Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. november 26., kedd

Az igazság egyszerű

A szektás gondolkodásnak egyik jele a tapasztalatok “egységesítése”, mely érdekében a nyelvezetet leegyszerűsítik és kliséket használnak. Ezzel az eljárással létrehozzák a "szent tudomány"-t, a legvégső igazságot, amit aztán mindenkinek el kell fogadnia.

Például a megbocsátáshoz nem kell keresztülmenni a harag, düh, elfogadás és problémarendezés lépésein, hiszen elég, ha csak "magunkban" elnézzük a másiknak a tettét. Hiszen Isten is ezt teszi (mondjuk, akkor nem tudom miért van annyi nyomorult ember....???). Az, hogy ezzel a fajta "megbocsátással" maximum csak bűncselekmények felett hunyhatunk szemet, az senkit ne zavarjon. Hát nem megbocsát Isten nekik? Minek ide hatóság? Ja, hogy azok a bűnösök és nem a bűnözők?? Oops... (Mondjuk a magyarban legalább van erre két külön szó....de ha a fogalommal nem vagyunk tisztába, akkor mindegy...)

Az ehhez hasonló rövidre zárt megoldásokkal legtöbbször csak rövidzárlatos egyének hozhatóak létre, és nem azért, mert bármi probléma lenne a hívők mentális képességeivel. Maga az eljárás az, ami elsorvasztja a gondolkodást, a saját lelkiismeretet és érzelmileg egysíkúvá tesz embereket. Az emberi lélek pedig úgy tiltakozik ez ellen a terror ellen, hogy kifejleszt valamilyen pszichés vagy pszichoszomatikus állapotot. 
"Boldogok a lelki szegények". Valóban, minél kevesebbet észlel az ember a körülötte levő világból, annál egyszerűbbé, 'boldogabbá' válik. 
Bár úgy gondolom, hogy Jézus nem feltétlenül erre a fajta boldog tudatlanságra gondolt....

A megélt tapasztalataink teljesen különbözőek. A Biblia szavai csak akkor fognak megelevenedni bárki számára is, ha azokat a saját maga valódi egyénisége fényében nézi, nem pedig a másik ember szemüvegén keresztül. Ezért az teljesen normális lehet egyes esetekben, hogy amin az egyik ember kesereg, azon a másik örül. Az is OK, ha időnként összezavarodunk, ha mindent a feje tetejére forgatunk, harcokat vívunk vagy a pokolba kívánunk mindenkit. A takarítás ugyanis átmeneti rendetlenséggel, felfordulással és kosszal jár. A lelki nagytakarítás is. 

Latinovits Zoltán gondolatait ajánlom azok figyelmébe, akik úgy gondolják, hogy mindig jól fésültnek, rendezettnek kell lenniük, akik azt gondolják, hogy tiszta és érthető világképpel kell rendelkezniük minden pillanatban, és akik a "bonyolult" embert a bolondokkal azonosítják.

"Az egyszerűség csak az átélt bonyolultságból születhet. Az egyszerűség évtizedek alatt születik. Aki nem volt összetett, komplikált, alaktalan, sokszögű, sokízű, az nem lehet egyszerű, csak együgyű."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése