Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. szeptember 20., csütörtök

Ki Jehova?

Sok kívülállónak a Jehova Tanúi az erőszakos térítési tevékenységükről ismert. Idős nénikék megszólítanak embereket az utcán vagy becsöngetnek a lakásokba és még a lábukat is a küszöbre teszik, annyira el akarják mondani az üzenetüket.
 Egészen mostanáig talán ez volt az általános nézet, ami biztosan még sokak emlékezetében erősen él. De mára már a Jehova Tanúi új generációja fejlődött ki, akik, haladva a korral és a végidő sürgősség érzetével eggyel magasabb fokozatra kapcsoltak az emberek meggyőzésében.
Nemrég egy hozzászólótól a következő érvelést olvashattuk:

"Szeretkezz, ne háborúz. Szeressük egymást. ?????????????????????? .... Ez kb AZ a kategória.
De, hogy is gondoltátok? Hogyan.....?!
Istentelenül? Cinikusan? Árulóként?
Semmihez nincs jogotok!!!!!
Már majdnem bűntudatom lett, de aztán mégsem...
Csak a félreértések elkerülése végett:
TI EMBERGYILKOSOK VAGYTOK, SÁTÁN ÉS A DÉMONOK SZOLGÁI!!!!!!!!!!!!!
CSAK HOGY ÉRTSD: MOSTANTÓL LESZAROM MI LESZ VELEM! MEGVÉDEM MAGAM ÉS A TESÓKAT IS!
EZENTÚL, HA BÁRMILYEN MÓDON BEPRÓBÁLKOZOL, HOGY ZÜLLESZ, MEGBOTRÁNKOZTASS, ÉN LEVÁGOM A PÖCSÖD ÉS A SZÁDBA DUGOM! (ezt szó szerint értsd!)
ÉRTED, HÍMZETT INGES... ÉS A TÖBBIEK?
Dolgoztatok már testőrként?
Nektek is van Smith&Wesson késetek?
Ti is átléptétek már 'azt' a határt?
Elegem van belőletek! Nincs több bratyizás!
Zúzda van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
??? Ha nem értenéd: én nem verekszem, én rád ugrom és kinyomom a szemed, eltöröm a torkod, a kezed-lábad, vagy amit csak kell, hogy leállítsalak.
Ezt nem JT-ként írtam, hanem a gyengék védelmezőjeként. Levágod?!
Imádkozz, hogy kijöjjek ebből a szarból, és Jehova Tanúja legyek újra, mert ha nem...... Neked annyi!!!!!!!!!!!"
(részlet egy önmagát Jehova Tanúival azonosító férfi hozzászólásából)

Mikeás 4:5 mondja: "Mert minden nép a maga istenének nevében jár, és mi is a mi Urunk Istenünk nevében járunk örökkön örökké". Ez alapján, én úgy gondolom, hogy a szellemi hatalmasságok vagy vezetők tulajdonságai kiismerhetőek a követőikre gyakorolt hatásokból.
A fent idézett férfi csak egyik példája annak az agresszív stílusnak, amit Jehova Tanúi képviselnek. Bár a férfi eléggé szélsőségesnek mondható, sajnos nem egyedi eset ebben a szektában. Miután kb 10 évvel ezelőtt sikerült kiszabadulnom ebből a szektából, sok minden átértékelődött számomra. Tudom, hogy rengeteg őszinte és jó szándékú ember van JT-i között, akik komolyan gondolják a vallásuk tanításait és nagyon szégyellik magukat, ha hittestvéreik a fenti hozzászóló stílusában lejáratják a Szervezetet. Amit azonban az utóbbi hónapokban, években tapasztalatam, amióta aktívan látogatom a Mindenkinek Jehova Tanúiról weboldalt, szintén hasznos tapasztalatnak tartok, mely által egy teljesebb képet kaphatok arról, hogy valójában miben is voltam benne.
Meggyőződésem, hogy rengeteg még aktív Tanú még nincs ennek teljesen tudatában.

Saját bibliaismeretemre és tapasztalataimra alapozva érdekes párhuzamot fedeztem fel Jehova Tanúi viselkedése és az Ószövetségben bemutatott drámák között. Bevallom, nem végeztem semmiféle vallásos kutatást, nem vizsgáltam meg a tetragramma helyeit és semmi egyéb tudományosnak mondható könyvet nem olvastam ezzel a témával kapcsolatban. Egyszerűen a megfigyeléseimet és gondolataimat gyűjtöttem össze.

Jehova Tanúi problémakezelési módja erősen emlékeztetnek néhány ószövetségi megoldásra. Pl említeném az állandó háborúzásokat (bár világi háborúkban nem vesznek részt, egymás között folyton viaskodnak és folyton valamiféle 'teokratikus hadviselést' folytatnak) és a szexualitás központi hangsúlyozását. Persze mindig olyan dolgokat tesznek, amik áthágják a saját törvényeiket (néha az az érzésem, hogy Isten pont azért fogalmazta meg a 10 parancsolatot tiltó kifejezésekkel, mert tudta, hogy úgyis azt fogják tenni), amiket természetesen mindig letagadnak, kijátszanak és másra kennek. A nőket, mint valami árúcikkeket adták-vették, pl ha egy nőt megerőszakolt a férfi, akkor a mózesi törvény értelmében hozzá kellett mennie feleségül, meg sem kérdezték a véleményét. Az nép előljárói ágyasokat tarthattak isteni áldással és kurvákhoz jártak. Ezeket az ágyasokkal bárki szexuális kapcsolatot létesíthetett, Lót, aki Isten szolgájaként van megnevezve, a saját lányait akarta kiszolgáltatni az erőszakos férfiaknak Szodomában. 
Bár a több ezer éves emberi viselkedés normáit nem ítélhetjük meg a maiak alapján, ennek ellenére az Őrtorony magyarázatok ezeket az álatluk 'megszentelt' eljárásokat megpróbálják becsempészni a követőik gondolatvilágába. Egy példa erre az, amikor Jákób lányáról, Dínáról szóló történetet elemzik
"Gondolta volna Dína, hogy ilyesmi történik vele? Talán egyszerűen csak barátkozni szeretett volna a helyi fiatalokkal, akikben nem látott semmi kivetnivalót. Ám Dína nagyot tévedett." (2010 6/15) Ugyan miért ne barátkozhatott volna másokkal egy fiatal lány? Ez a magyarázat úgy állítja be a történetet, mintha Dína tehetett volna arról, hogy erőszak áldozata lett. Az erőszak nem azért következett be, mert Dína barátkozott másokkal, hanem azért, mert az a férfi egy beteges hajlamú ember volt. Mivel akkoriban az ilyen esetekre nem létezett törvénykezés, ezért teljesen normális reakció volt Jákob fiai részéről, hogy bosszút álltak a húgukon esett gyalázaton és megölték a férfit. Érdekes módon ezt Jákób nem tartotta normálisnak és ahelyett, hogy Isten ítéletét vélte volna felfedezni fiai tettében, inkább elítélte őket cseelekedetükért. Az Őrtorony magyarázat és eljárásrendszer Jákóbot, mint tökéletes embert állítja be, aki soha nem tévedhet, mint ahogyan ők sem, mivel isten szolgáinak képzelik magukat. E kifordított gondolkodás oda vezetett a Jehova Tanúi szervezetében, hogy a nőket teszik felelőssé az ellenük elkövetett erőszakért, míg az erőszaktevőknek védelmet nyújtanak. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a Bibliában nincs feljegyzés arról, hogy Dínah bármiféle vigasztalásban részesült volna. Jehova Tanúinál is megfigyelhető ez az érzéketlenségről tanúskodó gyakorlat.

Most csak ezt az egy példát emeltem ki, de akik Jehova Tanúi voltak, azok végiggondolhatják, hogy a gyülekezet életében hogyan 'keltek életre' az ószövetségi szereplők. Pl: ott van Saul, aki írigykedett Dávidra, mert jobbak voltak a képességei, mint az ővék (vén-kisegítőszolga és egyéb teokratikus hierarchia) és mindenben keresztbe tett neki. Dávidnak, aki emberséges volt (nos, még akkor) el kellett menekülnie és bolondnak kellett magát tettenie (ma is elmebetegeknek tartják a kiközösített személyeket JT-i). Később ugyan visszament és király lett, de akkor meg őt szállta meg a szexmánia és elszerette egy katona feleségét (ugye, ez is ismerős), akit később megöletett (pont a legnaivabb és legbuzgóbb emberek szenvedik a legsúlyosabb sérüléseket a Tanúk között és válnak 'élő halottakká' vagy követnek el öngyilkosságot). Tehát nem lehet emberségesnek maradni sem! Ott van Jezabel, az őrült nő, aki titokban spiritiszta gyakorlatokat végzett, mert olyan okosnak képzelte magát, miközben bábként írányítgatta tutyi-mutyi férjét. Fiatal lányként volt szerencsém megtapasztalni a legtöbb first-lady típusú (vén)feleség "bölcsességét": "a férfi a fej, de a nő a nyak". Akkor ott vannak az őrültebbnél őrültebb próféták, akik a képmutató vallásvezérek dolgait nem bírták idegileg elviselni. Ahelyett, hogy elmentek volna onnan, inkább mindenféle 'prófétai' színdarabot adtak elő. A szegények kizsákmányolása szintén emlékeztet egyes 'eltartási szerződésekre', melyeket a gyülekeztetekben kötöttek. Az ármánykodás, a haditervek készítése, egymás elárulása, titkosügynöki módszerek, egymással való kibabrálás mindennaposak voltak "isten népe" között. Sőt még a gyilkosságtól sem rettentek vissza. 
És pontosan ez az a példa, amit követnek Jehova Tanúi vagy a kifogásaikat hárítják ilyen történetekre. Lám, lám, akkor is voltak ilyenek, ezért NEKED (mármint az áldozatnak) el kell viselned az 'emberi túlkapásokat'.

Érdekes módon, ezzel ellentétben, az újszövetségi történetekből már nem lehet ilyen könnyen párhuzamot vonni. Jézus és apostolai tevékenységéből csak az evangéliumhírdetést mutatják fel. Nos, szerintük, mivel maga a módszerük egyáltalán nem hasonlít Jézus tevékenységéhez a tagok többségénél. A Szervezet, úgy tűnik, nem bánja ezt, csak gyűljenek az órák és menjenek a kiadványok - és jöjjenek az 'önkéntes' adományok. A gyógyításokkal, kézrátétellel (amit démoni eredetűeknek tartanak) nem foglalkoznak, mert ilyesmire nem képesek a Tanúk (hohó, ahhoz belső figyelemre és empátiára lenne szükség), csakúgy mint a szegények megsegítését sem célozzák meg, karitatív tevékenységet sem végeznek. Az özvegyeket és árvákat is inkább kiforgatják a kevéske vagyonukból (ugye, akinek nincsen befolyásos apja pl egy vén vagy egyéb felvigyázó, azzal már mindent meg lehet tenni), utána pedig tojnak meglátogatni őket a nyomorúságban. Sőt egyes vezetők még úgy is vélekednek, hogy az ilyen személyek maguk tehetnek a gondjaikról. Egymás megértése, a 'lelki beszélgetések' kimerülnek a pletykák szintjén, melyben a vének és feleségeik járnak élen, mint a szaftos történetek elsődleges forrásai. Sőt, azok akik megpróbálnak krisztusi szellemiséget becsempészni a gyülekezetbe, számíthatnak arra, hogy céltáblává válnak, nevetség és gúny tárgyai lesznek és könnyen kikerülhetnek a onnan megszégyenülve és leleplezve 'képmutatásukat'. erre aztán azt mondják, hogy a 'szíve nem volt tiszta' és mindenki boldog, hogy mennyire működik a rosta és 'tisztul' a Szervezet.
Ez az egész szappanopera-szerű dráma sorozat olyan alattomosan folyik a fű alatt, miközben a felszínen az Őrtorony kiadványok bibliaversekkel teletömött parasztavkítása folyik, hogy senkibe ne merülhessen fel a kétely legkisebb szikrája sem, hogy milyen jó helyen van és mennyire boldognak kéne magát éreznie.

Komolyan mondom, amikor ezeket a párhuzamokat kezdtem felfedezni, akkor még egy rövid ideig szórakoztatónak is tartottam és igyekeztem az ószövetségi "prófétai előképet" megtalálni a Bibliában a gyülekezetben éppen aktuálisan folyó jelenet számára. Sajnos, nem bírtam sokáig, mert nem vette be a gyomrom a sok szemetet és fizikai tünetek (hányás) kezdtek jelentkezni, melyek arra emlékeztettek, hogy elég az ilyen szórakozásból.

Félreértés ne essék, én nem kritizálom a Bibliát. Az Ószövetségi történetek fontos részei a történelemnek, és a 'mi okolásunkra' íródtak le. De valóban okultak ezekből a történetekből Jehova Tanúi? Ugyanis az ilyen tettekért lett kiírtva Izrael ókori népe, a Biblia szerint, amit ők maguk is elismernek.
Ezért én a magam részéről arra a következtetésre jutottam, hogy az Ószövetség Jehovája egy őrült démoni tulajdonságokkal felruházott Isten, akinek semmi, de semmi köze nincsen az Újszövetség által bemutatott Jézushoz.
Mert: "minden nép a maga istenének nevében jár", ezért én a továbbiakban mellőzni fogom a Jehova név Isteni Lény-nyel való azonosítását, ugyanis ez a név egy őrült démonimádattal van összefüggésben, mely veszélyt jelent mindazokra az emberekre, akik használják ezt a nevet vagy részét képezik a névvel kapcsolatba hozható szervezetnek.
Természetesen másoknak teljes joguk van ehhez, ha ők ezt úgy látják jónak. Mint ahogy pl a fenti a kommentelő férfinak is a véleményéhez, ha ő feljogosítva érzi magát ilyen viselkedésre.

Szerény véleményem szerint minden ember viselkedésében a világmindenség végtelen bölcsessége nyílvánul meg. Ezek szerint kell lennie ilyen embereknek is.3 megjegyzés:

 1. Kedves Karalábé4! Régóta olvasom az írásaidat (mindet elolvasom) és meg kell mondjam nagyon tetszenek. A többi blogon olvasható kommentjeidet is. Meglátásaid, érveid,tapasztalataid melyeket jórészt a bent töltött éveid alatt szereztél így már "külsősként" lesznek igazán ütősek és hasznosak másoknak akik már kezdenek átlátni a szitán. A magam részéről köszönöm, hogy létrehoztad a saját naplódat! Minden nap rákattintok.
  Üdv! Cloudbusting

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves cloudbusting!
   Köszönöm az elismerésedet. Nekem is jól esik kiírnom magamból ezeket a gondolatokat és örülök, hogy másnak is segíthetek ezzel.

   Törlés
 2. Akit bővebben érdekel Dina történeteegy másik szempontból, ezt a blogot most találtam (ott még vannak hasonló bibliai történetek):
  http://szexcsatakanno.blog.hu/2011/03/21/dina_meggyalazasa_es_a_kollektiv_korulmeteles

  VálaszTörlés