Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. június 14., csütörtök

Egy új világrend (5. rész)

- Ó, csoda! – mondta Miranda. – Milyen nemes lények ezek! Bizonyára nagyszerű világ az, amelyikben ilyen emberek élnek. (Shakespeare: A vihar, Vas István fordítása)
Az izolációban nevelkedett Miranda a fenti szavakat mondta, amikor először látott apján és néhány szolgáján kívül más emberi lényeket - részegen dűledező matrózokat.
Aldous Huxley, híres művét ezen idézet alapján nevezte el (magyar fordítás: Szép Új Világ, eredeti címén: Brave New World), ami egy kissé ironikus jövőképet tár elénk a "tökéletes társadalomról", hasonlóan George Orwell 1984 c. művéhez.

Ennek a sorozatnak korábbi cikkeiben, James Readfield (A mennyei prófécia szerzője) egy hasonló futurisztikus képet fest elénk; az emberiség spirituális fejlődésének eredményét.
Amikor Jehova Tanúja voltam, nem tartoztam azok közé, akiket elvarázsoltak a színes képek, melyek az Új Világ társadalmát ábrázolták különféle pózokban: ahogy éppen baráti társaságban étkeznek, kertészkednek, szüretelnek vagy éppen építkeznek. Úgy éreztem, hogy ezek az ábrázolások nem a realitáson alapulnak és csak hamis ábrándokat keltenek az emberekben.
Attól még titokban úgy gondoltam, hogy jó is lenne egy ilyen szép új világ, persze nem azokkal a szinekkel és jelenetekkel, ahogyan a kiadványokban ábrázolják őket.

De ami túl szép, hogy igaz legyen az valószínűleg nem igaz.

Vagy mégse?

Redfield, a könyvében felvázolja, hogy akik kiértékelték múltjukat, beazonosították saját hatalmi drámáikat és alkalmazzák azok alapelveit a párkapcsolataikban és másokkal való kapcsolataikban, azok részt vesznek egy olyan folyamatban, amit az emberi tudat evolúciójának nevezhetünk. Ez alapján egy új embertípus várható, mely egy újfajta társadalmat hívatott produkálni, melynek jellemzői:

  • az emberek befelé fordulnak, jobban figyelnek az intuicióikra, melyek által útmutatásokat kapnak
  • a természet világát értékelni kezdik
  • megvonják a támogatásukat az olyan vállalatoktól, melyek ezen kincsek elpusztítását okozzák
  • a túlélés helyett az élet értelmét keresik és saját célokat tűznek ki
  • "zöld technikák" elterjedése
  • a társadalmi és környezeti problémák megoldására vonatkozó intuiciók természetes módon jelentkeznek a szélesebb látőkör eredményeként
  • az adakozás az élet részévé válik
  • olyan betegségeket is kezelni tudnak, melyeket korábban, még a modern orvostudomány korában sem voltak képesek
Az Őrtorony Társulat, kihasználva az emberek Aranykor utáni természetes vágyát, színes szocreál képeit használat mézesmadzagként azon emberek félrevezetésében, akik valamilyen oknál fogva nem voltak képesek a belülről jövő fejlődésre. Rendelkeztünk a jobb élet iránti vággyal és azzal, hogy szellemi értékeken alapuló életet éljünk, de sajnos ehhez nem voltak meg az eszközeink. Szándékosan kiskorúságban tartottak minket és ha mi ezt elfogadtuk, (mert azért ez kényelmesebb volt ám), akkor nem csupán az életünk kerülhetett a tönk szélére, hanem a paradicsomi földről való elképzelésünket is nagyon könnyen az ábrándok kategóriájába rakhattuk. 
Ami igaz is, mert azokkal az emberi tulajdonságokkal, amiket a gyülekezetben lehetett kifejleszteni, valóban csak egy ábránd egy jobb világ. Sajnos sok Jehova Tanúja számára a depresszió, a pszichiátriai kezelések és az öngyilkossági gondolatok jelentik a realitások talaját.
Jehova Tanúiként, ennek az Új Világnak az eljövetelét hírdettük, annak a majdnem biztos tudatában, hogy mi nem fogunk oda kerülni. Olyanok voltunk, mint az a gyerek, akit felnőtt ruhába kényszerítettek. 
Hírdettük a "jó hírt", miközben elfelejtkeztünk a családunkról, az idősekről, betegekről de legfőképpen saját magunkról, a saját belső érzéseinkről, amiről senki más nem tud gondoskodni és nem is köteles, így a természet és végsősoron Isten ellenére kezdtünk el eljárni, csak azért, mert érzelmileg egy gyülekezethez kötődtünk.
Jézus az utolsó napokról szóló (akkoriban futurisztikusnak számító, ma már történelem), próféciájában a jó hír hirdetését a háborúk, járványok és egyéb katasztrófák között említi meg. Egyes emberek tapasztalat szerint a Jehova Tanúi által kétségtelenül világméretekben hírdetett "jó hír" is inkább katasztrófának számít, ha figyelembe vesszük az Őrtorony-tanítások egyénekre, családokra és a társadalomra gyakorolt hatásait.

Ha mégis úgy érzed, mégpedig teljes joggal, hogy Te magad az isteni akarat megvalósulásában vettél részt, amikor prédikáltál (ami teljesen jogos, mert ha ez a vágy belülről jött, nem a szüleid vagy a vének nyomására, akkor valóban abban vehettél részt), akkor gondolj arra, hogy neked erre volt akkor elhívásod Istentől. De ez nem jelenti, hogy csak te vettél részt az isteni akarat megvalósulásában, mert ugyanúgy részt vettek a munkások, akik a házadat építették, vagy azt az utat, amit használtál, az orvosok, akik gyógyítottak, a tanárok, hivatalnokok és még sokan mások. Ők meg arra kaptak "elhívatást".
Véleményem szerint nem szabad magunkat mások fölé helyezni azáltal, mert mi prédikáltunk (de alul sem szabad értékelni azt), mert ha igazából megismertük az Őrtorony-módszereket, akkor tudjuk, hogy nem kevesebb agymosásra volt szükségünk ehhez, mint pl azoknak, akik háborúba mentek és ölték egymást. A Watchtower szervezet kétségtelenül betöltött egy utolsó napokra szóló próféciát, ami azt a célt eredményezi, mint ahogy mindegyik más is (földrengések, háborúk, éhinségek stb.) hogy az emberek felébredjenek a szellemi tunyaságból (nem azok, akiknek hírdettük a jóhírt, hanem mi magunk!!!). 

Ha valakiben ez fennakadást okozna, kérem, vegye figyelembe a következőket. A helyzet hasonló ahhoz, amikor a főpapok kitaláltál, hogy meg kell ölniük Jézust (János 11:47-53). Vajon Isten "akaratát" cselekedték ezek az emberek? Hogyan vélekedett Isten a tetteikről? Támogatta őket, megakadályozta, felelősségre vonta vagy esetleg megdicsérte? Merített-e Jézus "hasznot" az ő ellene történt sérelmekből? De hát nem "Isten akarata" volt, hogy Jézus váltságul adja az életét? 

Ha a szellemi fejlődés volt a célod, amikor Jehova Tanúja lettél, akkor előbb-utóbb hasznot tudsz majd meríteni ebből az Őrtorony Társulat által közvetített "gondoskodásból" és tanulságot tudsz majd levonni az életedre vonatkozóan (ez alatt nem azt értem, hogy majd az Őrtorony-tanításokból fogod ezt a tanulságot levonni, hiszen pont azok és az azokhoz való viszonyulásod okozta a gondot - nyilván, ha megtartod ugyanazt ahozzáállást, az nem fogja megoldani őket...).
Ha nálad ez a "kezelés" már elérte a célját, akkor az is lehet, hogy képessé válsz az isteni akarat más vonatkozásaiban is részt venni.

Felhasznált gondolatok: James Redfield: A mennyei prófécia

1 megjegyzés:

  1. "ha ez a vágy belülről jött, nem a szüleid vagy a vének nyomására, akkor valóban abban vehettél részt), akkor gondolj arra, hogy neked erre volt akkor elhívásod Istentől."

    Ezzel teljesen egyetértek. Én azt az időt Istennek adtam, hogy teljesítsem az akaratát.És igazából most is azt teszem. Minden alkalmat megragadok, hogy beszéljek Jehováról, a Bibliáról, mert ez fontos! És tovább keresem a lehetőségeimet, hogy az igazságról minél több embernek beszéljek, vagy valamilyen formában eljuttassam hozzájuk

    VálaszTörlés