Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2013. június 2., vasárnap

Szellemi erőszak az egyházban

Sajnálatos módon egyesek Isten Igéjét arra használták, hogy más szenvedő hívőket arra tanítsanak, hogy ne akarják megoldani a problémáikat, hanem a valóságtól függetlenül viselkedjenek "jó keresztényként". Egyes vallási közösségek, ahelyett, hogy kegyelmet és megnyugvást ajánlottak volna, elvárásokat és azoknak megfelelő viselkedési normákat állítottak fel, és ezeket osztották megoldás gyanánt. A kimerült és megfáradt emberek nem lettek biztosítva sem Isten szeretetéről, sem az életük helyzetére nem kaptak rálátást.

A szellemi erőszakot elkövető egyházak a szégyenre és a bűntudatra építenek, így azokat az embereket vonzzák be, és tartják bent hosszútávon, akikben ennek megvan a "magja" valahol mélyen. A rosszulműködő családokból kikerülő egyének, akik nem hajlandóak szembenézni és feldolgozni problémáikat, nem veszik észre sokszor, hogy erőszak áldozataivá váltak. Csak azt érzékelik, hogy valami nem stimmel.

Melyek az ismertető jelei a szégyenre alapozott közösségeknek?

  1. Nyílt megalázás: az emberket lehülyézik, másokhoz hasonlítják, de nem "sértődhetnek meg", mert akkor túlérzékenynek bélyegzik őket. Az ilyen közösségben nem illik bocsánatot sem kérni.
  2. Teljesítményközpontúság: a hívőket több tevékenységre sarkallják, az emberi értékét a teljesítménye jelenti
  3. Íratlan szabályok: vannak szabályok, melyek ugyan le vannak írva, de azok nem sokat érnek, hiszen az íratlanok vannak érvényben. Pl: "nyugodtan kérdezhetsz" (de ha megteszed, akkor gyanús leszel), "hallgass róla" (ha észreveszel valamit, ami zavar, az nem a te dolgod, vannak akikre ez tartozik, de nem rád), "itt nincs semmi probléma" (ha mégis van, akkor az te magad vagy), "ne fújd fel a problémát", "túlérzékeny vagy" stb
  4. Rejtjelezve beszélnek: meg kell tanulni úgy kommunikálni, hogy lehetőleg ne sérüljön senkinek az egója sem. Nem lehet nyíltan kimondani dolgokat, hangot adni eltérő véleménynek, vagy beszélni a haragossal. 
  5. Bálványimádás: a hívek önmagukban nem érzik magukat szeretetreméltó embernek, hanem minden más forrásból szedik össze ezt az érzést pl: főzési tudományukból, más emberekkel való kapcsolataikból. Ha valaki az őszinteségével lerontja ezt a hamisan felépített képet, akkor abból sértődés és összeomlás lesz. Elvárják, hogy mások lábujjhegyen lépkedjenek a bálványaik körül. 
  6. A gyerekek nem kívánatosak: a gyerekek természetesek és őszinték, ezért egy ilyen közösségben rendszeresen megalázzák őket. 
  7. Bűnbakkeresés: mindig azt keresik, hogy ki a hibás, akit aztán vádolni lehet, és elítélhetnek, de valódi felelősségrevonás soha nem történik, mert akkor hirtelen "megbocsátásba" csapnak át. Így a visszaélések generációkon keresztül ismétlődnek. A tettei következményeivel senki nem mer szembenézni, sem a hívek, de sem a vezetők.
  8. A fejet fejlesztik és a szívet visszafejlesztik: mindent bizonyítani kell, de nem szabad érezni
  9. A látszat fenntartása: kivülről a tökéletesség mintaképe, belül azonban üres és halott.
A szégyenre alapuló közösségekben az alábbi állapotok alakulnak ki:

"Meghíztak, megfényesedtek; eláradtak a gonosz beszédben; az árvának ügyét nem ítélik igaz ítélettel, hogy boldoguljanak; sem a szegényeknek nem szolgáltatnak igazságot." (Jer 5:28)

Nem képesek problémákat kezelni, helyzeteket megítélni, csak istenítéleteket osztagatni egymásról. Ez igaz mind a vezetőkre, de a tagokra is. Bár a vezetők felelőssége nagyobb.

Az erőszak megelőzése:

Több dolgot is tehetsz, hogy megvédd magad a szellemi erőszaktól. Először is hallgass a szívedre. Isten Lelke a szívben lakik. Ha nem tudsz megbízni a lelkigondozódban, vagy gyülekezeti előljáródban, akkor figyelj a "radarod"-ra, ne hagyd figyelmenkívül a megérzéseidet.
Csak azért mert valaki keményebben szól, vagy eltérő a véleménye, még nem jelenti, hogy szellemi erőszakot követ el. Természetes, hogy védekező álláspontra helyezkedsz ilyenkor, viszont ha nem értesz egyet azzal, ahogyan a dolgok folynak, akkor próbáld meg feltárni ezt a vezetőnek. Ha egészséges közösségről van szó, akkor tiszteletben tartják a véleményedet, még ha nem is értenek egyet veled. Ha nem történik azonnal változás, ne kezdj el azonnal vádaskodni, azonban figyelj az intő jelekre. Fontosabb-e a látszat és a béke fenntartása mindenáron? Rossz kereszténynek tartanak, ha beszélni mersz a zavaró dolgokról? Egyre jobban kimerít a helyzet? Igyekeznek kezelni a problémákat, vagy inkább takargatják azokat?

Az erőszak megállítása:

Jegyezd meg, hogy a kedvesség nem jobb az őszinteségnél. A manipulatív emberek folyton a "stílusodra" vagy a türelmetlenségedre fognak hívatkozni, mert nem szeretik ha valaki észreveszi üzelmeiket.
Az igazság soha nem probléma, a probléma maga a probléma. Ha úgy érzed, hogy szellemi erőszak áldozata vagy, akkor nyíltan beszélj erről az érintett illetővel. Ha nem érzed magad elég erősnek, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen. Ha az elkövető nem hallgat rád, akkor jelentsd az esetet a felettesének. Ha törvénysértésről van szó, akkor  fordulj a hatóságokhoz, mindegy mit mondanak a gyülekezet vezetői erről. Ez a te felelősséged, amiért számonkérhető vagy, ha tudsz egy bűncselekményről és nem jelented.
Amennyiben a visszaélés nem törvénysértő, akkor a vezetőknek kell meghallgatniuk és megnyugtatóan kezelni a problámádat (végül is Jézus megnyugtatást ajánlott, ez nem csupán egy lelkifröcccs, ami kimerül egy "nyugszik a  beteg" típusú beszélgetésben, amivel csak a lelkiismeretedet igyekeznek elhallgattatni). Ha erre a vezetőség nem hajlandó, sőt még téged tesznek felelőssé, akkor AZONNAL MENJ EL ONNAN.
Az ilyen csoportban nem vagy biztonságban és nem fogod megkapni a segítséget és a gyógyulást, amire szükséged van. Csak érzelmileg kizsákmányolnak, majd megszégyenítenek.


Forrás:
Jeff VanVonderen: Ha belefáradtál, hogy mindig bizonyítanod kell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése