Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2016. április 14., csütörtök

A vallás lényegéről

"....Hinni, amit általában értenek rajta, elfogadni azt, amit valaki más tett, gondolkodni azon és átérezni azt, amit valaki más gondolt és érzett, kemény és méltatlan szolgálat, s ahelyett, hogy a legnagyobb dolog lenne a vallásban, ahogyan azt vélik, éppen ezt kell megtagadnia annak, aki be akar lépni a vallás szentélyébe.
Hinni és a hit megtartására törekedni azt jelenti, hogy az ember képtelen a vallásra; a hit másoktól való megkövetelése pedig egyenesen azt mutatja, hogy nem értik a vallást. ....A vallásosság nem szolgasors, és nem jelent rabságot; itt...saját magatokhoz kell tartoznotok,sőt ez az egyetlen feltétel,melynek teljesülése esetén részesülhettek belőle. Ámde kevés kivétellel mindenkinek szüksége van közvetítőre, vezetőre, aki felébreszti az emberben a vallásos érzéket első szunnyadásából, és megadja neki az első irányt, de ez csak átmeneti állapot lehet; a továbbiakban mindenkinek a saját szemével kell látnia, s magának kell hozzájárulnia a vallás kincsének felszínre hozatalához, máskülönben nincs és nem is lesz helye a vallás birodalmában.  Igazatok van, amikor megvetitek az ostoba szajkózókat, akik vallásukat egészen máshonnan akarják levezetni, vagy valamely holt íráson csüggnek, arra esküsznek és abból akarnak bizonyítani. Minden szent irat csak mauzóleuma egy valamely vallásnak, annak az emlékműve, hogy egykor egy nagy szellem járt közöttünk, aki azonban már eltávozott, mert ha még élne és működne, hogyan tulajdonítana akkor olyan nagy jelentőséget a holt betűnek, mely csupán gyenge lenyomata lehet szellemének? Nem az a vallásos, aki valamely szent iratban hisz, hanem akinek nincs szüksége ilyenre, s akár maga is létrehozhatna egyet...
....Könyörgök nektek, ismerjétek fel legbenső természeteteket és azt kövessétek....
...számomra az istenség nem lehet semmi egyéb, mint egyedi vallásos szemléletmód.......vallásosnak lenni annyi, mint az univerzumot szemlélni és vallásotok értéke szemléletetek mikéntjén alapul, és azon az elven, amelyet az univerzum tetteiben fedeztek fel.. "

Részlet F.D.E. Schleiermacher: A vallásról című könyvéből

2 megjegyzés:

  1. Jó ez az idézet! "...számomra az istenség nem lehet semmi egyéb, mint egyedi vallásos szemléletmód..." Ez a gondolat tetszik a legjobban. Nem tudod, hogy magyar kiadásban megjelent ez a mű?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, megjelent. Annyira nem találtam izgalmas olvasmánynak, viszont ha úgy veszem, hogy a 18 században előállni valami hasonlóval, elég merész dolog lehetett.

      Törlés