Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. július 2., hétfő

Egyre növekvő kritikák a szcientológia ellen

Nem mintha érdekelnének a legújabb hollywood-i válások, vagy éppen a legcsekélyebb mértékben is meglepne a felkapott sztárpár (Tom Cruise és Katie Holmes) női tagjának döntése, amikor kisétálni látszik 6 éves házasságából. A híres páros "bulvár életének" eseményei rámutatnak egy másik, sokak által destruktívnak tekintett szekta bomlási folyamataira.
Úgy látszik ez az év különösen nem kedvez a vallási erőszakszervezeteknek....
A "pokol nyará"-nak nevezte ezt az időszakot a szcientológia számára a The Independent száma (hivatkozási link angolul az oldal alján található). Ráadásul a sztárpár szakítása az egyház 60. évfordulójára esik.

Az 1952-ben alapított vallásról, akit bővebben érdekel, itt olvashat. Számomra az egész történet annyiban érdekes, hogy az egész problémakör nagyon hasonlít az Őrtorony Társulattal kapcsolatosan felmerülő jelen folyamatokra. Pl: a cikk megemlíti, hogy a szcientológusoknak hirtelen nem az a legnagyobb problémájuk, hogy "szektá"-nak nevezik őket, sokkal inkább aggasztják őket nagy port felkavaró bírósági ügyek, a tagok vallástól való elpártolása, a szennyes kiteregetése és az, hogy a ex-tagok rossz hírét keltik az ún "vallásnak".

Ismerősen hangzik?

Ráadásul, most még a 60. évfordulón, az egyház, mely amúgy sem szűkölködik hírességekben, két legjobban ismert támogatója is elválik. Érdekes módon Katie Holmes is, aki maga egy katolikus családban nőtt fel, állítólag nem szeretné, ha Cruise beleszólna a közös gyermekük vallásos neveltetésébe.

Számos párhuzam található a Jehova Tanúi vallás és a szcientológia között ezekben a vonatkozásokban. Mint minden vallásnak vagy szektának meg vannak a saját vonzási körei; bizonyos típusú embereket vonzanak (és egyúttal taszítanak is egyeseket).

A szcientológia, az egyik követője, Pete Griffith, szerint azokat az embereket keresi, akiknek 'sok pénzük és sok idejük van'. Jehova Tanúi egy másik, de hasonlóan céltalan embercsoportot céloznak meg, akiket aztán elláthatnak utasításokkal és "szellemi táplálékkal".

Ezzel még nincs vége a szcientológia "rossz év"-ének, mivel ősszel egy kritikus hangvételű film egyik jelenetében, Joaquin Phoenix főszereplésével mutatják be azt a stressz-tesztet, amivel "pszichikus megterheléseket" térképeznek fel. Ez az eljárás részét alkotja az "audotorium" nevű kezeléseknek.

Bár Jehova Tanúinál ilyen kezelések nem léteznek ugyan, a szakképzetlen (néha ugyan jó szándékú) gyülekezeti előljárókkal (vénekkel) való találkozás sem éppen mentes minden stressztől.

Talán érdemes mindannyiunknak egyénenként felülbírálni, hogy mi módon szeretnénk kezelni a stresszünket és milyen mértékben szeretnénk kiadni az életünk feletti irányítást a kezünkből. Vagy ha egy vallás tagjai vagyunk, akkor a vezetők vajon mennyire követődzően akarják ezt megszerezni. Némely vallási vezető egészen odáig megy, hogy még bibliaidézetekkel is alátámasztja érvelését, mintha maga Isten akarná ezt a kiszolgáltatott állapotot, hogy aztán a "juhszerű" egyének kellőképpen "vezethetőek" legyenek.


Forrás: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/scientologys-summer-of-hell-7901943.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése