Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. február 10., péntek

Gondolataim az EGY igazság létezésével kapcsolatosan

".....Saját tapasztalataim szerint előfordulhat, hogy a faldöntögető érv, ami sokak véleményét változtatja meg, nem biztos, hogy ezt mindenkinél eléri. Sok olyan emberrel találkoztam már, aki egyértelmű bizonyítékok ellenére sem hitte el amit mutattak neki. A magyarázat elfogadása sok esetben attól függ, hogy az elfogadónak milyen a személyisége, iskolázottsága. ugyanis ha mindenki hajlana az EGY igazság elfogadására, akkor nem osztaná meg ennyire politikailag, vallásilag, meg minden szempontból a világot ez a rengeteg nézőpont."
(Részlet egy volt-JT érveléséből)
Mint hűséges Jehova Tanúja, magam is megszállottja voltam annak a gondolatnak, hogy létezik egy abszolút igazság, amit minden 'épeszű' embernek el kell fogadnia. Valóban úgy tapasztalhatjuk mindannyian, hogy ha ellene teszünk bizonyos törvényszerűségeknek, amiket nevezhetünk 'igazságoknak' is, akkor bizony bajba kerülünk. Ezen oldal testvéroldalán folyó meglehetősen értelmetlen vitatkozások, melybe jómagam is bele szoktam folyni időről-időre (mea culpa), során újra és újra a fenti idézethez hasonló elmefuttatásokat olvashatunk pro és kontra.

Az Istennel és a vallással kapcsolatos döntéseinket viszont nem az eszünkkel, hanem a szívünkkel hozzuk meg. Milyen igaz, amikor valamit teljes szívvel teszünk meg, szívvel-lélekkel küzdünk egy nemes cél eléréséért vagy ha egy ügyet szívbélinek tekintünk, az általában olyan hozzáállást sejtet, ami felülírhatja az elme logikáját.

Mit is mondanék ma a 20 évvel ezelőtti önmagamnak arról a bizonyos igazságról?

Talán a legfontosabb, hogy rengeteg nézőpont létezik, amely mindegyike összhangban lehet azzal a bizonyos igazsággal. Hiszen minden embernek más és más tapasztalata, egyénisége és nézőpontja lehet, ami ahhoz vezet, hogy még a Biblia örökérvényű szavait is másként érthetik, sőt élethelyzetektől függően is mást mondhat ugyanaz a vers még ugyanannak a személynek is. Ebből az is következik, hogy ha ebből az egész megismerésből kihagyjuk a saját magunk megértését és szeretetét, akkor a legjobb esetben is csak egy torzított képet kaphatunk az éppen aktuális 'igazságról'. Hiszen, ha én magam nem látom és nem értem a saját nézőpontomat, akkor ugyan ki fogja helyettem ezt megtenni? Sőt, hogyan érthetem meg a másikét, ha sajátomat sem értem?

Ennek fényében teljesen érthető, hogy miért is ragaszkodnak sokan a JT tanításokhoz, a sok-sok érvelés és logikus meggyőzés ellenére is. Bár, számomra meglepő módon, a kommentek olvasásából kiderült, hogy rengetegen nem értenek egyet társulati tanításokkal és a vezetők viselt dolgairól is aránylag széles körben tudnak. Mégis van egy szívbéli kötődésük és nem csupán a családtagjaik vagy barátaik miatt. Talán van egy olyan űr ezekben az emberekben, amit muszály kitölteniük valamilyen 'készen kapott' igazsággal, egy 'elfogadható magyarázattal', mint ahogy a fenti idézetben is kifejtette ezt a szervezethű 'hitehagyott' személy.

Ki vethetne bármit is az ilyen személyek szemére? A saját tapasztalatomból tudom, hogy azzal az igazsággal, ami rólunk szól, egyáltalán nem olyan könnyű szembenézni. Nem csupán kényelmesebb felvenni egy vallásos ritmust, hanem egyes esetekben létkérdés is lehet ez. Egyáltalán nem áll szándékomba kritizálni olyanokat, akik ezt teszik. A blogom célja mindössze annyi, hogy olyan megoldási módokra mutassak rá, amelyek segíthetnek szembenézni a saját félelmeinkkel és kikerülni abból a bizonyos mókuskerékből.









2 megjegyzés:

  1. Talán az egyik,-de inkább a legerősebb Post!
    Köszönöm!
    Amikor Jahveh kiszabadított az Őrtorony Társulat fogságából, elmondtam másoknak is élményeimet, megtapasztalásaimat,és cáfolataimat a brooklyni tanításokra. Szomorúan láttam,hogy az "egyedüli_pontos_ismeret"-et erőteljesen hangsúlyozó (ex)testvéreimről mennyire leperegtek,és természetesen elővették a szokásos kitérő feleleteket: "Várj Jehovára!!",-és: "Majd a maga idejében a hű,és bölcs...!!"

    Feleségemet másképp szabadította meg Isten,mint engem,más érvek hatottak Rá.

    Ami közös,-és szerintem kikerülhetetlen: felismerni,és beismerni: bűnös vagyok,és csak az Úr Jézus Krisztus váltsághalála ment meg az ítélettől,-minden vallásos cselekedettől,"szántóföldi szolgálattól", "pontos ismerettől",
    "Jehova Szervezetétől" függetlenül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A probléma az, hogy a mai világban már nem lehet olyan hatékonyan fenntartani a hazugságokat, mint ahogyan ezt tették pl 1-2 évtizeddel ezelőtt. Megdöbbentő események játszódnak le a szemeink előtt. Azon sem lehetne csodálkozni, ha egyszercsak 'bezárna a bazár' és azoknak, akik nem ismernek mást, mint a JT szervezetet ténylegesen nem lenne más választásuk, mint megszüntetni ezt a függést. A beszűkült gondolkodásmőd helyett újra fel kell fedezni a világot.

      Törlés