Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. szeptember 17., kedd

"Armageddon-csomag"

Ma váratlanul összefutottam egy régi ismerősömmel. Először nem ismert meg, nekem is csak a szeme volt ismerős, mert az semmit nem változott az évek alatt. A JT- i révén ismerjük egymást, bár ő maga sosem volt az.
Ahhoz a családhoz tartozik, akikkel a legbensőségesebb, leghosszabb kapcsolatom volt JTs éveim alatt, és akikkel még a gyülekezet elhagyása után is tartottam a kapcsolatot, jóllehet amikor kiközösítettek, akkor megszakították azt velem. Arra hívatkoztak, hogy lelkiismeretük nem engedi meg, hogy fenntartsák a kapcsolatot továbbra is velem, mivel engem a gyülekezet bűnösnek ítélt (évek óta nem találkoztam senkivel, csak ezzel a családdal). Én elfogadtam a döntésüket, bizonyos fokig meg is értem őket, az ő nézőpontukból, és nem erőltettem tovább a dolgot, bár nem jól esett, hogy annyi év után, akik közvetlen közelről ismertek és TUDTÁK, hogy mi történt, mégis az Őrtorony hazugságai mellett döntöttek. De hát az agymosás ellen sokat nem lehet tenni...

Szerencsére vannak olyan csatornák, ahonnan értesülhetek hogylétük felől, például az ilyen 'véletlen' találkozások. Ismerősöm elmondta, hogy semmi lényegi dolog nem változott, de megítélése szerint az Őrtorony egyre durvább dolgokat követel a híveitől.
A család maga egy meglehetősen intellektuális, mondhatni 'normális' emberekből áll, akik már kb a 90-es évek eleje óta JT-i. Sajnos egy tragédia beárnyékolta az életüket, hiszen az egyik családtag, aki JT volt, a kizárása után öngyilkosságot követett el. Ennek a személynek a viselkedése igen sok kivetnivalót hagyott maga után, szabályos pokollá változtatta a családja életét. Egy alkalommal én is ott voltam, amikor olyan elemi erővel fenyegette családját, hogy szabályosan rettegtem, és azon gondolkoztam, hogy rendőrséget kellene hívni. Ehhez hozzátartozik persze, hogy addig amíg JT volt, előszeretettel élt kettős életet (főleg a kiközösítése előtti években), de mégis úgy gondolta, hogy az életét a családja és az Őrtorony tanok tették tönkre. Az sem zavarta, hogy miközben ezeket bömbölte, rettegésben tartott másokat. A család persze a legjobb erőfeszítése ellenére sem volt képes őt megérteni, pedig nem tagadták ki, nem szüntették be a vele való kommunikációt.
Tehát nem egy vaskalapos családról van szó.

Szóval kiváncsi voltam, hogy mik azok a durva dolgok, amiket követelnek tőlük. Erre ismerősöm: "képzeld, megyek haza egyszer és egy csomag fogad az előszobában". Kiderült., hogy ez a legújabb 'tanács', hogy  egy túlélő-csomagot kell összekészíteni, mert Armageddon már olyan közel van. Telerakják konzervekkel, meg alapvető felszereléssel, mint amikor valaki utazni készül.
Ledöbbentem. Alig akartam elhinni. Amikor a 80-as évek végén kapcsolatba kerültem JT-ivel, akkor is hallottam ilyen túlélő-csomagokról, meg konzervfelhalmozásokról, meg hasonlókról (pl egyesek nem ültettek fát, nem építkeztek), de ezeket általában úgy tekintették, mint akiknek van egy kis beütésük, a nagytöbbségre nem ez volt jellemző.
Talán még a család maga is pár évvel ezelőtt őrültségnek tekintette volna ezt a gondolatot, de hát ha valaki benne van egy folyamatban, akkor abban ez még logikusnak is tűnhet a számukra.
Soha ne mond, hogy soha!

Ismerősömmel beültünk egy sört meginni (történetesen éppen abba a kocsmába, ahol annakidején a "kocsmagyakorlatomat" végeztem a főiskolán ... ugyanis az volt a legutolsó alkalom, hogy kocsmában voltam), miközben azt fejtegettük, hogy lehetetlenség kivülről belevatkozni ebbe a vallásos folyamatba, hiszen ez annyira zárt világ. Ismerősöm sérelmezte azt is, hogy egy mostanában tartott esküvőn, ahol az egész rokonság jelen volt, az egyik személy, akit a gyülekezetből kizártak, nem vehetett részt a saját nővére esküvői vacsoráján. Egy másik teremben foglalt helyet egyedül, és azon múlott, hogy evett-e vagy sem, hogy valaki megsajnálta és juttatott neki egy kis kaját. Mivel ismerősöm soha nem keresztelkedett meg, így vele nem bántak kirekesztően. Amikor a rokon gyerekekkel beszélgetett, az egyik elkezdett sírni, hogy a másik gyerek (akinek a szülei nem voltak Tanúk) meg fog halni Armageddonkor.

Úgy tűnt, mindezekkel a meghökkenéseivel egyedül volt a társaságban, talán voltak más nem-Tanú rokonok is, de azok sem szóltak. Bizony nem könnyű megérteni ezt az agymenést.

Az Armageddon-csomag engem is kiborított. Nem tudom, hogy ez 'hivatalos' utasítás-e vagy csak néhány túlbuzgó vén javaslata, amit - ha valaki nem akar magának rosszat - érdemes megfogadni. Már évek óta mégcsak gyülekezet közelében sem voltam,  így kimaradtam ezekből az élményekből.
Elgondolkoztam, hogy vajon hogy reagáltam volna egy ilyen tanácsra. Mivel ez egy üres gondolatmenet, hiszen azt senki nem tudhatja, de az esély meglett volna arra, hogy Armageddon-csomagot gyüjtsek én is magamnak. Vajon mit tettem volna bele? Hú, ez még önismereti gyakorlatnak is jó: állítsuk össze a legszükségesebb dolgainkat és tegyük bele egy zsákba. Vajon kinek mi a legfontosabb? Bár azt is el tudom képzelni, hogy ebben (sincs) szabad választás, mert központilag előírják (ha valaki olvassa ezt a cikket, és tud ilyen útmutatásról, örömmel venném, ha megosztaná velem, mert komolyan érdekel).
Azért ma már sokkal toleránsabb vagyok ezekkel a bolondságokkal szemben. Ha valakinek az kell, akkor neki arra van szüksége. Lehet, hogy a JT-k is majd használják egyszer a túlélő-csomagot, ki tudja. Ha követik a társulati útmutatókat, akkor erre komoly esély van, hiszen egy "nagy nyomorúságra" készülnek, így nagy valószínűséggel oda is fognak jutni azok, akik ebben őszintén hisznek. Ezt úgy is nevezik, hogy önbeteljesítő prófécia.

Mivel az ún. felelős testvérek jóvoltából sikerült kikerülnöm ebből az őrületből, így én most nem gyüjtögetek magamnak Aramgeddon-csomagokat, azonban egy percig sem tartom elítélendőnek, ha valaki ezt teszi. Végülis ez egy teljesen ártatlan dolog, amivel senkiben nem tesz kárt. Ez ugyan nem mondható el az Őrtorony-tanítás minden megnyilvánulásáról. De hát mindent vagy semmit!
Az is lehet, hogy a testvérek, ha majd odajutnak, hogy rászorulnak a túlélőcsomag tartalmára, akkor eszükbe jut az, hogy milyen is az, amikor valaki a 'nyomorúság kenyerét' eszi. Talán az is eszükbe jut, hogy milyen érzés lehetett annak a kitaszított személynek, akinek az étkeztetése az esküvőn ünneplők kegyeire volt bízva.

15 megjegyzés:

  1. Úgy tudom,hogy ez nem Armageddon- csomag, hanem túlélő csomag valamilyen katasztrófa esetére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, azt nem tudom. A családtagok nevezték el armageddon-csomagnak, ezért használtam ezt a kifejezést.

      Törlés
  2. Azért nagyon beteg dolog bárminek is nevezik. Folyamatos rettegésben élnek ráadásul úgy, hogy pl. katasztrófa ideje alatt vajmi kevés esély van arra, hogy a csomagocskájuk éppen kéznél legyen, viszont egy jó nagy adag félelmet ültetnek magukba és a gyerekeibe.
    Maja

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Mégha egy egyszerű "túlélő-csomagnak" is van előadva (én nem tudom), akkor is elég valószínű, hogy sokan "armageddon-csomagként" interpretálják maguknak és a környezetüknek. Minden egy bizonyos értelmezési keretbe kerül, így a leírt dolgok az olvasók agyában megjelenve a saját képzeletükkel kiegészülve kerülnek be a köztudatba (mármint a zárt csoport köztudatában...ahol aztán elkezdenek önálló életet élni). Ezt lehetne manipulációnak nevezni, aminek lehet pozitív és negatív előjele is. Azok, akik ki akarják értékelni a gyülekezetben kapott agymosást, ezért nem hagyhatják ki a saját értelmezésüket, mert a társulati "tanácsok" azzal manipuláltak, ami a hívek elméjében megjelent. Ha emiatt valaki bajba kerül esetleg, akkor nagyon könnyen ráhárítható annak teljes felelőssége, mert a leírt dolgok sok esetben mások. Pl: ha azt tanácsolják, hogy tartsanak túlélő csomagot otthon, és ezt egyesek Armageddon közelségével kapcsolják össze (nos, vannak ilyenek), akkor ha az mégsem jön el az elvárásaik szerint, akkor a társulat mossa kezeit, és arra utalhat, hogy ők csak túlélő csomagot mondtak, sőt még be is idézhetnek egy 'világi' forrást annak bizonyítékaként, hogy ők mennyire ésszerűek.
      Abban igazuk van, hogy ők arról nem tehetnek, ha valaki másra gondolt, hiszen a gondolatai mindenkinek a sajátja. Ebből a szempontból nehéz helyzetbe kerülhet az, aki nem vállal felelősséget a saját gondolataiért és tetteiért.

      Amikor JT voltam, ismertem olyanokat, akik majdnem minden Őrtorony cikkből kiolvasni vélték, hogy "armageddon közel". Én ezt nem értettem, sőt észre sem vettem a dolgot. És akkor általában megmutatták azt a fél mondatot, vagy éppen egész cikket 8mikor mit), amiben szerintük az állt, hogy a világnak hamarosan vége lesz. Még akkor sem láttam, de kezdtem megérteni, hogy másképp érzékelünk dolgokat, és mindannyian egy kicsit a saját szemüvegünkön keresztül látjuk a világot, nem pedig annak "objektív" valóságában.

      Törlés
  3. Most kaptam egy információt az érintett család egyik tagjától:
    "Az armageddonos csomag vagy hatizsak az mar egy par eves dolog. 2 vagy 3 eve jott a tarsulattol az utasitas, hogy ossze kell allitani egy tulelo csomagot, mivel armageddon mar nagyon kozel van. Alapveto elelmiszerek meg nem tudom meg mi kell, hogy legyen benne, hogy csak fel kelljen kapni, es lehessen menni vele. Attol tartok, hogy az elemozsia, amit anyam beletett a hatizsakba meg annak idejen mostanra mar megromlott :)"

    VálaszTörlés
  4. Azt gondoltam,hogy ilyen "csomag" csak 1975 előtt volt aktuális.
    A diktatúrákban létfontosságú a forradalmi / háborús hangulat keltése,és ébrentartása,lásd: Kuba, Észak-Korea. Nem véletlen a sok hasonlóság a diktatórikus államok,és az önmagát "Jehova Tanúi"-nak nevező felekezet között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na meg éppen az sem teljesen mindegy, hogy a világ melyik felén él valaki. Pl: ott ahol háború van, vagy állandó földrengéskészültség, biztosan fontosabb a menekülésre való állandó készenlét, mint itt Magyarországon.

      Törlés
  5. 2009 júniusi királyság szolgálatban találtam ezt. "Készül a családod a túlélésre?
    1 A beteljesedett bibliai próféciák meggyőzően bizonyítják, hogy ennek a gonosz világnak a vége gyorsan közeledik. Most egy olyan válságos időszakban élünk, mely nagyon hasonlít az Özönvíz előtti időszakhoz (Máté 24:37–39). Noé túlélte annak az ókori világnak a pusztulását, mivel „az igaz Istennel járt” (1Móz 6:9). Biztosan tanította a családját Jehova útjaira, hiszen mindannyian életben maradtak. Hogyan utánozhatjuk Noét, és hogyan készülhetünk családként arra, hogy túléljük a jelenlegi gonosz világrendszer végét?
    2 Az igazságosság prédikálója: Noé mintegy 40-50 éven át kitartott mint ’az igazságosság prédikálója’ (2Pét 2:5). A körülötte élő emberek, akár befolyásolták őket a testet öltött lázadó angyalok, akár nem, biztosan gúnyolták a prédikálás miatt. Szolgálatunk során gyakran tapasztalunk közönyt vagy gúnyolódást, ami azt bizonyítja, hogy ez a világrendszer hamarosan véget ér (2Pét 3:3, 4). Viszont a Noé napjaiban élőkkel ellentétben ma sokan kedvezően reagálnak az erőfeszítéseinkre, és Jehova imádatához ’özönlenek’ (Ézs 2:2). Csak akkor fogjuk megmenteni ’magunkat is, és azokat is, akik figyelnek ránk’, ha kitartóak vagyunk (1Tim 4:16). Nagyon fontos tehát, hogy a szülők mind a szavaikkal, mind a tetteikkel megtanítsák a gyermekeiknek, mennyire sürgős a prédikálómunka (2Tim 4:2).
    3 „Pontosan úgy” cselekedett: Noé és családja számára a túlélés azon múlt, hogy figyelmesen követik-e Jehova utasításait (1Móz 6:22). Nekünk is fontos, hogy ’engedelmességre készen’ kövessük a Biblia és a hű rabszolga irányítását (Jak 3:17). Az egyik családban a felnőtt gyermekek elmondták, hogyan alkalmazta az édesapjuk a Jehova szervezetétől kapott javaslatokat. Például, a tanáccsal összhangban, minden héten levezette a családi tanulmányozást, és az egész család részt vett a szolgálatban a hétvégéken. Törekedett rá, hogy minden héten elvigye magával valamelyik gyermekét a szolgálatba. Az, hogy állhatatosan „pontosan úgy” cselekedett, mély nyomot hagyott a gyermekeiben, és mind a hatan Jehova lojális szolgái lettek.
    4 Ennek a rendszernek a vége hirtelen jön el (Luk 12:40). Ha utánozzuk Noét, és olyan hitünk van, amely megmentést eredményez, akkor mi is, és a családunk is biztosan készen fog állni (Héb 11:7)."

    Ebbe az anyagba aki akarja, simán belegondolhatja mindazt amit a posztban leírtál. Másik cikket nem találtam, pedig emlékszem, hogy 4-5 évvel ezelőtt épp nem voltunk ott az összejövetelen és egy testvérnő elmondta miről volt szó, hogy készítsen mindenki túlélő csomagot katasztrófa esetére. Nem Armageddonra kell vele készülni, hanem ha valami gond van, minden egy helyen legyen elkészítve. Mondogattuk is nincs is még egy ilyen szervezet, amelyik így gondoskodna a tagjairól. Többen meg is fogadtuk a tanácsot, hatalmas utazó táskákat vásároltunk. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a korrekt információt. Azt hiszem ezzel teljes a cikk.

      Úgy gondolom, semmi rossz nincsen abban, ha valaki ésszerűen felkészül arra, hogy a legfontosabb cuccait aránylag gyorsan össze tudja szedni, ha szükséges. Azonban, az a tény, hogy ez a felhívás a Királyság szolgálatiban jelent meg és nem, mondjuk az Ébredjetekben, mégis csak arra utal, hogy a híveket egy végítéletre, vagyis egy armageddoni csatára készítik fel, amivel állandó félelemben élnek. A Bibliából nem olvasható ki egy olyan végítélet, amiről az Őrtorony prófétál, pontosabban nem olyan formában. Én magam ezt sosem hittem, sokkal inkább tartottam egy olyan korszaknak, amikor számvetést kell adnunk, amiben ugyan mindenkinek meglehet a maga "kis armageddona" (fizikai szükség megélésekkel együtt). Megjegyzem, ebben az értelmezésben egyáltalán nem csalódtam.
      Az is lehet, hogy ez sokaknál egyidőben történik, egymáshoz hasonló dolgokat átélve, de az, hogy JT-i majd ide vagy oda menekülnek a vezetőség irányítása alatt, az már azelőtt is elég furának tűnt, mikor még személyesen nem is volt alkalmam testközelből megtapasztalni ennek az írányításnak a gyakorlati hasznát.
      Sajnos ez egy újabb bizonyíték, hogy a vezetők maguk irányítják bele a tagokat a félelembe és a 'nagy nyomorúságba', amikor ezekért a döntésekért felelősséget kéne vállalni, akkor "mossák kezeiket".

      Törlés
  6. Szép napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy Armageddont hogy kell elképzelni? Kb mekkora intervallumra gondolnak a Jt-i, mik történnek majd akkor stb? Mert ugye egy zsáknyi élelmiszerrel nem lehet sokáig kihuzni. Meg nagy teherrel nem lehet menekülni gyorsan, illetve ők hova menekülnek majd, és minek menekülnek, ha Isten őket nem bántja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én abban nem tudok segíteni, hogy "hogy kell elképzelni Armageddont". Azt sem tudom pontosan megmondani, hogy JTi hogyan gondolkodnak ez ügyben, mert ez is változó egyénenként. JT-i elég heterogén közösség, mégha az "egységet" meg is próbálják rájuk húzni. A legtöbb JT-inak tulajdonított általános elképzelés tőlem messze áll, pedig én magam is ott voltam kb 2 évtízedig.

      Azt gondolom, nincsen ebben egységes nézet, azonban a társulati "huhogások" a legtöbb JT-ben félelmet és bizonytalanságot idéznek elő, amit aztán a saját emberi félelmeik tükrében felerősítve adnak tovább egymásnak. Ezt az ún "egyéni értelmezést" a társulat kihasználja, hogy a félelem által ragasszon magához embereket. Ezt el lehet ítélni persze, de sajnos a legtöbb vallási (és nem vallási) ideológia ezek mentén az alapelvek mentén működik.
      Nyilván az is változó, hogy ki mit ért "nagy nyomorúaág" alatt. Egyesek ezt fizikai értelemben gondolják, míg másoknak ez inkább egy lelki gyötrelmet jelenthet. Abban a Tanú közegben, amelyikben én fogortam - ha egyáltalán szóba került ez a téma -, úgy értékeltük, hogy mindenkinek az lesz a nagy nyomorúság, ami NEKI a legnagyobb gond. Vagyis kénytelen lesz szembenézni a dolgaival, nem menekülhet előlük. Más szóval Isten csak akkor "nem bánt", ha azok vagyunk, akiknek születtünk, és azt a feladatot végezzük, amit ebből következőleg "elvár" tőlünk. Mivel már a szülők megpróbálják ezt átírni a "teokratikus" neveléssel, ami aztán folytatódik az iskolában, és a gyülekezetben, így a többrétegű álarc alatt megtalálni azt, hogy mi magunk kik is vagyunk valójában, bizony nem könnyű feladat. Nem csoda, ha ennek felismerése felér egy "armageddonnal"!

      A túlélő csomag ebben az esetben nem segít, bár elismerem hogy létezik némi gyakorlati haszna, főleg a Tanúk esetében, akiktől a társulati útmutatók olyan mértékű "képmutatást" várnak el, hogy egyes követőknek esetleg tényleg szükségük lehet megélni nyomorúságos körülményeket is ahhoz, hogy végre felfogják a dolgokat. Ilyen módon a társulat maga vezetheti bele a híveket a nyomorba (lelki, fizikai, érzelmi - kinek mi), amire nagy bölcsen egy pár napra-hétre elegendő túlélőcsomaggal "segíti" őket.

      Törlés
    2. A Társulat megpróbál egy képet festeni a Tanúk elé, hogy milyennek is képzeljék el a nagy nyomorúságot és Armageddont, hogy ebben is azért lehetőleg egységesek legyenek. Több emberrel is beszélgettem, sokan a nagy nyomorúságtól félnek a legjobban, mert azt pontosan nem tudják mi is fog velük történni. Armageddon akkor kezdődik el, amikor a Tanúkat Sátán és hordái megtámadják, de maga Isten fog értük harcolni. Sok Tanú szülő attól tart a legjobban, hogy a gyerekeiket a szemük láttára fogják bántani. Ezt nem egytől hallottam. Szóval, valami ilyesmi, megspékelve saját gondolataikkal, félelmeikkel, ahogy Karalábé leírta. Nem várják ezt az időszakot, mert félnek.

      Törlés
    3. " Sok Tanú szülő attól tart a legjobban, hogy a gyerekeiket a szemük láttára fogják bántani."

      Erről az jutott eszembe, hogy "aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben". A Tanúk félnek, hogy a gyerekeinekt bántani fogják? Na most én ezt kissé képmutatásnak tartom. Mert már most bántják a Tanú gyerekeket, pontosan a szüleik társulati állásfoglalása miatt, amit a gyerekeikre is RÁERŐLTETNEK. Ha ez annyira nem zavarja őket, akkor mitől félnek, hogy egy képzeletbeli szituációban ez megtörténhet.

      Ha valakinek félelmei vannak, sokkal jobb, ha kilép az álomvilágból és szembenéz a valósággal, azzal ami ÉPPEN MOST történik az életében. Úgy tűnik, hogy a gyermekeiket armageddontól féltő szülőknek a saját lelkiismeretük emlékezteti őket a félelem formájában arra, hogy figyeljenek jobban oda a gyermekük valódi érzéseire, és ne tegyék ki őket lehetetlen helyzeteknek, csak azért, mert a vallás ezt az utasítást adja nekik. Sajnos sok gyerek már éli a maga kis armageddonját éppen a saját szüleik jóvoltából. Az ilyen szülők szükségszerűen bele fognak kerülni egyszer abba a helyzetbe, amikor szembe kell nézniük a saját mulasztásaikkal. Ez nem azért van, mert "Isten bünteti őket", hanem mert ez a törvény (aranyszabály). Ezért a félelmük nem megalapozatlan.

      Törlés
  7. Érdekes és tanulságos volt elolvasni a cikket és a hozzászólásokat! Néhány JV-t ismerek személyesen, de mivel nem tudtak megtéríteni, eléggé távolságtartók velünk szemben. Én evangéliumi keresztyének közegében mozgok. A 70-es évek ébredésének közepén elterjedt egy prófécia, hogy nagy földrengés lesz Budapesten, a Gellérthegy a Dunába fog süllyedni. Sokan, gondolom "túlélőcsomagokkal" felszerelkezve kimenekültek Budapestről, vagy a távolabbi budapesti hegyekbe. Mivel azokban az években a Szentszellem különleges módon látogatta meg az országot, és sok hívő életében hozott gyökeres változásokat, korábban soha nem tapasztalt spirituális élményeket, mi is elgondolkodtunk a "prófécián". A kijelölt napon férjemmel együtt imádkoztunk önmagunkért, a családért (3 gyerek), az egyiptomi meneküléshez hasonló módon Férjem olajjal kenet meg az ajtónk keretét, Isten oltalmába helyeztük magunkat és lefeküdtünk aludni. Ez az esemény jutott eszembe a leírtakról. Isten hűsége soha nem hagyja el az övéit, akkor sem, ha tévednek. Milonni

    VálaszTörlés