Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. június 27., szerda

Lelki traumák ára: leépülés vagy kihívás…?

—„Az önsegítő csoportok azért virágoznak, mert az emberek megnyugvást és erőt találnak abban, hogy együtt lehessenek azokkal, akikkel megoszthatják közös élettapasztalataikat.
Az 1950-es évek óta a társadalmi változások létrehozták mindazon előfeltételeket, amelyek alapján ez a társadalmi jelenség manapság egyre terjed”

Jacobs - Goodman (1989)
"—A mélységesen megrázó események és veszteségek - legyenek azok természeti katasztrófák, avagy mások gonosztettei - két, egymástól eltérő irányba pecsételhetik meg embermilliók sorsát: vagy úgy, hogy belénk építenek önpusztító, önsorsrontó, „kezelhetetlen” démoni erőket - agressziót, gyűlöletet, alkohol- vagy drogfüggőséget, örökös gyászt, betegséget vagy egyebet -, vagy úgy, hogy a trauma kihívás lesz egy méltóságosabb, bölcsebb, érdemlegesebb és értelmesebb emberi élet és közösség megteremtésére." (Baráth Árpád)

Amint azt már korábbi írásaimban is említettem, Jehova Tanúi gyülekezeteiben átélt helyzetek hasonlóan más tragikus eseményekhez, mint háborúk, katasztrófák stb. traumatikus hatással bír a tagok életére. A gyülekezet részéről lejáratott személy posztraumatikus stressz tüneteit mutathatja és tartós személyiségtorzuláshoz vezethet. Leggyakoribb személyiségtorzulások lehetnek:

  • Az áldozat azonosítja magát az agresszorral (jelen esetben Őrtorony Társulat) és olyan tüneteket produkál, mint dühroham, pusztítás, bosszúvágy - vagyis úgy érezheti, hogy ő is úgy bánik másokkal, ahogyan vele bántak; 
  • egy másik változatban az áldozat a traumatikus veszteségbe éli bele magát, ami mások iránti (túlzott) gondoskodásban fejeződhet ki (pl: kodependens kapcsolatok); 
  • Az áldozatnál esetleg beindulhat egy "szegény én" program (általában valami régen átélt trauma ismétlődéseként), ami a feldolgozatlan gyász tüneteit produkálhatja, mint pl: bűntudat, depresszió vagy ismétlődő viktimizáció!
Ennekokáért a volt tagoknak feltétlenül szükséges az átélt események újraértelmezése, "átkeretezése", hogy életükben csökkenteni tudják az ebből eredő stresszhatásokat. Egy stresszhelyzeteket osztályozó lista a vallásos hit elvesztését 100 pontra értékeli (ez a legmagasabb pontszám), pontosan ugyan annyira, mint a házastárs halálát. Ugyanez a lista a munkahelyről való elbocsátást 50, míg bankkölcsönök teljesíthetetlenségét 30 pontra értékeli.
Nem véletlen, ha a Jehova Tanúi tevékenysége által beazonosított "jó hír" hirdetését a a Biblia az utolsó napok jelei között említi meg a háborúkkal, éhinségekkel, járványos betegségekkel egy lapon. Az említett táblázat alapján, a vallásos hit elvesztése (100 pont), hírnév elvesztése (60 pont), önbizalom elvesztése (60 pont), család felbomlása (65 pont), változás az egyházi szolgálatban (20 pont) alapján összegyüjtött "stresszpontok" összértéke 305 pont lehet. A kiértékelés szerint 300 pont felett már súlyos életkrízis állapítható meg, vagyis pusztán a "vallási" élményekből könnyen összejöhet egy trauma, és akkor még ne is említsük, ha még az illetőnek ezzel párhuzamosan más, gondja is van (mint pl. megélhetés, egészségi gondok stb.)

Vagyis semmiféleképpen nem szabad alábecsülni az átélt események életünkre gyakorolt hatásait, de azt is tudnunk kell, hogy elsősorban a mi döntésünk, hogy hogyan értékeljük ki a velünk történteket.
A lehetséges válaszutak:
1.Önpusztítás vagy önsegítés

2.Gyanakvás vagy bizalom

3.Tagadás vagy belátás

4.Düh vagy megnyugvás

5.Félelem vagy szembesülés

6.Bűntudat vagy ártatlanság

7.Gyász vagy megbékélés

8.Halál vagy megváltás

9.Megtorlás vagy megbocsátás

10.Célvesztés vagy célkeresés

11.Gyűlölet vagy szeretet

12.Szenvedés vagy öröm
Személy szerint nagyon fontosnak tartom a saját magunkon és egymáson való segítség jelentőségét, hogy a Jehova Tanúi hatására ne lefele induljunk el a lejtőn, hanem tudjunk tanulni a történtekből. 

Forrás:
Baráth Árpád: Az önsegítéskultúrája és traumakezelés: Művészetterápiás megközelítés,  III. Regionális Szakmai Találkozás, Pécs Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar (PowerPoint)
Mihalech Gábor: A nyugodt élet titkai (gyors és hatékony ellazulás progresszív izomrelaxációval)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése