Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. október 19., szombat

Erőszak az egyházban: a Magdolna-mosodák

"Sokat szorongattak engem ifjúságom óta, még sem bírtak velem. Szántók szántottak hátamon, hosszúra nyújtották barázdáikat."
(Zsoltárok 129: 2,3)

A "bűnösök" meghurculása, kiközösítése, az egyház szerinti normaszegők megalázása, bántalmazása egyáltalán nem csupán a Jehova Tanúi, vagy egyéb szekták jellemzői. A sötét középkorra emlékeztető - valójában a XX. században (1922-1996 között) történt - közelmúltban napvilágot látott eseményeket, melyek a Magdolna mosodákban történtek, a nemzet szégyenének nevezte az ír miniszterelnök.

A katolikus apácák által vezetett szigorú nevelőintézetbe olyan lányok kerültek, akik házasságon kívül estek teherbe, szexuális erőszak áldozatai lettek vagy éppen valami módon normaszegőnek lettek bélyegezve a bigott vallási normák által vezérelt környezetük által. Legtöbb esetben éppen maguk a szülők adták be gyerekeiket a kegyetlen bánásmódról elhíresült intézménybe. A nőket ingyenmunkára kényszerítették, jóllehet mind az egyház, mind az állam profitált a mosoda bevételéből. Az eset 1993-ban jött napvilágra (nos, addig tudták takargatni), mivel nemzetközi szervezetek kezdtek nyomást gyakorolni az ír kormányra. Akik persze először nem tudtak semmiről, majd még 3 évig még szemet hunytak afelett is, amiről már "tudtak", majd 1996-ban bezárták a mosodát. Csak 2011-ben indult vizsgálat az ENSZ kínzás elleni bizottsága részéről, mely idén zárult.

Egy forrás szerint a kormány részéről sajnálkozás ugyan történt, de valódi bocsánatkérés és kártalanítás elmaradt. A kártérítésért folyó jogi csatározások a mai napig folynak.

Nem találtam semmilyen állásfoglalást a katolikus egyház részéről. Gyanítom, hogy - ahogy az lenni szokott - ilyenkor lapítanak, mint nyúlkaki a fűben. De nem akarom senki vallását leszólni pár fanatikus miatt, azonban ha egy valódi keresztény közösségről van szó, akkor az áldozatok rehabilitásában is élen kéne járniuk. Ha bárki erről tud valami közelebbit, szívesen veszem az információt.

A 2002-ben készült, nagy port kavart film sokkoló, gyenge idegzetű ember ne nézze meg. A túlélő áldozatok szerint a valóság ennél sokkal rosszabb volt, hiszen elképzelhetetlennek tartották a párbeszédet a lányok és az apácák között, mely részleteket dramaturgiai okok miatt tettek bele a film készítői.



A témáról több olvasnivaló:

2 megjegyzés:

  1. A felvetett témához ajánlom a következőket:

    http://mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm

    http://reginamundi.hu/library.php?id2=library/bangha_bela_30_kotet (elsőre az első három kötetet javaslom)

    http://mek.oszk.hu/07800/07883/html/

    VálaszTörlés
  2. Üzenem a haverodnak, hogy a vallásos süketelése helyett várom a konstruktív megoldás-ajánlatait. A cikket nem a katolikus egyház lehúzása végett tettem fel, hanem azért, mert engem ez a téma érdekel. A Magdolna mosodák léte csak egy példa a közelmúltból, hogy a sötét középkor szellemi maradványai ("majd mi megbüntetjük a bűnösöket, mert nem bízunk abban, hogy Isten képes ezt megtenni") még mindig megtalálhatóak az egyházakban.

    Csókoltatom a drágát!

    VálaszTörlés