Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. február 28., csütörtök

Kreatív problémamegoldó technikák

Számos vizsgálat kimutatta, hogy az együttesen végzett csapatmunka hatékonysága lényegesen nagyobb, mint a csapat tagjai által végzett egyéni munkák összessége. Egy probléma megoldása során szükség van a csoport tagjainak egyéni tudására, kombinatív képességeikre, a kreativitásukra. 
"Azonképpen sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk" (Róma 12:5)

Amikor valami nem megy hagyományos módon, akkor újszerű ötleteket kell bevetni. Ez bármilyen csoportra alkalmazható, így pl egy gyülekezetre is.
Az embereket kreativitásuk alapján feltaláló, újító és végrehajtó kategóriába lehet sorolni.

  • A feltaláló jellegű emberek képesek elvetni, felülbírálni a mások által egyedüli igaznak vélt megoldásokat, mindig új, szokatlan eddig még nem alkalmazott megoldásokat keresnek. 

  • Az újító típusú ember mások ötleteit megismerve ismeret és gondolattársítás révén igyekszik kiegészíteni, továbbfejleszteni mások megoldási javaslatait. 

  • A végrehajtó típusú ember elfogadja mások véleményét, esetleg kritizálja is, de nem keresi a probléma megoldását.

Egyik sem rossz vagy jobb, mint a másik, egyszerűen csak különbözőek. Viszont egymás nékül nem sokra mennek. Az auroterier felépítésű szervezetek számára csak a végrehajtó típusú ember elfogadható, hiszen az ötletek és újítások "felülről" jönnek, így egyéb ötletelőkre nincs szükségük. Ha az utasításokat végrehajtó ember valami miatt kiesik a rendszerből, akkor könnyen panaszkodóvá válhat, míg ugyanakkor fogalma sem lesz arról, hogy mit is tegyen a probléma megoldása érdekében. Az újító típus nem lesz képes a gyakorlatba átültetni az ötleteit a megfelelő végrehajtó gépezet nélkül, míg a feltaláló típust pedig egyenesen pszichiátriai esetnek bélyegzik ezekben az erőszak-szervezetekben. 
Az autokratikus elrendezés bizonyára fontos bizonyos helyzetekben (katonaság, rendőrség, tűzoltóság stb.), de én személyesen nem hiszem, hogy Jézus egy ilyen típusú vezető lenne.

De szerencsére maradt még elég más kreatív technika, amit lehet alkalmazni:



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése