Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. március 7., szerda

Jobb és bal agyféltekés működés

1996. december 10-én Dr. Jill Bolté Taylor, 37 éves Harvard egyetemi agykutató bal agyféltekéjében hatalmas bevérzés alakult ki. Pár óra leforgása alatt olyan állapotba került, hogy nem tudott járni, beszélni, írni, illetve életének bármely részére visszaemlékezni. Az alábbi linkről elérhető videóban a saját élményeiről beszél, amikor mintegy belülről volt alkalma megtapasztalni a bal félteke készségeinek leépülését.

Beszámolójából egyrészt megtudhatjuk, hogy milyen segítségre van szüksége egy agyvérzést elszenvedett személynek. Másrészről megtudhatjuk, hogy amikor a bal agyfélteke nyelvi központjai elcsendesültek, a jobb agyfélteke 'hatalomátvétele" eredményeként milyen élményekben lehet része valakinek. Jill felépült betegségéből, de soha nem felejtette el azt az egységélményt, eufóriát és lelki békét, amit ezalatt az idő alatt élt át.
Ha felismerjük a két agyféltekénk valódi képességeit és használatukban megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, akkor egy jobb, békésebb, boldogabb és együttérzőbb világot tudunk teremteni.
Hát nem ezt szeretnénk mindannyian?

http://www.ted.com/talks/lang/hu/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése