Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. július 16., kedd

A torony. Mit jelképez?

C. G. Jung svájci pszichológus az emberiség ősrégi szimbólumait archetípusoknak nevezi. Ezek ősminták vagy meghatározott rendben elhelyezett motívumok és indítékok. Rejtetten vannak jelen tudatos viselkedésünkben, és függetlenek akaratunktól. Ezek lelkünk legmélyebb rétegeiben rejtőző őseink örökségei, melyek az emberiséggel párhuzamosan fejlődtek. Bennük találjuk meg az egyesítő emberi alapelveket, melyek mindannyiunkban közösek.

Az archetípusok összessége alkotja a kollektív tudatalatti tartalmát. Az archetípusok az egész emberiség számára egyformák.  Ezek meghatározott elképzelések és ideálok potenciáljai, melyek csak egy meghatározott ember életében és meghatározott szituációkban gyűjtenek erőt, és öltenek konkrét formát ekkor azonban hihetetlenül nagy erejük van.

A svájci pszichológus számára mindenfajta emberi psziché rejtett lehetőségének summáját jelenti, ami mérhetetlen, kimeríthetetlen tárháza az Isten, az ember és a kozmosz közötti tudás legmélyebb összefüggéseinek. ennek az anyagnak a saját pszichében történő leleplezése életre kelti azt, és a tudatba történő beépülése nem jelent kevesebbet, mint az egyén magányosságának megzavarását és besorolását az örökkévaló történések folyamatába.
Az alapvető archetípusokat, az Árnyék (ördög), Anima (Császárnő, Papnő), Animus (Császár, Főpap), Belső Én (Világ), Szélhámos-Kókler (Bolond, Kókler), Hős (Hintó), Isteni gyermek (Nap), Kéreg-Szűz (Papnő) és Bölcs Öregember (Főpap)

Jelképek - a lélek titkos beszéde. A jelképek az ismeretlent fejezik ki. A jelképet szavakkal nem lehet pontosan megfogalmazni. A jelképekről az járja, hogy ezek a beavatottak titokzatos szövegei és ezért gyakran az istenek igéje vagy az értelem rejtett avagy titokzatos üzenete elnevezéssel ruházzák fel azokat. A jelképek közreműködésével tudatalattink a világegyetem rejtett lényegével kommunikál.

A jelkép ezen tulajdonságát C. G. Jung svájci pszichológus fejezte ki a legmegfelelőbben: 
"Teljes életet élni csak akkor lehetséges, ha harmóniában állunk a jelképekkel. A bölcsesség a hozzájuk való visszatérést jelenti. Ez nem hit vagy tudás kérdése, hanem a tudatalatti ősképekkel való gondolkodásunk összhangja."
Ennek fényében, a Torony jelképet a következő dolgokkal asszociálják:

Ház, Isten sátra, Ördög háza, Villámsújtotta torony, Babilon tornya, Mennyei tűz, Kórház, Plútó vára, Atlantisz, Levágott fej, Villámsújtotta torony (isteni büntetés) és az arról leeső két személy. Tanulság: magas tornyokat csak tisztességes alapra lehet építeni. A torony a légvárakat képviseli; olyan terveket és kapcsolatokat, melyek ingatag alappal rendelkeznek.
Továbbá: hamis illúziók, hirtelen változás, fájdalmas esemény, különválás, elválás, ellenségeskedés, bukás, csőd, elvesztett stabilitás, elveszett bizalom, túlzott önbizalom, új szituációkba történő betörés, szorongás, katasztrófa, krízis, a Torony által jelzett váratlan, "derült égből villámcsapás"-szerű esemény arra figyelmeztet, hogy bizonyos történéseket, folyamatokat nem tudunk irányítani. A Torony hitünk alapjait rengeti meg.

Szerintem érdekes. A jelképek választása soha nem történik véletlenül.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése