Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. február 3., hétfő

Álom helyett rémálom

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy párhuzamot vonjak a lakáshitel károsultak vagy egyéb becsapott emberek és a szekták károsultjai között. Talán egyeseknek teljesen triviálisnak tűnhet a kettő közötti kapcsolat, mivel amit egy szekta ígér, ahhoz ugye kell egy ember is, aki elhiszi, és ezt kívülállók nehezen képzelik el, hogy ez lehetséges. Nos, én azt mondom, hogy hasonló a helyzet a lakáshitelesekkel, vagy azokkal a szerencsétlenekkel, akiket az eladósodásuk végett újabb ingatlancápák támadtak meg és álomotthonokat ígértek nekik. Nehezen érthető meg, hogy miért hisznek el emberek ilyen ajánlatokat?
Ezért, jobb ha nem ítélgetjük egymást!


Az történt ugyanis, hogy egy külföldi érdekeltségű magyar cég egy olyan rendszerbe szervezett embereket, akiknek néhány éven belül lakáslehetőséget ígér - mindezt nevetségesen alacsony összeg befizetésével. Mondhatnánk, a trükk ócska és régi, ennek ellenére találtak megfelelő számú jelöltet. Nyilván, ha nem lett volna egy hatalmas bukta az ingatlanpiacon, ami nagyszámú kilátástalan és elkeseredett embert termelt ki, akkor a csalók is kevesebb "ügyféllel" számolhattak volna. A kérdés tehát nem (csak) az, hogy hogy lehet bevenni ezt a maszlag szöveget, hanem inkább az (is), hogy milyen helyzetbe kell jutni valakinek ahhoz, hogy egy minden ésszerűséget nélkülöző "simadumát", mint reális lehetőséget vegyen figyelembe. A lakáshitelesek esetében lehet némi elképzelése azoknak az embereknek, akiknek szép berendezett, saját otthona van, amiből egyik napról a másikra ki kellene költözniük. Ebbe a szituációba még belegondolni is elég fájdalmas lehet önmagában. Természetesen nem mindenki dönt úgy, hogy akkor egyenesen egy csaló karjaiba rohan, aki még a maradék pénzét is elveszi tőle, de egyesek sajnos így tesznek, és EMBERILEG ÉRTHETŐ IS ADOTT ESETBEN a döntésük. Ami még mindig nem jelenti, hogy nincsen annak következménye.
Az erről készült riport innen nézhető meg: http://www.youtube.com/watch?v=8C818xwK8nM

De vajon milyen helyzetbe kellett lenniük azoknak az embereknek, akiket a szekták tanai találtak meg, akik "Isten erejével" és a Biblia hamis forgatásával próbálták egy újvilág képét festeni a kiszolgáltatottak elé? Ugye, Istennek semmi sem lehetetlen! Honnan akartak ezek az emberek menekülni, milyen körülmények közül? Sajnos sokuk maguk sem mindig volt ennek tudatában, csak azt érezték, hogy szükségük van arra a reményre, ami a "Bibliában" van. Ennek sajnos sokkal mélyebb és fájdalmasabb okai vannak, mint egy szép lakás elvesztése felett érzett fájdalom. A szekták különleges gyűjtőhelyei a fizikálisan, érzelmileg és/vagy szexuálisan bántalmazott személyeknek, akik vagy személyesen estek áldozatul valamilyen elnyomórendszernek (leginkább a családjukban a saját szüleik által), vagy a felmenőik között történt valamilyen törvénytelenség - melyről esetleg a ma élőknek nincs is tudomása -, mely nem kapott, mert esetleg nem kaphatott igazságszolgáltatást, így a családban megtanulták, hogy "minden gondjukat Istenre vessék". A súlyos társadalmi igazságtalanságok a személyes attitűddel kiegészülve egész könnyen utat nyithatnak a szektás szélhámosoknak. Ettől azonban még nem mentesíthető senki sem a következmények alól.

A szélhámosok közös jellemzője, hogy semmit nem értenek, semmiről nem tehetnek és ugyanúgy becsapottnak ( a szekták esetében "agymosottnak") tekintik magukat, akik aztán a törvény betűin lovagolva adnak munkát a még náluk is ravaszabb ügyvédeknek.

Amikor arról beszélek, hogy "következmény", ez alatt nem mindig negatív dolgokat értek. Természetesen azok is léteznek, de nem csak azok. Aki elveszíti az otthonát, talán egy idő után úgy is felfoghatja, hogy megszabadult egy tehertől, amely fogva tartotta. Vagy új lehetőség nyílt meg az életében, hiszen kapott egy fenékberúgást a sorstól, amivel aztán valami új irányt vehetett az élete. Talán önerőből nem lett volna képes megszabadulni ezektől az anyagi javaitól. Természetesen senki fájdalmát vagy veszteségét nem akarom lebecsülni. Egyesek talán képesek felülkerekedni és egy más szemszögből ránézni az életükre, mások kevésbbé.

Ahogy az álom rémálommá fordulhat, ugyanúgy történhet ez visszafele is: a rémálomból is lehet életünk legnagyobb lehetősége.

"A bölcseknek elméje a siralmas házban van, a bolondoknak pedig elméje a vígasságnak házában."(Préd 7:4)





2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a bejegyzést.Én nagyon jól ismerem a Fren károsultakat és az ügy hátterét.Köszönjük hogy egy más jellegű és indíttatású blog is felfigyelt erre a tragikus helyzetre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sokat nem tudok róla, és nem is vagyok benne érintett, ennek ellenére sajnos el tudom képzelni, hogy milyen módon hat "hihetőnek" egy olyan ígéret, melynek semmi alapja nincsen. A szekták károsultjai hasonló helyzetben vannak, még nekik maguknak is nehéz átlátni az életükben kialakult helyzetet.
      Arra azonban "jók" ezek a történések, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat és jobban megértsük a másik embert, ahelyett, hogy ítélkeznénk felette.

      Törlés