Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. május 6., hétfő

Az arcnélküli ember

Jose Mestre, portugál Jehova Tanúja Lisszabonban él a nővérével, és annak családjával. A családjából ő az egyedüli, aki követte édesanyja hitét. A fiúnak 14 éves korában egy tumor kezdett növekedni az arcán, de az orvosok akkoriban csak olyan műtétet hajtottak volna végre rajta, amelynél vérátömlesztést kellett volna alkalmazniuk. Jose, a hitére való tekintettel elutasította a kezelést, ami sajnos a tumor további növekedését eredményezte. Az ezt követő 35 évben Jose sikertelenül keresett vérnélküli operációt, egészen 2010-ig. De hogyan élte túl ezt az időszakot? Mit eredményezett az isteni utasításnak hitt Őrtorony-dogma az életében?

Figyelmeztetés! Sokkoló képek jönnek!


Az alábbi videó (angolul van, de meg lehet próbálni a magyar felíratot rátenni) bemutatja egy napját. Ahogyan felkel, arcot mos, fogat mos. Amivel foglalkozik egész nap. Ahogyan boldogul a több, mint 30 centiméterre lelógó és kb 3 kilós tumorral az arcán. Minden nap beutazik Lisszabon belvárosába és próbál az emberekkel beszélni. Eléggé sértő számára, amiért az emberek elfordulnak tőle, csak lefényképezik, de nem mindig beszélnek vele. Úgy tűnik, néha mérges az emberekre. Szeretné, ha mások jobban felfigyelnének rá. A nővére szerint, néha annyira frusztrált, hogy legszivesebben levágná az arcáról az egész fölösleges kinövést.


Szerencsére azóta már eltávolították a tumor nagy részét, amely nagymértékben megkönnyítette az életét. Jóllehet egyik szemére megvakult, legalább sikerült megmenteni az életét.


Érdekes módon a videókban egyáltalán nem esik szó Jehova Tanúiról. Csak egy apáca tesz említést, hogy egy jótékonysági szervezet fogja támogatni José-t. Nem tudom mi az oka a Tanúk elzárkózásának, hiszen az egyértelműen kiderül a forrásokból, hogy Jose a vallásos meggyőződése miatt utasította el a műtéteket, amely miatt a tumor ennyire elburjánzott az arcán.

Egy cikk ezt írta róla:
"Nagyon nehéz kideríteni, hogy valójában miért nem kezelték eddig" - mondta Rob Farquhar, annak a műsornak a producere, amelynek keretén belül a férfit Nagy-Britanniába szállították kivizsgálásra.
Valószínűleg szerepet játszhattak benne pénzügyi nehézségek, rossz diagnózisok és a portugál egészségügyi rendszer korlátai, de nyilvánvalóan a férfi hozzáállása sem segített sokat.
Jose Mestre és családja ugyanis a férfi fiatalkorában Németországban és Spanyolországban is megpróbálkozott orvosi kezeléssel, ám a csalódások miatt elveszítette az orvosokba vetett bizalmát.
Mindez kiegészült az édesanyjától átvett hitével, ráadásul saját bevallása szerint is tart attól, hogy mi történik, ha eltávolítják róla a megszokott, arcát eltakaró kinövést."
Jose története rendkívül szomorú, mégis jól szemlélteti azoknak a Tanúknak az életét, akik fiatalkoruk óta a szüleiknek való megfelelési kényszer miatt követték a vallásos tanokat. Jól tudjuk, hogy Jose 'makacssága' csak részben az ő pszichológiai problémájából adódik (persze abból is, kétségtelenül). Jose-t kitagadta volna az anyja, ha a megkeresztelkedése után az Őrtorony-tanoktól eltérően döntött volna. Azért gondoljunk csak ebbe bele egy pillanatra, mit is jelentett volna annak a már akkor beteg tinédzsernek. Az Őrtorony, így - közvetett módon ugyan -, de hozzájárult Jose tragédiájához, hiszen egyfajta szellemi erőszakkal kényszerítette rá a vallásos tanok követését. Vajon hozzájárultak Jose ellátásához, napi életének megkönnyítéséhez? Ez a videóból nem derül ki.

Mi lenne, ha Jose megtudná, hogy az Őrtorony időközönként megváltoztatja a tanításait - mint ahogy ezt tette a múltba? Vajon el tudná fogadni, hogy a vér elutasítása, így a tumor növekedése az egyedül és kizárólag az ő döntésének következménye, amiért viselnie kell a felelősséget is?
Bizony ez nem könnyű.


Forrás:
http://inforadio.hu/hir/eletmod/bulvar/hir-165740

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése