Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. június 20., szerda

Jehova Tanúinak kártérítést kell fizetniük egy gyermekmolesztálási ügyben

Alameda megye (USA) igazságszolgáltatása 7 millió dollár kártérítést és további 21 millió dolláros büntetést ítélt meg múlt hét csütörtökön Candice Conti felperes számára, nyilatkozta Rick Simons, a nő ügyvédje.


“Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, melyet egy egyedüli gyermekbántalmazási eset áldozata ügyében hoztak az országban’ – nyilatkozta az ügyvéd.

Conti kisasszony a perben elmondta, hogy 1995 és 1996 között, vagyis 9-10 éves korában és amíg tagja volt Jehova Tanúi Észak Fremont-i gyülekezetének, többször volt szexuálisan bántalmazva az egyik gyülekezeti tag, Jonathan Kendrick által.

A hölgy abból a célból hozta esetét nyilvánosságra, hogy másokat, akik szintén szexuális molesztálás áldozatai voltak, is bátorítson arra, hogy fedjék fel eseteiket a nyilvánosság előtt.

“Semmi nem hozhatja vissza a gyermekkoromat” – nyilatkozta Conti kisasszony az The Oakland Tribute-nak. “De talán ezen az eseten keresztül, remélhetőleg, ha elérjük, hogy megváltozzanak az eljárások (a gyülekezetben), akkor már valami jó jöhet ki a dologból legalább.”

Az eljárás során a hölgy szintén utalt arra a tényre, hogy a keresztény felekezet nemzeti vezetői egy olyan vezérelvet alkottak 1989-ben, mely szerint az egyház vénei titokban tartják a gyermekmolesztálási vádemeléseket. Az érintett gyülekezet vénei ezt a szabályt követték, amikor Kendricket 1994-ben gyermekmolesztálás vétke miatt Alameda megyében elítélték.

Bár az elkövető ellen ugyan nem emeltek vádat Conti kisasszony ügyében, viszont egy másik esettel, amikor is egy gyermekkel szemben gyakorolt buja és fajtalan viselkedéssel vádolták, már bele került a rendőrség nyilvántartásába 2004-ben.

Az 58 éves Kendrick, aki Oakley-ben (Kalifornia) lakik, szerepel az állam szexuális molesztálókról készült listáján. A bíróság döntése szerint a bírság 60%-nak megfizetése őt illeti, de a nő védőügyvédje szerint nem tudnák behajtani rajta a büntetést, mert a férfi nincs abban a helyzetben, hogy ekkora összeget kifizessen. A new york-i Őrtorony Biblia és Traktátus Társaság – a szervezet, mely felügyeli Jehova Tanúi tevékenységét – felelős a fennmaradó 40% megtérítéséért.

Jim McCabe, a gyülekezet ügyvédje úgy tervezi, hogy fellebbez a döntés ellen.

“Jehova Tanúi gyűlölik a gyermekmolesztálást és úgy hiszik, hogy egy ilyen tett az emberiség megfertőzője”. Az ügyvéd hozzátette: “Jonathan Kendrick-nak nem volt gyülekezeti kiváltsága, ő csak egy egyszerű tag volt. Ez egy tragikus eset, amikor a gyülekezet egy tagja egy ekkora terhet rak az egész csoportra, egy olyan tettel, amit ő maga egyedül követett el.

(Ennek a cikknek egy változata nyomtatásban megjelent a The New York Times 2012 június 18-i szám 14. oldalán. Az eredeti cikk címe: Jehovah’s Witnesses Told to Pay in Abuse Case)


Forrás:
http://www.nytimes.com/2012/06/18/us/28-million-awarded-in-jehovahs-witnesses-abuse-case.html?_r=3&smid=fb-share

Ez egy másik érdekes és megrázó eset, amikor egy 5 éves kislány apját felmentette a bíróság emberölés gyanúja alól, amikor felindultságában agyonütötte a kislányát molesztálni szándékozó férfit:
http://www.hir24.hu/kulfold/2012/06/20/agyonverte-a-kislanyat-molesztalo-ferfit/~~fokusz#comments

1 megjegyzés:

  1. Az esetről készült videó összefoglaló magyarul:
    http://jehovatanui.blog.hu/2012/07/11/az_ortornyot_megbuntettek_a_tarsulat_jogi_csatat_vesztett_gyermekmolesztalasi_ugyben

    VálaszTörlés