbbje még alapvető ismeretekkel sem ezeken a területeken)
  • szigorúan bizalmasan kell kezelniük az ügyet
  • el kell kerülniük a "világi" hatóságok szükségtelen belebonyolódását
Amit a szervezet kezel a véneken keresztül tehát az, hogy a lehető legteljesebb mértékben "fű alatt' tartsák az egész ügyet, mely csakis az elkövető érdekeit szolgálja és senki másét. A hozzászóló elismeri ugyan, hogy "egy gyermek molesztálási ügyről tudok, amely esetében az illető mentálisan, zavart,- tehát beteg-, illetve ki is van közösítve.". Vagyis tényleg egyszerűbb az áldozatot mentális betegséggel megbélyegezni és kiközösíteni, mint kivizsgálni az egész ügyet és felvállalni a felelősséget azért, ami a gyülekezetben történik. Mellesleg, ha valaki tényleg mentálisan beteg - ugye ezt is orvosok döntenék el, nem pedig a gyülekezet agymosott vezetői - akkor is jogellenes dolog történt vele, ami megkívánná a jogi és érzelmi támogatást a gyülekezet részéről.  Ehelyett azonban inkább kizárják, elszakítják barátaitól, családtagjaitól, hazugnak bélyegzik, még a legjobb  esetben is, ha nagyon ugrál az illető, akkor is lefizetik a hallgatásáért. Semmiféleképpen nem nyújtanak érzelmi támogatást, jogi képviseletet meg végképp. Hiszen az nem arra van, hanem arra, amikor ők magukat akarják megvédeni a hatóságok vizsgálata vagy a bűncselekmény áldozatával szemben.

" A műtét sikerült, a beteg meghalt", avagy: kezelés van, csak gyógyulás nincsen. Ha a kedves kommentelőnek ez lemegy a torkán, akkor szíve rajta.
Nem csoda, hogy ez a beteg gondolkodás szellemi, lelki és fizikai betegségekhez is vezet, melyek fokozottan vannak jelent a JT gyülekezetekben.

5 megjegyzés:

  1. Nem bánnám, ha feloldanád az önkéntes száműzetésed :)

    VálaszTörlés
  2. Én egyébként a törvényes megoldást választanám. Jöjjön a rendőrség, és képzett szakemberek foglalkozzanak az üggyel. Ezt írtam erről júliusban:
    mi kifejezetten undorító ezen ügyek kezelésében, hogy a társulat, csak abban az esetben foglalkozik az üggyel, tekinti jogosnak a vádat, ha arra legalább két tanú van. Ha nincsenek tanúk az ügyben, akkor nem is ismeri el a bűnt. Persze ez érthető. Minden pedofil igyekszik gusztustalan ténykedését úgy időzíteni, és olyan helyen végrehajtani, ahol legalább ketten láthatják. Mi sem természetesebb ennél. Hiszen mindenki számára természetes, hogy az undorító, gusztustalan nemi vágyakozását a lehető legnyilvánosabb módon elégítse ki. A Társulat ezen elvárása (két tanú) természetesen bibliai alapokon nyugszik. Mind a mózesi törvény, mind az újszövetség kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy csak abban az esetben lehet jogosnak tekinteni egy vádat, ha arra legalább két tanú van. Ebbe nem lehet belekötni. Viszont 2012-ben figyelmen kívül hagyni a tudomány fejlődését, és ma is egy 2-3 ezer éves módszer szerinti bizonyítási eljáráshoz ragaszkodni, enyhén maradinak tűnik. A mindennapos bűnügyi sorozatok kisnyugdíjas nézői is tisztában vannak már azzal, hogy a tudományos technikáknak köszönhetően, szemtanúk hiányában is lehetséges kétséget kizáróan bizonyítani valakinek a bűnösségét. Ma képzett pszichiáterek foglalkoznak a szexuális zaklatást elszenvedett gyermekekkel, és meg tudják állapítani, hogy a gyermek kitalálta, vagy megélte a történetet. Ezek után pedig az erre specializálódott nyomozók képesek eldönteni, hogy történt-e bűntény.Az áldozattal pedig hónapokig egy speciális szakember foglalkozik, hogy nagy nehezen fel tudja dolgozni a történteket. Ezzel szemben a társulat megelégszik azzal, hogy 8 általánossal rendelkező helyi vének kezeljék az ügyet, ahogy sikerül nekik. Ez is jobbára kimerül abban, hogy "bízd Jehovára"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Ezzel szemben a társulat megelégszik azzal, hogy 8 általánossal rendelkező helyi vének kezeljék az ügyet, ahogy sikerül nekik."

      Aztán ha nem sikerül nekik - márpedig hogyan sikerülne -, akkor nekik kell tartaniuk a hátukat, ha az áldozat mégis pereskedne, mivel a Társulat csak 'álcaemberekként' használta fel őket, melybe ők valamilyen oknál fogva belementek.

      Ebben az alattomos ördögi színjátékban a legnagyobb vesztes az áldozat - elvileg -, mert a legnagyobb győztes is lehet egyúttal, ha képes magában átforgatni az áldozatiság mély üregét.

      Kedves vagy, hogy feloldottad blogodból való kivettetésemet. lehet, majd egyszer élni fogok a lehetőséggel....

      Törlés
    2. Hát én nem is mondtam sosem, hogy ne kommentelj. Mindig szerettem a kopmmentjeidet

      Törlés
    3. Nekem úgy rémlik, mikor leslie07 a saját keresztény empátiájának deficitjét a bennem lakó "egy vagy tobb rosszindulatú szellem benned való munkálkodása"-nak értékelte ki, akkor te határozottan mellé álltál ebben és megkértél, hogy ezentúl a saját blogomon fejtsem ki a véleményem.
      Nem tudom, lehet te másképp élted meg, de bennem ez így rögzült.

      De nehogy azt hidd, hogy haragszom. Jól érzem én itt magam a saját blogomon. Nekem ez elég. Nem szeretném a kedélyeket máshol felkavarni. Mivel én az egész történetet egy áldozati nézőpontból éltem meg (nem a társulat "áldozataként", hanem az utasításokat elfogadó vének áldozataként), ezért sok mindent más szemszögből látok, melyre nem mindenki kiváncsi.
      A más blogokon megtalálható érzéketlenségről és mélységes tudatlanságról tanuságot tevő kommentek engem is ugyanúgy felkavarnak, mint az én hozzászólásaim állítólag kiakasztottak egyeseket. A különbség az, hogy én ezeket szóvá tettem az érintetteknek, mert szerintem az úgy fair, míg én ugyanezt személyem elleni támadások formájában kaptam vissza.

      Hidd el, nekem se hiányzik ez a cirkusz.
      Ettől függetlenül szeretem az írásaidat és jó dolognak tartom, amit csinálsz, ezért szoktam elolvasni a cikkeket.

      Törlés