Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2012. január 15., vasárnap

Félelem és elmekontroll 3.

Steven Hassan a Moon szekta tagjává vált a 70-es években. Egy súlyos autóbaleset után a szülei kérésére egy kezelésen vett részt, melyben ’kiprogramozták’. Az átélt tapasztalata hatására a világ egyik legnevesebb szektaspecialistájává vált. A manipulációs csoportok terjedése miatt,  Combating Mind Control (Park Street Press 1990) és Relasing the Bonds (Freedom of Mind Press 2000) cimű könyvei fontos olvasmányoknak számítanak.
 Hassan egy ún. BITE eljáráson keresztűl teszteli, hogy egy csoport alkalmazza-e a rábeszélő korlátozás módszerét vagy sem.
(A BITE szó, egy mozaikszó, amely az angol kifejezések első betűiből tevődik össze, de önálló jelentése is van: harap.  Saját megjegyzés.)


  •          Behaviour Control /Viselkedés szabályozás
  •          Information Control/ Információ korlátozás
  •          Thought Control/ Gondolat ellenőrzés
  •          Emotional Control/ Érzelem felügyelet

Az alábbi táblázatban foglalom össze, hogy mit is jelentenek ezek a pontok.

Viselkedés szabályozás
Gondolat ellenőrzés

  •           Az egyén fizikai lényének szabályozása: milyen ruhát, színt, hajstílust viseljen valaki    
  •      Meghatározott mennyiségű időt kell a betanítással tölteni          
  •      Az egyéniség kiemelése helyett a „csoport gondolkodás” érvényesül        
  •          Merev szabályok és útmutatások

  •            Engedelmesség és függőség elvárása a tagoktól

  •          A csoport tanításait az „igazságként” szükséges értelmezni          
  •           Fekete-fehér gondolkodás: Isten vs Ördög, ők vs mi, kint vs bent        
  •            „meghamisított” szavak használata, mint pl különböző gondolati klisék, amik csak a csoport tagjai között használatosak. A szavak a gondolataink eszközei. Ezek a „speciális” kifejezések inkább szűkítik, mint kiterjesztik a gondolkodást, sőt még teljesen le is állíthatják azt. Az a céljuk, hogy üres, banális közhelyekké szűkítsék  le a tapasztalatok komplexitását.          
  •          Csak ’helyes’ és ’jó’ szavak használatára vannak a tagok bátorítva        
  •             A vezetők, a tanítások vagy az eljárások kritikus kérdésekkel illetése nem megengedett
  •        Másféle hitrendszerre vagy ugyanannak a hitnek az alternatív megközelítésére szintén nem tekintenek elfogadható vagy hasznos dologként
Információ korlátozás
Érzelem felügyelet

  • Fortély, csalás alkalmazása         
  • Szándékosan információvisszatartás        
  • Az információ eltorzítása, hogy ’elfogadhatóbb’ legyen           
  • Nyílt hazugság
A nem a szektától származó információkat minimálisra csökkentik vagy nem preferálják

  •          Könyvek, újságcikkek, újságok, magazinok, TV, rádió
  •          Kritikus információk
  •          Korábbi csoporttársak
         A tagok lefoglalása abból a célből, hogy ne legyen idejük gondolkodni vagy utánajárni dolgoknak


Információk „széttördelése”
           Az információk nem szabadon hozzáférhetőek
           Az információk változnak egy piramis-rendszer különböző szintjein
       
         A vezetőség dönti el, hogy kinek, mit és mikor „kell tudnia”


Kémkedések és jelentések egymásról


A szekta által előállított propaganda anyag széleskörű használata
·         Hírlevelek, magazinok, audio és videokazetták és más média
·         Félrevezető utalások, kijelentések, melyeket kiragadnak a saját, nem-szektás, szövegkörnyezetükből


Megbánások
Azt az érzést keltik a szektatagokban, hogy ha valmilyen hiba történik, az mindig az ő hibájuk, sohasem a vezetőké vagy a csoporté.
        

  •       Túláradó büntudatérzés
  •          Túláradó félelemérzés ( félelem a független gondolkodástól, a ’külső’ világtól, az ellenségektől, az üdvösség elvesztésétől, a csoport elhagyásától vagy kiközösítéstől, a nem helyesléstől)
Betanított fóbia: irracionális félelem a szekta elhagyásának gondolatától is vagy a vezetők tekintélyének megkérdőjelezésétől. Egy olyan egyén, aki elmekontroll alatt van tartva, képtelen elképzelni egy pozitiv, boldog jövőt a csoport nélkül.
          

  •       Nincs boldogság és beteljesülés a csoporton kívül          
  •       A szekta elhagyásásnak borzalmas következményei lesznek: pokol, démoni megszállottság, gyógyíthatatlan betegségek, balesetek, öngyilkosság, őrület, 10000 újjászületés,... stb.        
  •       A kilépőket elkerülik a tagok, ezért a bentlévők félnek, ha elhagynák a szektát akkor a család és a barátaik elutasítják őket          
  •       Nem létezik olyan kilépés, ami jogos lenne. A csoport szempontjából, azok az emberek,a kik kilépnek, ’gyengék’, ’alapelv nélküliek’, ’rossz szellemiségűek’, ’világiak’, ’tanácsadó által agymosottak’ vagy a ’pénz, szex vagy rock and roll megszállottjai’.

Hassan világossá teszi, hogy bár egy szekta ugyan felmutatja mind a négy szempontot, de nem minden szektában jelentkeznek ezek ugyanabban a mértékben. Néhányuk talán arra kérheti a tagjait, hogy kommunákban lakjanak, bár ez aránylag ritka.
„Fontos megérteni, hogy egy romboló elmekontroll a fent említett négy komponens hatásából leginkább úgy azonosítható be, hogy függőséget és a vezetőknek vagy egy ’ügynek’ való feltétlen engedelmességet idéz elő a tagok életében. Nem feltétlenül szükséges, hogy minden egyes listán található részlet Az elmekontrollban élő szektatagok élhatnek a saját lakásukban, lehet rendes foglalkozásuk, lehetnek családosok és mégis képtelenek önálló gondolkodásra és cselekedetekre.”

Szintén fontos a szempontokat az elkötelezett tagokra alkalmazni, mint a periférián levőkre.
„....kevésbbé elkötelezett tagok sokkal kisebb kontrollt érzékelhetnek, mint az ún. „kemény mag” tagjai. Amikor a felmérésemet készítettem, ezeket az utóbbiakat vettem alapul....”
Ez leginkább aktív hírdetőket, úttörőket, véneket és Bétel-szolgákat érint Jehova Tanúinál.

Hassan tovább fejtegeti, melyek azok a típusok, amelyek leginkább fogékonyak a szektákhoz való csatlakozásra.
„A legtöbb ember azt szeretné hinni, hogy ők mindig teljes ellenőrzés alatt képesek tartani az elméjüket. De pontosan ez, a saját sérülékenységükbe vetett hit teszi lehetővé a szektáknak, hogy csapdába ejtsenek gyanútlan ujoncokat. Három elsődleges oka van annak, amiért intelligens, tanult, kiegyensúlyozott háttérrel rendelkező emberek a szektákhoz vonzódnak. Ezek közül a legelső az, hogy létezik egy teljes tudatlanság a szektákról és az elmekontroll technikákról.
Másodjára, számos körülmény tehet egyes egyéneket a szekták térítésének könnyü célpontjává. Például, ha valaki szülei mostanában váltak el, az könnyebben figyel oda a hirdetőre, aki a csoportot egy „nagy boldog családként” mutatja be. Ha valaki kapcsolata vagy házassága ért véget, könnyebben gyanutlanná válik, ha egy vonzó másik nem tagja próbál vele beszélgetni. További általános okok lehetnek: egy szeretett személy elvesztése, betegség, munkahely elvesztése, pályakézdés vagy új helyre költözés. Ilyesfajta helyzetből adodó sérülékenység könnyen történhet bárki életében. Nem nehéz meglátni, hogyan válhatnak az emberek egy kellemesen beszélő szektatag áldozatává, aki szeretetet és megértést mutat ilyen időszakokban és egy közösséget is ajánl.
Végezetül, bizonyos egyéniségek olyan pszichológiai profillal rendelkeznek, amely könnyen a szekták célpontjaivá teheti őket. Általánosságban, azok az emberek, akiknek nem erősségük a kritikus gondolkodás, a legkönnyebb prédák lehetnek. Azok, akik emberek tetszését keresik, egy csoport helyeslésére törekednek, mert bizonytalanok önmagukban, vagy bárki, akinek alacsony az önbecsülése, a tanulási nehézségekkel kűzdők, a drug és alkoholproblémákban szenvedők, azok, akiknek megoldatlan szexuális problémáik vannak, fóbiáik vagy egyéb megoldatlan traumatikus ügyeik vannak, szintén könnyű célpontjai a térítőknek. A szekták keresik az ilyen kiszolgáltatott embereket, akiket aztán felhasználhatnak, ha támadás éri őket, gyakran arra hivatkoznak, hogy a csoportjuk megoldja ezen emberek gondjait.”


folyt.köv.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó,és alapos tanulmány!
    Köszönöm,hogy Közzétetted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szívesen. szeretném, ha minnél több oldalról látnánk a saját helyzetünket

      Törlés
  2. Hassan írásait nagyon szeretem. Egyes részeket olvasva azon veszem észre magam, hogy nem is a Tanúkról ír, pedig az olvasás hatására folyamatosan onnan ugranak be az emlékek. Mivel nem egy volt Tanú, senki nem mondhatja rá, hogy hitehagyott. Örülök, hogy most már van olyan gondolata, ami magyarul is elérhető!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csoda, hogy a Tanuk ugranak be, hiszen a legtöbb szekta hasonló elvekkel működik. Amikor valaki tagja volt egy ilyen szervezetnek (akármelyiknek is), fontos átlátnia valamennyire hogyan is hat ez a dolog, mert egyébként az önvád felemésztené az illetőt.
      Az Őrtorony-társulatra vonatkozó következtetéseket mindenkinek magának kell levonnia, ezért az ilyen utalásoknál igyekszem tárgyilagos maradni vagy nem is veszem bele a fordításba egyáltalán.

      Törlés
  3. (Humortalan hírnökök most NE olvassanak!)

    @Gabi: >>"Mivel nem egy volt Tanú, senki nem mondhatja rá, hogy hitehagyott."<<

    Akkor lehet,hogy a hűtlen hitehagyottak huhogásának hatására írta meg hevenyészett tanulmányát Steven Hassan...?? :-)

    "Természetesen" a (leomlott) NagyBabilon anyagi,és a Zapológiások szellemi támogatásával!!! [;-<)))

    VálaszTörlés