Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2015. június 8., hétfő

A helyzet hatalma

Egy kicsit olyan, mint egy szektában. Érdekes, hogy a film bevezető kockáiban is ezzel hozzák párhuzamba a híres Stanfordi börtönkísérletről készült rövid dokumentumfilmben. Zimbardo úgylátja, hogy a kísérlete bebozonyítja, hogy elsősrban a 'helyzet hatalma és nem az egyes személyiségek kórképe' miatt mérgesült el kísérlete, melyet a hatodik napon leállítani kényszerült.


"Arra jöttünk rá, hogy azok a fiúk, akiket azért választottunk ki, mert normálisak és egészségesek, amint rabok lettek, érzelmileg összeomlottak, sírtak, ellenőrizhetetlen dührohamaik voltak, irracionálisan kezdtek el gondolkodni."

Vajon felmentést ad a "helyzet hatalma" az elkövetett tettek felelőssége alól? Nem, semmiképpen sem. Zimbardó szerint szembe kell szállnunk sebezhetetlenségünk illúziójával.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése