Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. április 1., hétfő

Jehova Tanúi gúnyolása


Az itt látható újságcikk svédül olvasható. Egy exJT nyilvános oldalon találtam, és őszintén mondom elszomorított a hozzáfűzött megjegyzés. A kiközösítettek ugyanis mulattságosnak találják azt, hogy egyesek (talán fiatalok, akik hülyéskedtek) átrendezték a Királyság-terem szavakban található betűket. Eredetileg a Királyság-terem svédül "Rikets Sal"-t jelent, de a médianyilvánosságot kapott fénykép "Skitarsle" szó jelentése megközelítően: "egy nagy rakás sz@r" (vagy hasonló).

Elgondolkodtam azon, hogy vajon honnan van ez a rendkívül mély gyülölet és az együttérzésnek a teljes hiánya néhány kiközösített által vezetett honlapokon, blogokon vagy facebook-oldalon? Részben nyilván magyarázható az Őrtorony Társulat problémakezelési és megoldási technikáinak enyhén szólva súlyos hiányosságaival. Sok Jehova Tanúja valóban viccessé teszi magát azáltal, hogy nyilvánvaló ostobaságokkal kérkedik számára "tiltott" oldalakon. A humor valóban nagy erőt ad, még a legkilátástalanabb helyzetben is, és sokszor a volt JT-inek nem marad más eszköze.

Azonban a fenti cikkben megemlítet humor nem tartozik ezek a közé. A cikk köznevetség tárgyává tesz ártatlan embereket, pl gyerekeket, akiknek talán nincs más választásuk, mint csatlakozni az öszzejövetelekhez a szüleikkel. Vagy olyan időseket, akik ott találnak társaságot maguknak. Ezek a személyek semmit nem tudnak a vezetőik viselt dolgairól, így nincsenek is tudatában annak a hatásnak, amit tevékenységükkel másokra kifejtenek. Az ilyenfajta viccelődés nem is róluk szól, hanem a támadóik (ebbe beletartoznak azok is, akik "jó mulatságnak" tartják az effajta szarkazmust) tehetetlenségéről és  elkeseredéséről.

Mint volt JT-i, nem feltétlenül kell, hogy tehetetlennek érezzük magunkat. Ha mégis így éreznénk magunkat időközönként, az ellen felléphetünk. Egy ötlet ehhez: tedd azt, amit úgy érzed, hogy kritizálnod kell!


Forrás:

5 megjegyzés:

  1. Én sem vagyok híve annak, hogy az egyszerű tanuk nyugalmát megzavarjuk. Nem ők tehetnek arról, hogy az egyházukat annyira támadják, és arról sem igazán tehetnek, ha per pillanat nem fogják fel, hogy rossz helyen vannak. Ők is emberek, és joguk van az imádatuk nyugodt gyakorlásához, és a méltóságukhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Sőt azonkívül, hogy ezek a gúnyolódások keserőek és érzéketlenek, ráadásul még "taktikailag" sem jók, hiszen csak az "üldözéstudatot" erősítik, melyet az Őrtorony a követői elméjébe ültetett: lám! tényleg itt a vég, mert már elkezdődött az üldözés....

      Az exJT oldalakon elharapódzott lelkület engem rettentően taszít. Érződik, hogy a legtöbben nem vonták le a tanulságokat az átélt dolgokból.

      Törlés
    2. Egy másik gondolat: azok, akik oktalanul támadják (értem ezalatt: nem személyes problémáikat rendezik) a JT-it, megkérdőjelezve vallásszabadságukat és gyülekezési jogaikat, egyrészt a törvény ellen tesznek, amivel csak lovat adnak a Társulat alá, másrészt saját maguk ellen is, mert mikor ők ültek ott a Királyság-termekben, akkor vajon mennyire örültek volna annak, ha támadásnak vagy gúnynak teszik ki őket, vagy a családjukat. Ha "örültek" is, azt csak azért tették, mert az őrtorony agymosása miatt azt hitték, hogy ettől vannak jó helyen, ergó: megint az Őrtoronynak kedveznek akaratlanul is.

      Ezek a gúnyolódók nem csupán a másikat támadják, hanem saját 'akkori énjüket' is egyúttal, amiből kiderül, hogy nem bocsátottak meg maguknak a tévedésükért, nem rendezték az emberi konfliktusaikat másokkal, vagyis ugyanolyan tévedésbe leledzenek, mint amiben akkor is voltak. A helyzetük még rosszabb bizonyos szempontból, mert már nem okolhatják a Társulatot ezért (megjegyzem eddig sem okolhatták jogosan olyan dolgok miatt, amiket ők tettek), és ezzel újabb 'hiábavaló' éveket gyüjtenek a már meglévőek mellé.

      Úgy gondolom, nekünk, volt Tanúknak, inkább abban van felelősségünk, hogy az átélt tapasztalatokat magunk és ezáltal mások javára tudjuk fordítani. Ezt azonban nem tehetjük meg úgy, hogy még mindig az Őrtorony szekerét toljuk.

      Törlés
  2. "Próbálkoznak megfelelni a Szentírás által közvetített isteni követelményeknek, de nem képesek rá. Az ŐT szervezet gonosz szellemeinek kiszolgáltatott áldozataivá váltak, akik közül egyesek az alkoholfogyasztásba menekültek, mások családjukat terrorizáló állatias cselekedeteket visznek véghez, megint mások saját gyermekeikkel vagy mások gyermekeivel fajtalankodnak, megint mások házasságtörést követnek el, vagy azonos nembeliekkel élik ki gátlástalan vágyaikat."

    Kiváncsi lennék, hogy ezen gondolatok írója magából indult -e ki, Vajon amíg 30 évig tanú volt, addig a démonistene melyik bűnre csábította a fentiek közül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így látom én is. Sok mindenben igaz van, mert ezek a szokások és bűncselekmények valóban megtörténnek a Tanúk között. Sajnos egyesek, akik elhagyják a vallást, úgy gondolják, hogy nem szükséges rendezniük ezeket a sértettjeikkel, mivel "tudatlanságban követték el őket", és megelégszenek azzal, hogy az Őrtorony Társulatot vádolják. Viszont nem csak azt, ahogy az idézett hozzászólásból is kiderül, mert a még aktív tagokat is ezen a szemüvegen keresztül látják: mint egy megszállott, képmutatók csoportját.

      De mindenki magából indul ki, és most egy olyan időt élünk, amikor ezeket a tetteket már nem lehet többé a fű alatt tartani, mert visszaütnek arra, aki elkövette: pl nem tud tőlük szabadulni, újra és újra 'kisértik' őt.

      Törlés