Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. szeptember 13., csütörtök

Családon belüli erőszak

Varga István fideszes képviselő parlamenti felszólalása óta végre előtérbe került az a probléma, aminek már éppen ideje volt, hogy ekkora nyilvánosságot kapjon. Bár kétlem, hogy így lenne, de ha valaki esetleg lemaradt volna arról, ami történt, itt foglalnám össze dr. Varga ügyvéd szavait, aki az Élet-Érték Alapítvány aláírásgyűjtési akciójára adta válaszul a következő érvet, hogy miért nem kéne a családon belüli erőszakot a büntetőtörvénykönyvben szerepeltetni: "férfiak és nők is a bontóper során előszeretettel nyúltak volna ehhez a fegyverhez, ahhoz a fegyverhez, amelynél igen nehéz lenne bizonyítani és megállapítani a tényállást".
Az asszony köténye sok mindent el kell, hogy takarjon, ahogy a régi mondás tartja. Mondjuk azt nem értem, hogy miért lenne nehezebb megállapítani a 'tényállást', ha esetleg az asszony akarna csalni, mint mikor ezt a férfi tenné? De hát már ebben is egyenlőtlenség van: nem kockáztathatjuk meg azt, hogy akár egy ártatlan férfi is szenvedjen egy asszony miatt, inkább szenvedjenek nők és gyermekek százezrei a családon belüli erőszak törvény hiánya miatt.
Tiszta középkor.
De Varga úr így folytatja: "Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak" - ez úgy hangzik, mintha a gyermekek számának növekedésével a férfiak mentális egészségének alakulása egyenes arányban lenne. 
"Az asszonyoknak, a hölgyeknek és különösen a fiatal hölgyeknek a legfontosabb hivatásuk az, hogy gyereket szüljenek. Emellett természetesen, ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát, és különböző helyeken kell dolgozni" - mondta a hétfői ülésen a képviselő.

Komolyan gondolom, hogy a képviselő úr ezzel a gondolkodásával még a Jehova Tanúi némely felvigyázóját is lepipálhatja, jóllehet ők nem kifejezetten gyermekvállalásra buzdítják a nőket, viszont a háztartási alkalmazotti szerepkörben egyetértenének. No meg abban is, hogy a női nem felel már az eredendő bűnért is!

A magam részéről igazán örülök, hogy feljött ez a téma. Amikor kb 10 évvel ezelőtt egy családon belüli erőszak áldozataként találtam magam, melyben a Jehova Tanúi gyülekezeti kiváltsággal rendelkező férjem tettlegesen bántalmazott, aki ebben a gyülekezeti vének támogatását és jóváhagyását is élvezte, akkoriban már sejteni véltem, hogy az én problémám csak a jéghegy csúcsa. Különös tekintettel arra a soviniszta gondolkodásra, mely oly nagyon jellemző a magyar férfiakra, mely 'emberanyagból' kikerülve az Őrtorony Társulat szintén soviniszta bibliamagyarázatával egy egyedi összhangot alkotnak. Hasonló a hasonlónak örül, lehet, ez az oka annak, hogy 64% annak az esélye, hogy ma Magyarországon egy férfi megéri a 65. életévét (ugyanez az esély pl. Svédországban 86%).
Ezért jó, hogy kimondta ezt a véleményt Varga úr. Mert talán innentől kezelhetőbbé válik a gond. Lehet ellenreagálni, lehet tudatába kerülni annak, hogy mi is folyik körülöttünk.
A nőknek úgyis meg van az a tulajdonságuk, hogy túl sok mindent eltűrnek a 'szeretet nevében'. Hát most kezdjenek el azon gondolkodni, hogy ne tűrjenek el dolgokat ezután. Emeljék fel a szavukat, tegyenek valamit a sorsukért. Ugyanis minden erőszakos férfi mögött egy erőszakot eltűrő nő is van. Most már legalább azt is tudjuk, hogy a törvényre nem számíthatunk. Magad uram, ha szolgád nincs!
Nehogy valaki félreértsen, nem szeretnék senkit sem erőszakra bíztatni. Az erőszak elkövetéséért mindig az elkövető felelős. Azonban az áldozatnak is van felelőssége, mégpedig az, hogy megértse, hogyan is került abba a helyzetbe amibe.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon jo a cikk!!!Igen,ennek a `gyartsunk minel tobb gyereket a hazanak` cimszo kisertetiesen hasonlit a 70es evek eleji azon akciohoz,amikor 5 gyerek utan panellakast kaptak a csaladok....es eppen ezert egyre masra gyartottak a gyerekeket,`majdfelonekvalahogy` cimszoval...
    Edesanyam ugyan ebben a hejzetben volt nagyon sokaig (marmint nem a gyerekgyartosban...mivel egyke vagyok...)Edesapam mint nagy tiszteletet elvezo helyi vezeto volt a gyuliben...amikor az osszejovetlek voltak kivulrol szeles mosoly,tokeletes apa es ferj szerep megjatszasa...otthon meg jott a pokol....Anyut lelkileg megalazta (nem tudom a tettleges felet,mert sokmindent anyu eltitkolt elolem...`Az asszony köténye sok mindent el kell, hogy takarjon`)Nagyon hosszu evekig turte anyu az elnyomast....es amikor mar lelkileg telyesen a padlon volt,a venekhez fordult,de segitseget csak ra 5 evre kapott....ami mar nem is igazan nevezheto segitsegnek!!Meg csak annyit,h igen,a szereto feleseg JT-nal mindent eltur....mert `ezt tanitjak`....sajnos!!!

    VálaszTörlés