Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. február 24., vasárnap

Feltétel nélküli alapjövedelem

Már korábban írtam egy alanyi jogon járó feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének lehetőségéről. Ez a gondolat nem is olyan régen (tavaly áprilisban) meglehetősen vegyes érzelmeket, indulatokat váltott ki a csoportunkban. A kérdés az volt, hogy vajon megoldaná-e a szociális problémákat egy ilyen alapjövedelem bevezetése? A válasz - szerintem -, nem, vagyis pontosabban nem mindet és nem mindenkiét, de ettől függetlenül én támogatnám a  bevezetését, mert az lenne etikus eljárás, ami megfelelne a XXI. század szellemiségének.

Mivel tapasztalatom szerint olyan nagy titkolódzás fedi azt az Európai Polgári Kezdeményezést miszerint 1 millió aláírást kell összegyüjteni egy év alatt, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Ez a petició MÁR ELKEZDŐDÖTT 2013 január 14-én, vagyis még az elején vagyunk.
(Megjegyzem: nem tudom, hogy a magyar hírekben erről mennyit lehet tudni, mivel nem vagyok nagy tévénéző. Ahol eddig megemlítettem, úgy néztek rám, mintha kb a Mars-ról jöttem volna. Csak ebből gondolom, hogy nem igazán köztudott a dolog.)
Ezért is szeretném kihasználni a nyilvánosságnak ezt a módját arra, hogy támogassam ezt a kezdeményezést.

A film megtekinthető innen (a film németül van, de be lehet állítani magyar felíratot a bal alsó sarokban található gombon).
A filmből kiderül, hogy az alapjövedelem nem jótékonysági adomány lenne, hanem gazdaságilag indokolt lépés. Ezenkívül nem a munkakerülést hívatott elősegíteni, hanem azon szellemi, kreatív energiák felszabadulását, melyek jelenleg el vannak fojtva a megélhetésért folytatott elkeseredett és megalázó kűzdelem miatt.

A garantált alapvető jövedelem bevezetésével:

  • sokkal nagyobb lesz a késztetés a precízebb értékteremtésre. Következésképpen sokkal határozottabb racionalizálások valószínűsíthetők. 
  • a munkaerő rugalmassága, mobilitása is megindulhat. Az emberi méltóság megőrzése érdekében a garantált alapjárandóság, valójában a társadalmi alkotó nyugalmat segíti elő, és így az egymásnak való valódi tisztelet jeléül a közösségi köszönetnyilvánítást is kifejezi.
  • A garantált alapjárandóság születési jogon járó biztosítása, nagyban csökkentheti a bűnözést, és a bűnözés üldözésére fordított nem kevés energiákat.


Akinek nincs türelme végignézni a filmet, azoknak itt egy rövidebb kisfilm (a magyar fordítás alul található):


A rövidfilm teljes szövege magyarul:

"ALAPJÖVEDELEM - láthatóvá téve

Egyszer voltak, hol nem voltak, az európai dolgozók, állandó munkahellyel, ahol nem kellett agódniuk a betegség, várandósság és balesetek esetén.
1990 óta, bár a globális gazdaság folymatosan erősödött, a munkaadók bevezettek egy új fogalmat: a rugalmas munkaszerződést. A munka puszta árucikké vált a profitmaximalizálás érdekében. Jelenleg, az alternatívák hiányában a dolgozók kénytelenek elfogadni a különösen alulfizetett állásokat is, ahol gyakran nem tisztelik őket és nincsenek jogaik sem. Mindennek következményei: egyre bizonytalabb munka és életkörülmények, továbbá a bérek csökkenése.

De hogyan történhetett meg mindez?
A neoliberalizmus világuralmának köszönhetően a tisztességes jólét egyre inkább luxussá vált. Habár úgy tűnik nincs más megoldás, mint elmenni bankot rabolni, hogy elláthasd a családod, azért mégis van egy megoldás, melynek neve: Alapjövedelem.
Ebben a rendszerben felállítanánk egy szegénységi küszöböt, amely alatt lehetetlen a tisztes megélhetés. Egyetlen EU-s állampolgár sem élhetne eme szint alatt. Az alapjövedelem volna, amely ezt biztosítaná. Ezért, 2010 októberében az Európai Parlament sürgette a tagállamokat, hogy vezessenek be egy minimum jövedelemszintet, amely minden ország átlagjövedelmének 60%-a.

Persze volt ellenkezés!

Azt mondták, hogy ez nem készteti az embereket arra, hogy munkát találjanak, így tulajdonképpen a semmiért kapnának fizetést. De a valóságban az alapjövedelem arra szolgálna, hogy ne legyen senki rákényszerítve, hogy méltóságon aluli munkákat is elvállaljon. Továbbá arra késztetné a munkaadókat, hogy emeljék a béreket, és újabb, hatékonyabb termelési modellekbe fektessenek.

Már csak egy utolsó kérdés maradt.
Az adósságokkal sújtott országok hogy tudnák bevezetni az alapjövedelmet?
Nos, Európában a politikai akarat hiányzik, nem a pénz. A szükséges források biztosíthatóak volnának a nagytőke és a luxuscikkek megadóztatásának bevételeiből, a szervezett bűnözés felszámolásából, továbbá a pénzügyi tranzakciók mindösszesen 0.01%-os megadóztatásából. Mindezek együtt mindenki számára megteremthetnék a tisztességes megélhetés alapjait, és minden Európainak megemelnék az életszínvonalát.

Kövesd weblapunkon az Európia Alapjövedelemért folytatott kampányunkat, és sürgesd barátaidat is, hogy írják alá az erről szóló petíciót, amelyben 1 millió aláírást szeretnénk összegyűjteni." 


Források:
http://alapjovedelem.hu/index.php/peticio
https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem?sk=info&app_data
http://www.muon.hu/on-line-tartalom/1235-ossz-europai-alairasgyujtes-a-feltetel-nelkuli-alapjovedelem-bevezeteseert-video

2 megjegyzés:

  1. Volt ez magyar hírekben is, csak kis példányszámú lapokban. Ott is indulatot kavart, emlékeim szerint ezért nem is közöltek reakciókat egy idő után. Én sok ok miatt egyetértek vele, örülök, hogy van ilyen szándék másokban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom hol lehet aláírni a petíciót, eddig csak online felületeket találtam. Remélem azért valahogy összejön az egymillió. Elhiszem, hogy sokaknak ellenérdeke a dolog (vagyis talán pár embernek), mert azért ez sok mindenre kihatna. Pl mernének az emberek nemet mondani alulfizetett állásokra és inkább a saját ötleteiket dolgoznák ki, mert lenne rá idejük, anélkül, hogy éhezniük kellene. Így egyes cégek, akik mások zsírján élnek és nincsenek saját ötleteik, esetleg csődbe mennének, mert kifogynának az ingyen bohócok.

      Törlés