Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2015. március 28., szombat

Családon belüli erőszak a keresztény gyülekezetekben

„A vallási közösségek nagyon fontos szerepet tölthetnének be abban, hogy tagjaikat megvédjék az elkövetővé vagy áldozattá válástól. Ha egy lelki vezető tájékozódik a párkapcsolati erőszakról, a nemek közti egyenlőségről, akkor tudását a vallási nevelés és a házasságra való felkészítés során is alkalmazhatja, így segítve a párkapcsolati erőszak korai felismerését és megelőzését. A gyónás és a hívek lelki segítése során döntő jelentőségű, hogy a lelki vezető hangsúlyozza: az erőszak egy döntés, amely az elkövető felelőssége és a hit alapvető erkölcsi értékeivel ellentétes, az áldozat pedig számíthat a közösség támogatására és védelmére. Az istentiszteletek is lehetőséget adnak arra, hogy a lelkészek beszéljenek az olyan családi értékekről, mint az egyenlőség, kölcsönös tisztelet és erőszakmentesség” – állítja Szigeti Vera.
Nos, reméljük, majd egyszer eljutunk ide is, de addig is a családon belüli áldozatoknak kell tenniük lépéseket a saját maguk "kiszabadítására". Tudniuk kell, hogy a legtöbb vallásos vezető (kivételek persze mindig vannak) nem kapott képzést arra, hogy mi módon közelítsen meg egy ilyen szituációt. A hivatásos segítők kaptak ugyan ilyet, de számukra meg a törvényi háttér nem biztosított, így túl sokat ők sem tehetnek (bár azért remélhetőleg többet, mint azok, akik arra buzdítják a sérelmeket elszenvedetteket, hogy "bocsássanak meg", "szeressenek jobban" vagy "imádkozzanak Istenhez"). 

A téma rendkívül fontos, amelynek jelentősége gyakran lekicsinyelt. A fenti idézetet ezen a linken elérhető cikkből vettem, melyet mindenkinek ajánlok elolvasásra, aki érintve van, mint áldozat vagy abban a helyzetben van, hogy lehetséges áldozatok fordulhatnak hozzá segítségkérés céljából. 
Az elkövetők és a családon belüli erőszakkal egyetértők, arra ilyen-olyan okok miatt rábólintók, vagy afelett szemet hunyóknak nem ajánlom, mert felettébb felidegesítenék őket. Ők csak maradjanak meg az önámításukban, majd akkor - talán - eszükbe jutnak tetteik, vagy azok hiánya (mert a cselekvés hiánya is adott esetben ugyanolyan súllyal esik latba...főleg, ha valaki egyházi vezetőként magának követeli a jogot, hogy lelki segítségnyújtást vagy pásztorkodást biztosít kiszolgáltatott helyzetben levő egyéneknek), amikor ők válnak a saját egyházuk áldozatává valamilyen igazságtalan eljárás keretében. 

Azzal is tisztában vagyok, hogy az erőszak elkövetői gyakran szeretik magukat az áldozat szerepében feltüntetni, mert úgy érzik 'lelki gyötrelmeknek' voltak kitéve, amivel igazolva látják erőszakos magatartásukat. Jóllehet az állításuk szerinti 'lelki gyötrelem' ellen nem tettek semmiféle panaszt, lépést vagy nem kerestek semmilyen szakmai segítséget sem. Csak visszavágtak. Mint az óvodában. Jóllehet felnőtt, elvileg normális (vagyis nem ismernek el semmilyen pszichiátriai betegséget önmaguknál, mely kezelésre szorulna....így felelősségük és döntési képességeik teljes birtokában vannak) sőt VALLÁSOS emberekről van szó. 

Még egy rövid részt kiemelnék az idézett cikkből, mely az áldozatok tűrésének okairól szól:
(A családon belüli erőszak nagy többsége nők és gyermekek ellen irányul és az elkövető férfi. Ez az arány még jobban eltolódik egy patriarchális felépítésű szervezetben, ahol a 'segítségnyújtást' is csak és kizárólag férfiak végezhetik. Természetesen ettől függetlenül létezhetnek - ahogy léteznek is - férfi áldozatok, kikre ugyanúgy vonatkozhatnak az alábbi jellemzők.)


"Miért tűr a nő?

A maradás lehetséges indokai az áldozat részéről.
A gyerekek – „A gyerekeknek szükségük van apára. Egy erőszakos apa is jobb a semminél.
Az önbecsülés hiánya – „Úgysem találnék nála jobbat. Azt mondja, hogy csúnya vagyok, ráadásul rossz anya és feleség.”
Félelem – „Megfenyegetett, hogy ha elhagyom, utánam jön és megöl engem is, meg a gyerekeket is.”
Beletörődés – „Úgysem tudok változtatni a helyzetemen. Ő az erősebb. Senki nem tud rajtam segíteni.”
Felelősségérzet vagy társadalmi nyomás – „A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga.”
Anyagi biztonság vagy gazdasági függés – „Nem tudnám egyedül eltartani magam és a gyerekeket. Egyébként is, hová mehetnék?”
Érzelmi zsarolás – „Azt mondta, nem tud nélkülem élni. Azt mondta, öngyilkos lesz, ha elhagyom.”
Bűntudat – „Biztosan én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánjanak felem.”
Szégyenérzet – „Jobb, ha erről nem tud senki. Nem bírnám elviselni, ha kiderülne, miket csinál velem.”
A valóság letagadása – „Nem is igazi erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Más nőknek sokkal rosszabb.”
Szerelem – „Szeretem. Amikor nem durva, boldog vagyok. Ha vele maradok, talán a szerelmem megváltoztatja.”
Házastársi eskü – „Megfogadtam, hogy a felesége maradok, míg a halál el nem választ. A rossz tulajdonságait is el kell fogadnom.”"

Forrás:

13 megjegyzés:

  1. Elnézésedet kérem, nem a témához vág, de csak most látom az "sk" jelet a blog végén. Ez netán azt jelenti Sk- s vagy ?

    VálaszTörlés
  2. http://eletazortoronyutan.blogspot.sk/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, szerintem az az országra vonatkozik, ahonnan megnyitod a blogot. Nálam pl most ez van, mert én most az Egyesült Királyságban vagyok: http://eletazortoronyutan.blogspot.co.uk/
      DE eddig észre sem vettem, mert nem is figyeltem. Őszintén bevallom, nem tudom, hogy az sk milyen országra utal, de én magyar vagyok, és Magyarországon élek.

      Törlés
    2. Ok, értem, csak érdekelt, mivel eddig nem figyeltem meg..de az lesz amit mondasz.

      Törlés
  3. Értékes poszt, csak nagyon kár, hogy nem konkrétabb....Ez ugyanis nagyon összetett és nagyon széleskörű téma .Több részt is megérdemelne......
    Ugyanakkor én nem csak a nőket tüntetném fel áldozatoknak !! Még véletlenül sem...férfiak /nem állítom hogy ugyanolyan arányban/, is áldozatul esnek a családi a terror valamely formályának...Nem elméletből írok sosem...hanem gyakorlatból...Az utóbbbi időben igen egyre több férfi szenvedő alanya az ilyen családi terrornak a feleség részéről. Konkrétan az a folyamat melyet leírsz a cikkben szóról szóra...... minden elemében .
    S hogy ez minek köszönhető ?
    Van róla elméletem, de az már csak elmélet, úgyhogy ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit értesz azon hogy nem elég konkrét? Ha kifejted, érdekelne a cikkek írásánál. Eddigi tapasztalataim alapján azt figyeltem meg, ha elég "konkrét" vagyok, azon általában kiakadnak/megsértődnek stb, de nem tolerálják a más véleményt. Hát még a konkrétumokat nem.

      Egyáltalán nem csak a nőket "tüntettem fel áldozatként", sőt nem is én írtam a cikket, csak felhasználtam egyes részeit, és mivel nem értek egyet azzal, hogy a családon belüli erőszak áldozataiként csak a nőket azonosítsuk, ezért zárójelben megjegyeztem: "A családon belüli erőszak nagy többsége nők és gyermekek ellen irányul és az elkövető férfi. Ez az arány még jobban eltolódik egy patriarchális felépítésű szervezetben, ahol a 'segítségnyújtást' is csak és kizárólag férfiak végezhetik. Természetesen ettől függetlenül létezhetnek - ahogy léteznek is - férfi áldozatok, kikre ugyanúgy vonatkozhatnak az alábbi jellemzők" Pl, a "miért tűr a nő" alcímnél a cikket idéztem - ami elsősorban női áldozatokat vett számba, bár ugyanazok az okok egy férfinél is jelen lehetnek. Még ha arányaiban kisebb számban történne is a férfiak bántalmazása a nők részéről, az ugyanúgy elítélendő, és az áldozatoknak segítségre lehet szükségük.
      A férfiáldozatok alatt nem azt értem, amikor a férfi "aki visszaüt" és el akarja kerülni a felelősségre vonást, ezért a nő részéről történő "érzelmi zsarolásra", mint erőszakra hivatkozik, jóllehet azelőtt semmi kiutat nem keresett a helyzetéből, segítséget nem kért stb. Az ilyen férfi nem áldozat, hanem elkövető. Természetesen vannak valódi férfiáldozatok is.

      Hogy minek köszönhető a családon belüli erőszak? Ez összetett gond. De ha úgy érzed, te magad is érintve vagy benne, akkor kérjél segítséget.

      Törlés
    2. Mindegy, azt hiszem elmegyünk egymás mellett, már csak a szemléletbeli különbség miatt is..
      Sosem úgy fogom megközelíteni a dolgokat mint Te, s fordítva ugyanez.
      Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak személyiségbeli, és szemléletbeli külöbség, és talán nem is lenne jó a kettőt keverni,Mivel szerintem mind a kettőre szükség van.
      Kellemes napot kívánok.

      Törlés
    3. Biztosan.
      Mivel igazából nem tudom mire is célzol, ezért ennél konkrétabb nem tudok lenni, így csakis különbözhet a szemléletmódunk. Mivel te jobban ismered az enyémet, mint én a tiedet, ezért ez így meglehetősen egyoldalú döntés részedről.
      Szép napot neked is!

      Törlés
    4. Azt hiszem egyre jobban elmegyünk egymás mellet..............nem ismerem a helyzetedet ! Nem is állítottam ezt sehol sem ! Az első válaszodra gondoltam konkrétan válaszolok, de aztán meggondoltam magam...
      Mivel rájöttem úgy jó ahogy van .Nem biztos hogy helyes lenne másként írni valamit csak azért mert nekem más a nézőpontom, szemléletmódom, hogy valakire az ráerőltetessem nézetemet...
      A Te írásod, s tiszteletben tartom, és ismétlem önmagam így van rá szükség ahogy van, mert a Tied.
      Kellemes napot kívánok,

      Törlés
    5. Nem is helyzetemről volt szó, hanem az nézőpontomról.
      Gondolom, ha valaki egy egész blogot ír, annak a nézőpontja jobban nyilvánvalóbb, mint annak, aki csak néhány hozzászólást közöl. Mindössze erre utaltam, az egyenlőtlenség ebből fakad. Mivel nem fejted ki jobban, hogy mi a gondod (pl azt, hogy miért nem elég konkrét az írásom), ugyanakkor utalsz arra, hogy "több részt is megérdemelne", így nem igazán értem, hogy miről van szó, így azt sem tudom, hogy neked milyen "álláspontod" van (amiről te kijelented, hogy nem egyezik az enyémmel).
      Ne haragudj, de nem vagyok gondolatolvasó. Azt meg végképp nem értem, hogy a nézőpontomat akarnád megváltoztatni, vagy meg akarsz téríteni, vagy mi? Az én blogom nem erről szól: én sem térítgetek senkit, de azt sem hagyom, hogy más tegye velem.
      Szívesen veszem a hozzászólásaidat, de ha azt szeretnéd, hogy egy témát jobban fejtsek ki vagy más valami konkrétabb probléma érdekel, akkor pontosabban fogalmazz légyszíves.

      Törlés